Kabelgigant Ziggo kan niet wachten om mobiele operator te worden. Het bedrijf is zelfs zo gretig dat het als enige van alle grote kandidaten expliciet bevestigt mee te doen aan de komende frequentieveiling. Het ministerie van Economische Zaken organiseert die veiling eind maart.

Ziggo ziet goede kansen als aanbieder van snel draadloos internet en mobiele telefonie. Dit is voor het bedrijf van groter strategisch belang dan de hele kwestie over glasvezel, want dat is vooral een hype, vertelt de woordvoerder aan Webwereld. "Dat glasvezel is al een aantal jaar een soort mode kretologie geworden. Ik denk dat er een hele andere mode komt als eenmaal die veiling is geweest. Dat gewoon een soort 'always on' belangrijk wordt en dat mobiel daar een hele andere rol in gaat spelen."

LTE boven Wimax

De aanstaande veiling is technologieneutraal, wat inhoudt dat de frequenties naar eigen inzicht zijn te gebruiken voor bijvoorbeeld Wimax of de concurrerende technologie Long Term Evolution (LTE). De bestaande operators gaan waarschijnlijk allemaal voor LTE, omdat de overstap van bestaande 3G-netwerken naar die UMTS-opvolger makkelijker is. Sinds kort mogen de operators ook LTE uitrollen op de 900-, 1800- en 2100MHz-banden, die nu gebruikt worden voor GSM en UMTS.

Ook Ziggo geeft de voorkeur aan LTE, zo vertelde de zegsman in een eerder gesprek met Webwereld. "We hebben uitgebreide tests gedaan met Wimax én LTE. LTE is toch een logisch vervolg op bestaande technieken. Dus dan heb je toch veel meer een 'proven concept' tot je beschikking dan Wimax, waar dingen nog volop in beweging zijn."

Anderen zwijgen

Ziggo staat dus te popelen om deze markt te betreden en hekelt het feit dat de veiling meermaals is uitgesteld. "Je verliest steeds meer momentum als die veiling steeds meer naar achter wordt geschoven. Het belangrijkst voor ons is nu zo snel mogelijk veilen. Uitstel van de veiling, dat is iets waar alleen de bestaande operators profijt bij hebben."

Webwereld heeft ook KPN, Vodafone, T-Mobile, UPC, Tele2 en WorldMax gevraagd of ze meedoen aan de 2,6 GHz veiling, maar allen doen er het zwijgen toe. Het gaat immers om uiterst concurrentiegevoelige informatie. Dergelijke informatie rondom de veiling moet geheim blijven, zo benadrukken ze.