Apple's eigen Lightning naar 3.5 mm-adapter

Een veelgehoorde reactie op al het geklaag is dat mensen niet moeten zeuren omdat Apple zelf een adapter meelevert met elke iPhone. Deze converter is zo lichtgewicht dat je bijna niet merkt dat deze aan je iPhone hangt. Ook is de kabel dun genoeg om niet te blijven steken aan je broekzak. En het mooiste is nog dat deze adapter slechts 9 euro kost mocht je 'm kwijtraken (een veelgehoorde klacht).

Als je de prijs van deze converter vergelijkt met die van de 30-pin naar lightning adapter (29 euro), zie je dat Apple de naysayers toch een beetje tegemoet heeft willen komen.

Er zijn alleen twee problemen met Apple's meegeleverde oplossing. De converter heeft geen microfoon en audio control-ondersteuning voor 3rd-party koptelefoons waardoor opnemen, muzieknummers overslaan, of het gebruik van de ingebouwde microfoon niet werkt. Daarnaast kan je je iPhone niet opladen terwijl je muziek aan het luisteren bent, iets dat veel gebruikers blijkbaar toch nog doen.

Luister jij wel eens naar muziek terwijl je tegelijkertijd je iPhone oplaadt?
Ja, draadloos
Nee, ik wacht tot m'n toestel is geladen
Ja, met converter
Nee, maar dat wil ik wel (met een converter/splitter)
Poll Maker

Apple's iPhone Lightning Dock

Apple's senior marketing VP, Phil Schiller, heeft van zich laten horen toen gebruikers vroegen hoe zij het beste muziek kunnen luisteren met een bedrade koptelefoon en hun toestel tegelijkertijd willen opladen.

De VP liet in een e-mail weten dat je voor de iPhone Lightning Dock moet gaan.


De Lightning dock kost 49 euro.

Griffin's iTrip Clip

Deze adapter pakt het helemaal anders aan en lijkt op een prachtige tussenoplossing. Je kan gewoon je bedrade koptelefoon blijven gebruiken. Hierdoor blijft je lightning poort vrij en dankzij de ingebouwde microfoon kan je ook gewoon bellen met deze adapter.

Een andere leuke bijkomstigheid is dat de iTrip Clip ook een AUX-poort heeft waardoor je je iPhone kan aansluiten op andere apparaten als receivers of je autoradio.

De iTrip Clip kost 29,99 euro.

Incipio OX

Ook deze gadget maakt gebruik van Bluetooth en heeft een 3,5mm koptelefoonaansluiting aan de bovenkant. Pair je iPhone met deze hoes en je kan elke koptelefoon met gemak aansluiten op de hoes terwijl je lightning-poort vrij blijft voor het opladen van je telefoon.

Dit is een fijne oplossing voor mensen die liever niet met een loshangende kabel of converter willen lopen. De extra knoppen op de achterkant geven je net wat extra controle over je muziek zonder je telefoon te hoeven unlocken. Als je een keer drukt op de (next en previous) knoppen zet je het volume harder en zachter en als je dubbel tapt op de knoppen skip je een nummer. Daar moesten we wel even aan wennen. Daarnaast moesten we behoorlijk hard drukken op de next-knop om een nummer te skippen.

De Incipio OX kost ongeveer 69 euro.

Belkin's Lightning Audio + Charge Rockstar

Belkin was een van de eerste fabrikanten die met een adapter kwam voor de iPhone 7, maar echt een oplossing voor het jack-probleem is het niet. Net als de naam, Lightning Audio + Charge Rockstar adapter, is het onnodig complex. De adapter heeft een dubbele lightning-poort zodat je je iPhone kan opladen en tegelijkertijd naar lightning-koptelefoons kan luisteren.

Geen koptelefoonaansluiting dus. Dus je hebt nog steeds een andere adapter nodig om je normale oordopjes aan te kunnen sluiten. De prijs helpt ook niet echt. Een adapter die bijna 40 euro kost en het probleem maar deels oplost klinkt niet echt als een goede deal.

Belkin's adapter is waarschijnlijk daarom ook een tijdje het onderwerp geweest van verschillende memes waarin Apple's toestellen belachelijk worden gemaakt vanwege het weglaten van de jack-aansluiting en de mensen die, net als vroeger met verloopstukjes op zak moeten lopen.

