De 25 jaar oude Sun Danyong ontnam zichzelf het leven toen hij een vierde generatie prototype van de iPhone verloor. Dit bericht wordt verspreid door verschillende Chinese media. Sun studeerde onlangs af en vond een baan bij de afdeling productcommunicatie van elekctronicafabrikant Foxconn in Shenzhen, een industriestad in de buurt van Hong Kong. Zijn taak was om de prototypes te vervoeren tussen Foxconn en Apple.

Volgens Venturebeat, gebaseerd op berichtgeving uit China, nam Sun op 9 juli 16 prototypes van de nieuwe telefoon mee uit de fabriek. Op een gegeven moment in de dagen erna kwam hij erachter dat een van de telefoons ontbrak. Sun dacht dat de telefoon in de fabriek was blijven liggen maar kon hem niet terug vinden. Op maandag de dertiende vertelde hij dat het toestel kwijt was.

Springen

De woensdag daarna werd zijn appartement doorzocht door drie medewerkers van Foxconn. De Chinese wet verbiedt dat. Er wordt gesuggereerd dat Sun vast werd gehouden tijdens de huiszoeking en zelfs werd mishandeld. Hiervoor is echter geen sluitend bewijs, maar er wordt gewezen naar een potentieel gefingeerde chatsessie van Sun vlak voor zijn dood. Op donderdag registreren bewakingscamera's in het flatgebouw dat Sun uit het raam van zijn appartement zijn dood tegemoet springt.

Venturebeat wijst erop dat Apple voor een groot deel steunt op het verrassingselement bij de presentatie van nieuwe producten. Dit zou ervoor zorgen dat iedereen in spanning speculeert over wat er komen gaat. Daarnaast zou de tamtam die ontstaat in de pers en in de blogosfeer de verkoop en de aandelenprijzen opdrijven. Juist daarom zou Apple de duimschroeven aandraaien bij producenten om alle geheimen onder de pet te houden.

Moordende concurrentie

Foxconn produceert iPhones en iPods voor Apple, maar maakt ook producten voor andere grote internationale bedrijven. De concurrentie met andere producenten in de regio is moordend, daarom zou het uitlekken van een nieuw prototype van de iPhone bijzonder slecht kunnen uitpakken voor Foxconn.

Apple heeft de dood van een man die werkte in de iPhonefabriek in China bevestigd. "We zijn diep geschokt door het verlies van deze jonge medewerker en we wachten op resultaten van het onderzoek naar zijn dood", zegt een Apple woordvoerster tegen CNet. "We eisen van onze leveranciers dat ze alle werknemers met respect en waardigheid behandelen." Het bedrijf wilde verder niets kwijt over de doodsoorzaak, mogelijke mishandeling of de status van het vermiste prototype.