Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van Allot Communications naar gebruik van mobiel dataverkeer in de tweede helft van 2009. Het bekijken van streaming media via http-verbindingen blijkt de voorkeur te hebben van mobiele gebruikers. Tien procent van al het mobiele dataverkeer komt door YouTube. Als het gaat om wereldwijde http-streaming alleen is 32 procent van het verkeer afkomstig van YouTube.

Vooral in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) steeg het gebruik van http-streams hard. De gebruikte bandbreedte voor deze diensten verdubbelde in dat gebied bijna binnen drie kwartalen. Ongeveer 37 procent van het mobiele dataverkeer wordt in deze regio gebruikt voor het streamen van media.

Skype neemt leeuwendeel voip

De rest van de gebieden die werden onderzocht, gebruiken naar verhouding minder bandbreedte van mobiele verbindingen. Het browsen via http-verbindingen daalde met bijna 10 procent in de laatste drie kwartalen van 2009 naar 20 procent van de bandbreedte. Het downloaden via http ligt op ongeveer op hetzelfde niveau. Eerder nam dit 23 procent van de bandbreedte in beslag.

Het p2p-verkeer is gedaald van 22 naar 17 procent. Enige andere stijger qua percentage van bandbreedte is VoIP met een lichte stijging van 1 naar ongeveer 3 procent. Een forse 77 procent van de gebruikte bandbreedte voor VoIP wordt in beslag genomen door Skype.

Mobile Trends Report H2 2009