Wesoo Audio & Charge Adapter

Naast Belkin zijn er ook nog andere fabrikanten die met een dubbele lightning-adapter uit komen. De versie van Wesoo werkt op dezelfde manier als die van Belkin, maar is stukken goedkoper en werkt net zo goed. Wij konden muziek luisteren via de lightning-koptelefoon (en andere oordopjes met een jack-aansluiting in combinatie met een jack-naar-lightning converter) en een andere lightning-kabel waarmee het toestel werd opgeladen.

Een ander mooi voordeel van deze adapter is dat deze een stuk compacter is dan de versie van Belkin waardoor het geheel iets minder vervelend aanvoelt in je broekzak, zelfs als je oordopjes gebruikt met een 3,5mm-aansluiting. Zorg er wel voor dat je de oordopjes eerst in de adapter steekt voordat je het geheel aansluit in je telefoon.

Excellenter/BASEUS-Blitz Lightning to 3.5mm Headphone Adapter

Deze dongel heeft een iets ander ontwerp dan de andere converters in deze lijst. De lightning-aansluiting zit aan de zijkant en de kabel is langer dan die van de andere adapters. Het laden van de iPhone terwijl je muziek aan het luisteren bent werkt prima, alleen de inline controls van de koptelefoon werkt niet. Als je daarmee kan leven kan je deze converter voor 11,99 euro aanschaffen.

ElementDigital Dual Lightning Splitter

Vanaf hier neemt de kwaliteit een flinke duik. ElementDigital's compacte cylindervormige adapter heeft voor een compact ontwerp gekozen waardoor er niks onder je toestel bungelt. Aan de ene kant zit de lightning-aansluiting en aan de andere kant vind je de trouwe 3.5mm jack-aansluiting.

De lightning poort werkt goed en de blauwe rand licht mooi op als de kabel wordt aangesloten, maar de koptelefoonaansluiting stelde ons een beetje teleur. Het geluid kraakt. We hebben verschillende koptelefoons geprobeerd en het gekraak was bij alle versies te horen. Je moest behoorlijk draaien en drukken tot het gekraak weg is en daarna niet meer aan je toestel zitten.

H.Guard Dual Adapter

Deze adapter heeft een koptelefoonaansluiting en een lightning aansluiting. Het opladen en muziekluisteren tegelijk ging goed, maar het gebruik van de inline controls liet te wensen over. Het drukken op de play-knop werkt zoals verwacht, maar de volume controls lieten het vaak afweten. Als je nooit gebruik maakt van de inline controls van je koptelefoon, is het een koopje.

Tessin iPhone 7/8/X Adapter en Splitter

Klein, kleiner, kleinst. Deze converter heeft twee lightning-poorten en geeft aan welke poort voor welke connector kan worden gebruikt. Wij werden in eerste instantie erg enthousiast over deze converter. Hij is klein en de inline controls werken uitstekend. Het maakt niet uit of je de lightning-headset gebruikt of een andere koptelefoon met de jack naar lightning converter.

Het ging echter mis toen de lader werd aangesloten. Het geluid viel weg en de iPhone wordt niet opgeladen. Ook als de koptelefoon wordt verwijderd, gebeurt er niks. We moesten sowieso al behoorlijk hard drukken om de lader aan te sluiten. We hebben een ander exemplaar aangevraagd om te kijken of het niet toevallig aan ons exemplaar lag en als we deze binnen hebben, werken we dit artikel bij.

Dongle Dangler

Een van de veelgehoorde argumenten tegen het weglaten van de koptelefoonaansluiting is toch wel dat gebruikers de dongel makkelijk verliezen. Dat is met de Dongle Dangler nu verleden tijd. Deze ingenieuze sleutelhanger heeft de vorm van een koptelefoonaansluiting waar je de converter zo in prikt.

Aangezien je je sleutels praktisch altijd bij je hebt, is de kans dat je je converter vergeet of kwijt raakt ook zeer klein. Zelfs als je bent geswitcht naar bluetooth headsets, kan je altijd nog terugvallen op je (tr)ouwe bedrade koptelefoon als de accu leeg is.

En, als je echt privacygevoelig bent, kan je 'm misschien ook nog gebruiken als Mic Lock.