Apple krijgt steeds meer moeite om de verkopen van zijn iPhone op het hemelhoge niveau te houden van de afgelopen jaren. Maar, zo zeggen een aantal analisten in de Verenigde Staten, daar is een oplossing voor: toestellease. Bij CNBC gaan een aantal analisten los op die mogelijkheid, zie hieronder.

In de Verenigde Staten wordt al enige tijd gesproken over toestellease door telco's als nieuw middel om de langzaam dalende groeicijfers in de smartphonemarkt tegen te gaan. Opmerkelijk, omdat een dergelijk experiment van KPN in Nederland al enige jaren geleden is mislukt. Niettemin zou dat voor Apple een nieuwe kans betekenen, vinden diverse analisten.

Voor de lagere inkomens

Met toestellease maak je de relatief dure iPhone beschikbaar voor de lagere inkomens, zo is het achterliggende idee. Nu heeft Apple daar al een ander middel voor, namelijk het in productie houden van oudere modellen, tegen een lagere prijs. Maar dat vinden de analisten niet genoeg.

Toestellease gaf in Nederland voor KPN nogal wat problemen. Het was relatief duur, veel klanten voelden zich al snel bekocht. Daardoor kreeg KPN veel kritiek van de Consumentenbond een van consumentenprogramma's. Daarnaast sloeg het bij het grotere publiek niet aan. Vooral dat je geen eigenaar was van het toestel bleek een obstakel, naast het relatief grote overnamebedrag van het toestel na twee jaar. Het avontuur heeft KPN miljoen euro's gekost.