Yahoo geeft de schuld aan Microsoft. Die softwaremaker had gisteren juist de zwarte Piet toegeschoven aan Yahoo. De oorzaak voor het onnodige hoge gebruik van 3G-data door Windows Phone 7 is enkele weken geleden aan het licht gekomen.

Mailprobleem

Na drie weken onderzoek van het overmatige dataverbruik, via 3G-verbindingen, gaf Microsoft de schuld aan Yahoo. De maker van Windows Phone 7 kwam tot de conclusie dat de oorzaak zit in het ingebouwde mailprogramma van zijn nieuwe smartphonebesturingssysteem. Het probleem komt volgens Microsoft alleen voor in combinatie met mailaccounts bij Yahoo.

Yahoo reageert nu verontwaardigd op die conclusie van Microsoft. “Yahoo! Mail is breed beschikbaar op tientallen miljoenen mobiele telefoons, inclusief die draaiende op Apple iOS, Android, Nokia Symbian en RIM’s Blackberry OS. Het probleem op de Windows-telefoons is specifiek voor de manier waarop Microsoft IMAP implementeert”, mailt communicatiedirecteur Kryssa Guntrum aan techblog Übergizmo.

IMAP-implementatie

Zij zegt dat Microsoft heeft gekozen voor een niet-standaard implementatie van dat mailprotocol. Toegang tot Yahoo’s maildienst op andere mobiele apparaten heeft dan ook geen last van het dataslurpgedrag, merkt de hoofdwoordvoerder op. Microsofts pc-mailprogramma Outlook heeft ook afwijkende support voor IMAP.

“Yahoo heeft aangeboden om Microsoft een vlotte oplossing te leveren voor de gekozen implementatie”, vervolgt Guntrum. Zij zegt dat het internetbedrijf “Microsoft aanmoedigt om over te stappen op een standaardmanier om te integreren met Yahoo! Mail, wat zou resulteren in een permanente fix.”

Workaround

Microsoft verklaarde gisteren juist dat het heeft samengewerkt met Yahoo aan een fix. Die komt in de loop van de komende weken uit, aldus Microsoft. In de tussentijd kunnen getroffen gebruikers zelf een workaround instellen om het overmatige dataverbruik aan banden te leggen.