De Market Place voor WP7-toestellen is nog maar in zeventien landen beschikbaar. In Nederland bijvoorbeeld is er nog geen app store beschikbaar. Mensen die wel apps willen downloaden moeten eerst een Engels of Amerikaans Windows Live-account aanmaken, waarbij je ook nog eens een Engels (bestaand) adres moet opgeven. Die omweg is eerder door een student van de TU Delft openbaar gemaakt.

Apps pas volgend jaar in Nederland

Een Nederlandse Market Place komt er pas in de loop van het volgend jaar. Daardoor zitten kopers van een toestel met Windows Phone 7 in Nederland met een toestel dat beperkte mogelijkheden heeft. Nederland staat daarin niet alleen. Gebruikers van deze smartphones willen zich nu verenigen in een oproep aan Microsoft op te schieten met een bredere beschikbaarheid van de Market Place.

De opstellers van de open brief constateren dat Microsoft tot nu toe geen valide reden heeft gegeven voor de beperkte beschikbaarheid van de app store. Ze begrijpen dat het mogelijk juridisch ingewikkeld is muziek en video breed beschikbaar te maken, maar zien daarin geen reden om ook de beschikbaarheid van apps te vertragen.

Substantieel omzetverlies

“Dat raakt niet alleen klanten, maar ook ontwikkelaars van die apps die een substantieel omzetverlies lijden”, zo staat in de petitie. De opstellers vragen Microsoft een internationale Market Place te openen, of anders in ieder geval gelokaliseerde app stores in landen waar WP7-smartphones te koop zijn.

“Indien er duidelijke redenen zijn waarom dit niet kan, vragen we vriendelijk om het puibliek te informeren over de redenen. Ook zien we graag een roadmap voor de wereldwijde beschikbaarheid van de Market Place. Een telefoon zonder toegang tot applicaties van derden kan nauwelijks een smartphone worden genoemd”, zo eindigen de opstellers hun petitie aan Microsoft.