Vele fabrikanten zijn Samsung al voor gegaan in het maken van een oplossing/ecosysteem die het mogelijk maakt je smartphone te gebruiken als desktop met een druk op de knop of het aansluiten van een kabel en velen hebben gefaald. Niet zozeer omdat het slechte producten waren, maar simpelweg omdat het niet aansloeg bij het grote publiek.

Onder andere Canonical heeft het tot twee keer toe geprobeerd met Ubuntu, eerst met Ubuntu for Android in samenwerking met Motorola en later met Convergence. Microsoft heeft het geprobeerd met Continuum en Razer waagt een poging met Linda. Samsung heeft DeX vorig jaar geïntroduceerd en sindsdien meerdere versies uitgebracht. De technologie wordt tot nu toe ondersteund door de Samsung Galaxy S8, S8+, Note 8, Galaxy S9, S9+ en Note 9.

Samsung claimt dat DeX ervoor zorgt dat je een desktop-ervaring krijgt als je je toestel aansluit op DeX en wij hebben dat uitgebreid getest door enkele dagen te werken op het apparaat.


Net als met de Raspberry Pi en Windows Phone icm Continuum heb ik besloten afscheid te nemen van mijn desktop-pc en een paar dagen al het werk dat ik normaal gesproken doe uit te voeren op een Samsung Galaxy Note 9 in combinatie met de EE-3100 DeX-kabel.

In mijn geval betekent dat dat ik veel browsertabs open heb, verschillende applicaties tegelijk gebruik en daar regelmatig tussen switch. Dat zou geen probleem moeten zijn voor de krachtige Galaxy Note 9 en, omdat het geheel draait op Android, zal het zoeken naar applicaties die ik normaal gesproken op de desktop gebruik, ook geen enkel probleem moeten zijn.

Installatie

Het installeren van DeX is een fluitje van een cent, als je al echt van installeren kan spreken. Het is een kwestie van de DeX-kabel aansluiten op de HDMI-poort van je monitor en het andere eind van de kabel in de USB-C-poort van de Note 9 steken en je kan aan de slag. Als je de DeX-cradle hebt hoef je alleen maar je toestel in de cradle te schuiven.

Omdat wij de kabel gebruikten moesten we wel een Bluetooth-toetsenbord en muis pairen met het toestel alvorens aan de slag te kunnen. Dat gaat niet anders dan het aansluiten van andere Bluetooth-apparaten als draadloze speakers, controllers of mobiele fotoprinters. Als je de cradle of Multi Port Adapter gebruikt kan je ook je bedrade toetsenbord, muis en andere USB-apparaten aansluiten evenals een netwerkkabel en een extra USB-C-kabel om je toestel van energie te voorzien.


Als je geen muis wilt gebruiken, kan je ook het scherm van de Note gebruiken als touchpad. Dat heb ik even geprobeerd en werkt goed, maar het gemis van fysieke muisknoppen deed mij af en toe toch misklikken, daarnaast miste ik ook de mogelijkheid de scrolrichting te wijzigen. Ik ben geen fan van de "omgedraaide" scrolrichting. Ten slotte schakelt het scherm van de note zichzelf uit als je deze een tijdje niet gebruikt waardoor de trackpad-functie ook uitvalt. Dat zorgt ervoor dat ik uiteindelijk toch naar de muis grijp. Geen ramp, maar wel een grote gemiste kans.

Na het aansluiten van de DeX-kabel werd ik begroet door een strak uitziende desktop die mij erg deed denken aan Remix OS, een mix tussen Windows 7 en KDE, behalve dan dat de "startknop" is vervangen door de appdrawer- en de Touchwiz-navigatie-iconen van Samsung. Klikken op de appdrawer opent, zoals verwacht, een overzicht van alle apps die je op dezelfde manier als op de mobiel kan verplaatsen naar de desktop. De navigatieknoppen werken verder op exact dezelfde manier, maar ik heb ze niet gebruikt. De muisgestures, pijltjes bovenaan de apps en (snel)toetsen zorgen ervoor dat deze knoppen nogal overbodig zijn, maar het is mooi dat ze er zijn, keuzevrijheid is altijd goed.

Naast de navigatieknoppen zie je welke apps je open hebt staan in de vorm van iconen, een soort onzichtbare taakbalk. Rechts zie je een informatiebalk waar je icoontjes voor notificaties ziet, de status van je toestel (verbindingsmodus, ontvangst, accucapaciteit etc.) en DeX-opties als schermvergrendeling, toetsenbord-, muis- en geluidsinstellingen. Ten slotte zit er een knop om screenshots mee te maken en zie je de datum en tijd staan.

