De verkopen van telefoons met andere platforms dan iOS en Android zullen volgend jaar duidelijk toenemen, verwachten marktonderzoekers. In het komende jaar zullen we onder meer en vooral Tizen, Android One en Firefox OS zien opkomen. Dat zal in eerste instantie vooral zijn in markten waar mensen op zoek gaan naar vervanging van hun eerste gekochte smartphone.

Samsung zal ooit eens echt met smartphones uitkomen die als besturingsprogramma Tizen gebruiken, vermoeden de analisten. Drie maal ging Samsung daarmee nat in 2014, maar in het komende jaar zal het toch gaan gebeuren.

Pacts worden gesloten in het Oosten

Mozilla heeft inmiddels een pact gesloten met Chinese makers als ZTE en Huawei om telefoons op de markt te brengen met Firefox OS. Android One heeft zijn entree gemaakt in India, maar Google heeft al deals gesloten met grote smartphonemakers als HTC, Asus, Lenovo en Acer om meer toestellen te voorzien van Android One.

Dit terwijl Microsoft een plan achter de hand houdt om klanten de gelegenheid te geven Android-apps te draaien op Windows en Windows Phone. De bekende Microsoft-watcher Mary Jo Foley schrijft erover op ZDNet. Dat plan moet Microsofts smartphones aantrekkelijker maken voor ontwikkelaars en klanten.