Dat zegt Andrey Doronichev, Head of Product van YouTube Mobile tegen persbureau Bloomberg. Omdat het proces nog in volle gang is wilde hij nog geen namen en rugnummers noemen. Streaming video is een van de zwaarste belasters van mobiele dataverbindingen.

Google moet betalen

In verschillende Europese landen zoals Spanje, Italië en Frankrijk, hebben operators al gezegd geld te willen zien van dataslurpende diensten als YouTube. Grote internetbedrijven als Google en Apple zouden mee moeten betalen aan de infrastructuur van het mobiele internet omdat hun diensten de netwerken te zwaar belasten.

Voor de schermen wordt er luidkeels geklaagd, achter de schermen wordt er voorzichtig samengewerkt. France Telecom voert al gesprekken met Google die waarschijnlijk gaan leiden tot het gezamenlijk ontwikkelen van netwerktechnologie, meldt Bloomberg op basis van anonieme bronnen.

Het lijkt erop dat de grote internetbedirjven niet graag willen betalen aan de operators, ze zijn eerder geneigd om te investeren in technologie om verschillende opstoppingen uit de weg te ruimen. Zoals bijvoorbeeld het opslaan van meer data op mobiele telefoons en grotendeels ongebruikte delen van het radiospectrum vinden om meer data te kunnen versturen.

Google Global Cache

Minder bekend is dat Google ook een eigen contentdistributienetwerk (CDN) opereert, vergelijkbaar met dat van Akamai. Met Google Global Cache biedt het internetbedrijf aan om eigen servers in colocatie op het netwerk van isp's of exchanges te plaatsen.

Dit ontziet de backbone aanzienlijk en bespaart de isp’s transitkosten. Een bijkomend voordeel voor Google (en de eindgebruiker) is dat het de Google-diensten veel sneller maakt, omdat de data decentraal en dus dichter bij de abonnee in het netwerk staat.