Kabelaar Ziggo gaat later dit jaar de markt op met een mobiel aanbod van telefonie en data, in eerste instantie alleen voor eigen klanten. Die kunnen dan een compleet pakket bij Ziggo afnemen, het zogenaamde quad pay: tv, vaste telefonie en internet en mobiel.

Volwaardige mobiele speler

“Deze propositie is een bundel van belminuten, sms’jes en mobiele data tegen een aantrekkelijke prijs, in combinatie met toegang tot hoge kwaliteit internettoegang via Ziggo WifiSpots”, meldt het concern bij zijn kwartaalcijfers. Die hotspots worden momenteel uitgerold in het verzorgingsgebied van Ziggo op alle modems van klanten. In de toekomst wordt het mobiele aanbod verder uitgebreid.

De woordvoerder bevestigt tegenover Webwereld dat Ziggo gebruik zal maken van het mobiele netwerk van Vodafone. In april werd al duidelijk dat Ziggo plannen had om een complete mobiele aanbieder te worden.

Samen met UPC

Ook staat er een samenwerking met UPC in de steigers, zodat Ziggo klanten op termijn kunnen internetten via de UPC-hotspots en vice versa. UPC loopt iets achter met de uitrol van die klanthotspots, en doet nu een pilot in Zutphen.

UPC bood overigens in het verleden ook mobiele telefonie aan als MVNO, maar hield dit in 2009 voor gezien. De verwachting is dat UPC op termijn net als Ziggo wederom de mobiele markt op wil.

Embryonaal LTE-netwerk

Overigens heeft Ziggo ook zelf mobiele frequenties in de 2,6 GHz-band. Om aan de uitrolverplichting te voldoen heeft het drie LTE-masten opgezet bij Zwolle, Oss en Breda. Daarvan maken enkele zakelijke klanten gebruik, meldt de woordvoerder. Bij de laatste multibandveiling haakten Ziggo/UPC tussentijds af. Over verdere plannen of uitrol van LTE wil Ziggo niks zeggen.

Actieve LTE-masten van Ziggo. Bron: umtsmasten.nl