Het is officieel nog niet bekend wanneer Windows 7 uitkomt, maar Microsoft laat nu alvast weten dat Windows XP voor netbooks niet meteen wordt uitgefaseerd. XP-opvolger Vista is niet verkrijgbaar op netbooks, maar de Home-uitvoering van de voorganger wel. Die Windows-versie stamt oorspronkelijk uit 2001.

Volgens de officiële schatting verschijnt Windows 7 drie jaar na de introductie van Vista, wat dus neerkomt op begin 2010. "Oem's die Windows XP gebruiken op netbooks krijgen de mogelijkheid om Windows XP een jaar lang nog te installeren nadat Windows 7 algemeen beschikbaar is", zegt vice-president Mike Nash van Microsoft nu. Eerder is de levering van XP al verlengd voor lichte laptops en daarna voor goedkope desktops, zogeheten nettops.

Maximaal drie applicaties

7 is flink geoptimaliseerd ten opzichte van Vista. Bovendien is hardware inmiddels weer flink krachtiger, ook de goedkopere processors in netbooks. Microsoft heeft voor die goedverkopende categorie van mini-laptops een uitgeklede variant van Windows bestemd. Dat is de Starter Edition, die in de XP- en Vista-versies alleen voor ontwikkelingslanden is. Starter is echter kunstmatig begrensd. Zo kan die Windows-uitvoering maar drie applicaties tegelijk draaien.

De reguliere uitvoering van 7 kan echter ook op netbooks draaien. Microsoft staat dat qua licenties voor de pc-producenten ook toe. De Pro-uitvoering van XP bijvoorbeeld mag niet geleverd worden op die kleinere notebooks.

Eerder hebben pc-makers al aangegeven tegen Webwereld dat zij voor de Westerse markt weinig zien in de beperkte Starter-variant van Windows. Netbookpionier Asus en laptopleverancier Toshiba zijn er negatief over. Elektronicaproducent Samsung zegt er wel wat in te zien, qua positionering in de markt. Pc-leveranciers Dell en HP reageren voorzichtig en zeggen de keuze aan de klant te laten.

Linux

Onlangs hebben HP en Acer al besloten Linux te schrappen op netbooks voor Westerse markten zoals Nederland. Asus blijft het open source-besturingssysteem wel leveren op zijn mini-laptops.