Het gebruik van apps gaat verder op dezelfde manier als bij Remix OS. Deze worden niet fullscreen geopend en de vensters bevatten dezelfde opties als andere besturingssystemen. Een knop om te minimaliseren, maximaliseren en om de app te sluiten. Aan de linkerkant van de vensterbalk zit een pijltje waarmee je een stap terug kan gaan. Daarnaast kan je, net als bij andere besturingssystemen de grootte van de vensters wijzigen als dat wordt ondersteund.

Softwarekeuze

Zoals eerder gemeld is het kiezen van software niet zo'n probleem. Voor bijna elke applicatie die wij op de desktop gebruiken is wel een Android-versie beschikbaar waardoor het opzoeken en installeren van die software slechts een kwestie is van de Google Play Store openen en de apps selecteren. Zowel onze collaboration-app als office-toepassingen zijn met enkele klikken geïnstalleerd evenals communicatie-software en multimedia-toepassingen.

Kleine kanttekening, Samsung waarschuwt wel van tevoren dat sommige apps misschien niet even goed werken in DeX-modus en bijvoorbeeld niet in fullscreen-modus kunnen functioneren. Een waarschuwing die ik destijds ook kreeg toen ik aan de slag ging met Remix-OS (Android voor op je pc). In de praktijk merkte ik daar vrij weinig van en/of stoorde het mij niet. Enkele uitzonderingen daargelaten waar ik zo op terugkom.

Het werken met de apps ging praktisch hetzelfde als op de pc. De Android-versies van de office-apps die wij gebruiken hebben misschien wat minder functies dan de officiële desktop-varianten, ik miste ze niet en kon alles doen wat ik nodig had. Sterker nog, je hebt bijna niet door dat je je werk op een mobiel apparaat doet. Alleen als je wilt scrollen kom je er in sommige apps achter dat je dat op een andere manier moet doen en je in je hoofd moet omschakelen naar een mobiele mindset, al zal het gebruik van een normale muis met een scrolwiel veel van deze momenten wegnemen.

Het enige dat ik zo nu en dan miste, was de ondersteuning voor widgets. Als Android-gebruiker is het fijn om in een oogopslag te kunnen zien wanneer het gaat regenen met behulp van de Buienalarm-app of welke afspraken je absoluut niet mag missen. Dit wordt mooi afgevangen door de notificatiebalk, maar je zal toch een extra handeling moeten doen om daar te komen.

Ervaringen

Het lijkt erop dat Samsung het allemaal goed voor elkaar heeft met DeX en dat er goed is nagedacht over de werking daarvan. De beste manier om daarachter te komen is uiteraard om er uitgebreid mee te werken. Hoe fijn en makkelijk werkt dit systeem als je niets anders tot je beschikking hebt en hoe gaat dat als er een deadline in je nek hijgt?

Ik kan daar vrij kort over zijn: het werkt uitstekend! Het geheel voelt snel aan en ik ben geen vreemde dingen tegen gekomen, behalve dan dat sommige Android-apps niet helemaal goed samenwerken met DeX. Sommige apps zijn nou eenmaal niet gemaakt om niet-fullscreen te werken of tegelijkertijd met andere apps geopend te zijn. Bovendien hebben sommige apps last van tombstoning waardoor de app niet blijft werken als je in een andere app aan het werk bent.

Jammer genoeg is onze collaboration-app (Slack) er een van. Als de app de focus niet heeft, komen berichten niet binnen en verschijnen er geen notificaties. Dit gaat beter als je de web-app gebruikt, maar als je veel tabs open hebt staan, is de kans aanwezig dat ook deze wordt getombstoned waardoor je geen notificaties krijgt, erg jammer. Gek genoeg doet de app dit wel als je deze gewoon op de smartphone gebruikt waardoor ik denk dat het om specifieke DeX-ondersteuning gaat. Overigens kwamen wij er na een paar dagen achter dat de app opeens wel notificaties pushte naar DeX, weliswaar zonder geluid, maar het is beter dan niks. Het is nog steeds niet duidelijk of dit nou een DeX-bug is of een Slack-bug.

Wat het gebruik van Office-applicaties betreft heeft Microsoft een streepje voor op Google. Google Docs negeert het scrolwiel van je muis waardoor je de pijltjes of de linker-en rechtermuisknop tegelijk moet gebruiken. Als je toch liever Google's office-pakket gebruikt kan je dit via de webbrowser doen. Alle features zijn dan wel gewoon aanwezig. Dit "probleem" zal je ook bij enkele andere Android-apps tegenkomen en is in al onze gevallen opgelost door de webversie te openen.

