Daarmee aast de Amsterdamse WiMAX-aanbieder op een landelijk geldende licentie voor een frequentie in het 5 GHz-bereik. Worldmax biedt nu draadloos breedband in de 3,5 GHz. Het heeft daarvoor een landelijke licentie, maar biedt zijn Aerea-dienst alleen in Amsterdam.

Uitbreiding was gepland

Woordvoerster Ingrid Goos spreekt tegen dat het bedrijf de ambities nu beperkt tot alleen de hoofdstad. "Amsterdam is altijd al ons hoofdgebied geweest." Er was voorheen echter wel sprake van plannen voor uitbreiding naar andere steden.

In oktober vorig jaar meldde het in juni begonnen Worldmax dat het de eerder geplande snelle uitbreiding naar drie andere grote steden even in de wacht zette. Eerst moest de dekking in Amsterdam 100 procent zijn.

"Over andere steden wil ik geen beloftes doen", zei Goos toen tegen Webwereld. Begin dit jaar stond de uitbreiding naar landelijke dekking nog wel op de planning, en wel voor medio 2012. Daarbij zouden eerst andere grote steden bediend worden, om dan uit te bouwen naar compleet landelijk.

'Geen lijst steden'

Nu vertelt woordvoerster Goos dat er geen concrete lijst met steden is waar Worldmax in een volgend stadium aan wil beginnen. Ook is er geen sprake van een planning voor eventuele uitbreiding, of voor het opstellen van een lijst van mogelijke steden. De Nederlandse WiMAX-aanbieder blijft dus Amsterdams.

Goos laat weten dat Worldmax nog wel de ambitie heeft om mee te doen aan de veiling voor meer frequenties die de Nederlandse overheid begin komend jaar wil houden. "Zodra die veiling concreter is, kan ik daar meer over vertellen."

Abonnees

Ook over het aantal huidige abonnees kan Goos geen concrete mededelingen doen. "Dat is vanwege onze relatie met Intel Capital. Ik zou het graag roepen, maar het mag niet." De financieringstak van processorproducent Intel steekt geld in de WiMAX-aanbieder.

Goos stelt wel dat er voldoende abonnees zijn: "Als we te weinig klanten zouden hebben, zouden we niet telkens de snelheid kunnen verhogen." Worldmax verhoogt nu de snelheid van zijn draadloze breedband naar 12 Mbps (Megabit per seconde). De provider heeft in maart de snelheid al verhoogd van 5 naar 8 Mbps.

Directeur stapt op

Ondertussen is de directeur van Worldmax, Jeanine van der Vlist, net overgestapt naar Alcatel-Lucent. Zij is per 1 november directeur Nederland bij dat telecombedrijf. Ze zat drie jaar bij Worldmax. Of er een verband is tussen het bijstellen van de plannen en de overstap van Van der Vlist, wil Goos niet kwijt.