Het officiële dodental staat nu op 10. Volgens sommige Chinese media probeerden al 16 Foxconn-medewerkers zich van het leven te beroven door van een dak te springen.

Veel media leggen een verband met de zware werkomstandigheden in de fabrieken. Medewerkers zouden wel 120 uur per week werken voor een mager loon. Volgens een Chinese undercoverjournalist zouden er nauwelijks pauzes zijn en mogen medewerkers niet met elkaar praten.

Tot de opdrachtgevers behoren zowat alle grote hardwaremakers: Apple, Microsoft, HP, Dell, Nokia, Sony, Nintendo en Intel. Apple, Dell en HP beloven dat ze de arbeidsomstandigheden in de fabrieken gaan onderzoeken.

Zelfmoordpercentage

Foxconn stelt dat alle media-aandacht oneerlijk is. Het zelfmoordpercentage van het bedrijf, dat 540.000 mensen in dienst heeft, ligt lager dan het landelijke gemiddelde.

Volgens cijfers van de Chinese overheid plegen jaarlijks 12 op de 100.000 Chinezen zelfmoord. Volgens de rekensom van Foxconn zou het daarom wel meevallen in de fabriek. Maar critici wijzen er op dat het landelijke zelfmoordgemiddelde veel minder hoog ligt bij jongeren.

Wellicht onder druk van de wereldwijde media-aandacht heet de baas van het de in China gelegen Foxconn-fabriek, het Taiwanese Hon Hai Precision Industry, besloten de lonen met 20 procent te verhogen.

Vangnetten

Dat is niet de enige maatregel: het bedrijf laat ook vangnetten neerzetten om springende medewerkers op te vangen, meldt de IDG News Service. Eerder dit jaar nodigde het bedrijf al boeddhistische monniken uit om medewerkers spirituele hulp te bieden.

Vorig jaar pleegde een Foxconn-medewerker zelfmoord toen een iPhone 4G door zijn toedoen kwijtraakte. Volgens een krant in Hong Kong moeten Foxconn-medewerkers een contract tekenen dat Foxconn niet kan worden aangeklaagd over zelfmoord of ander opzettelijk leed dat arbeiders zichzelf of anderen aandoen.