Van links naar rechts: Google Docs App, Google Docs Web, Microsoft Word App

Samsung meldt wel regelmatig dat er een speciale appstore bestaat voor apps die zijn geoptimaliseerd voor DeX, maar deze store bevatte niet de apps die wij zochten waardoor wij er niet zoveel aan hadden. De enige keer dat ik een app vond in de store die ik wilde gebruiken werd ik lastig gevallen door een aanmeldscherm, ja, voor deze store heb je weer een apart Samsung-account nodig.

Iets dat ons ook al vrij snel opviel is dat DeX niet meer dan vijf apps tegelijk kan weergeven op het scherm. Als er een zesde app wordt geopend, minimaliseert DeX automatisch een van de openstaande apps om de ander weer te geven. Dit is op zich geen probleem, tenzij er een app geminimaliseerd wordt die dan ook meteen in tombstone-modus gaat en dus niets meer doet. Daar moet je dus wel rekening mee houden. 5 Apps lijkt veel, maar je zit er sneller aan dan je denkt. Collaboration- app, fotobewerkingssoftware, office-pakket, mailclient, muziek-app, App voor feeds, etc.

Dit kan worden afgevangen door webversies van verschillende apps te gebruiken zodat je kan "smokkelen". Maar zelfs dat zorgde er af en toe voor dat er willekeurig een app werd geminimaliseerd omdat DeX blijkbaar popup-schermen binnen apps ook meetelt. Vreemd genoeg worden sommige van Samsung's eigen apps dan weer niet meegeteld waardoor je soms zes of zeven vensters open hebt staan zonder dat er een app wordt geminimaliseerd terwijl je een andere keer vier schermen open hebt staan, maar twee pop-up meldingen ervoor zorgen dat je collaboration-app wordt geminimaliseerd.

Dit is misschien een beetje muggenziften aangezien de gemiddelde gebruiker wellicht minder snel (of vaak) zoveel apps tegelijk open heeft staan, maar als je het toestel gebruikt in een zakelijke omgeving, is het verstandig voor de cradle of pad te gaan. Dit is namelijk alleen een probleem als je de DeX-kabel of een third-party kabel gebruikt..

Hardware

Op een paar kleine dingetjes na, zit het dus wel snor met de software, maar hoe zit het met de hardware? Ook dat zit wel goed. De Note 9 heeft om en nabij een seconde nodig om de desktop-modus te starten en houdt het ongeveer 3 a 4 uur uit op een acculading en nog een uurtje of anderhalf langer als de energiebesparingsmodus wordt ingeschakeld. Ook in dit geval is dat alleen relevant als de DeX-kabel wordt gebruikt in plaats van de dock of pad. Of de Note 9 ook werkt in combinatie met de kabel en een draadloze lader hebben wij helaas niet meer kunnen testen.

Conclusie

De grote vraag is natuurlijk of de Samsung Galaxy Note 9 in combinatie met DeX een waardige pc-vervanger zou kunnen zijn. Het antwoord daarop is volmondig ja. Het apparaat is snel genoeg om alle standaard werkzaamheden te kunnen doen en dankzij de grote beschikbaarheid van Android-apps is de kans klein dat je bepaalde handelingen niet kan uitvoeren wegens het missen van een app.

Sommige apps kunnen misschien niet fullscreen gebruikt worden, maar werken verder wel naar behoren en heel af en toe kom je een app tegen die echt niet wilt werken onder DeX (zoals Firefox), maar dat kan je oplossen door de versie uit de speciale DeX-store te halen. DeX is wat dat betreft wat strenger dan Remix OS of een van de alternatieven en weigert apps die niet willen/kunnen werken met DeX ook te openen in tegenstelling tot de andere systemen die dat wel doen (en over het algemeen ook gewoon werken). Daarnaast kan je, als je tegen zulke problemen aanloopt, ook kijken of apps wel werken als je DeX-labs inschakelt. Deze experimentele functie zorgt ervoor dat apps, die niet overweg kunnen met dit systeem toch nog gestart en geresized kunnen worden.

Voor de rest heb je alle telefoonfuncties bij de hand waardoor sms'en, whatsappen en bellen geen enkel probleem is. Ik raad wel aan te gaan voor de cradle of dongle, zeker als je DeX zakelijk gaat gebruiken. Dan weet je zeker dat je de hele dag door kan werken zonder je toestel tussendoor op te moeten laden of rekening te houden met het aantal open apps.

Kortom, DeX werkt uitstekend op de pc en ik zou zelfs durven zeggen dat men bij sommige bedrijven hun gebruikers niet eens meer een laptop mee zouden hoeven geven. Een flexplek met toetsenbord, muis, monitor en DeX-cradle zou in sommige branches een geweldige oplossing zijn. En als je werk erop zit, neem je je toestel mee naar huis en sluit je 'm thuis aan op je tv of monitor om privé verder te appen, Android-games te spelen of lekker te Netflixen, geen pc voor nodig.