Inmiddels kunnen we al genieten van speciale functies waardoor inparkeren geen probleem meer is en je gewaarschuwd wordt als je een doorgetrokken streep wilt overschrijden. Dit maakt het autorijden een stuk relaxter.

Met een zelfrijdende auto bedoelen we eigenlijk een auto met slimme sensoren en systemen. Hierdoor is het rijden een stuk gemakkelijker geworden. Een zelfrijdende auto moet natuurlijk wel aan dezelfde eisen en regels voldoen als een 'traditionele' auto. Zo ben je gewoon verplicht om een autoverzekering af te sluiten en moet de verkeersveiligheid gewaarborgd worden. Snel een autoverzekering berekenen voor jouw zelfrijdende auto? Wacht daar nog meer even mee en lees eerst de onderstaande voor- en nadelen eens goed door. Zo weet je zeker of dit vervoersmiddel goed bij jou past.

De techniek staat niet stil

Wat verstaan we precies onder een zelfrijdende auto? Deze auto's zien er op het eerste gezicht niet anders uit dan andere auto's. De techniek van de auto is echter verbluffend. Deze auto's worden vol technische snufjes en slimme sensoren op de markt gebracht. Natuurlijk moeten we wel onderscheid maken tussen de slimme systemen die nu op huidige modellen worden aangebracht en de toekomst van geheel zelfrijdende auto's. De auto's in de laatste categorie stellen de bestuurder in staat om van de omgeving te genieten, terwijl de auto al het werk doet. Klinkt bijna als sciencefiction, nietwaar? Toch moet dit wel de toekomst worden. De techniek staat niet stil, we zijn dan ook benieuwd wat we over 10 jaar hiervan kunnen verwachten!

Voordelen van zelfrijdende auto's

Een autoverzekering afsluiten en rijden maar! Dat is de gedachte die veel mensen hebben als ze een nieuwe auto aanschaffen, maar weet je ook alles over het doen en laten van de auto? Weet je wat je kunt verwachten als jouw auto over slimme sensoren en systemen beschikt die het autorijden nog fijner maken? Wat zijn de voordelen van deze zogenaamde 'zelfrijdende' auto's?

  • Als iedere auto zelf zou parkeren, kunnen de parkeerplekken kleiner worden. De praktijk leert immers dat autobestuurders de auto's minder goed in de vakken zetten. Bovendien laten ze een ruimere afstand tussen de wagens. Dankzij een inparkeerfunctie is dat probleem verleden tijd. Hierdoor kunnen de parkeerplekken kleiner worden en blijft er meer ruimte over voor groen of een bevordering van de verkeerssituatie voor fietsers en voetgangers.
  • Zelfrijdende auto's zullen de kans op ongelukken verkleinen. Hierdoor vallen er jaarlijks minder gewonden en zullen de ziektekosten lager worden.
  • Mensen kunnen meer genieten van de omgeving als simpele taken uit handen worden genomen tijdens het rijden. Hierdoor ontstaat er een gevoel van ontspanning in de auto.

Nadelen van zelfrijdende auto's

Het grootste nadeel van een zelfrijdende auto? Vooral het feit dat we niet weten hoe ver het uiteindelijk zal gaan. Natuurlijk vinden we het fijn als onze auto een inparkeerfunctie heeft om dankzij slimme sensoren jouw auto tussen de strepen houdt, maar wat nou als je je echt helemaal niet meer bezig hoeft te houden met rijden? Je een passagier bent in je eigen wagen? Vind je dit dan nog wel zo fijn? Dat is een vraag die je jezelf moet stellen. Voor nu zijn dit soort wagens (gelukkig) nog toekomstmuziek!