Het basisstation is geïnstalleerd in het Zweedse Stockholm en zal gebruikt worden voor Long Term Evolution (LTE) dataverkeer. Dat is een evolutie van het huidige, in Europa wijdverspreide 3G. De operator wil in het tweede kwartaal van 2009 Stockholm volledige dekking geven met LTE.

Hoeveel zenders er in Stockholm worden geïnstalleerd wilde het TeliaSonera nog niet naar buiten brengen. De telecomoperator staat bekend als een van de meest agressieve LTE-adepten. Het bedrijf kocht licenties voor de 2,6 GHz band voor 75 miljoen dollar, en begon in januari met de uitrol van het netwerk. Als eerste ter wereld hebben de Zweden nu een commerciële LTE-verbinding.

Tien keer sneller

De datasnelheid ligt tien keer hoger dan reguliere 3G-verbindingen, aldus TeliaSonera. Het bedrijf kamp op dit moment met een tekort aan modems. Het bedrijf hoopt dat die problemen begin volgend jaar uit de weg zijn.

Volgens Ericsson, die de hardware voor het basisstation levert, is de oplevering een 'mijlpaal' die aantoont dat LTE niet langer toekomstmuziek is. Ericsson heeft een contract getekend met TeliaSonera voor Stockholm. De provider, die een van de grootsten is in Scandinavië en de Baltische staten, verkocht de rechten voor het netwerk in het Noorse Oslo aan Huawei.

Rest doet rustig aan

Telecombedrijven in het Westen zitten voorlopig niet te wachten op LTE, bleek eerder dit jaar. Zij willen eerst het duurbetaalde 3G uitbuiten. TeliaSonera gaat met de LTE-uitrol tegen de algemene teneur van de providers in.

Topmensen van mobiele aanbieders zeggen dat ze niet bepaald haast hebben om weer miljarden te investeren in nieuwe netwerken. Dit ondanks het feit dat LTE een upgrade is voor UMTS en duidelijke voordelen biedt. Zo is LTE sneller, is het flexibeler met schakelen tussen zendmasten en heeft het een groter bereik. Door laatstgenoemde is er betere ontvangst in gebouwen en kunnen telecombedrijven toe met minder zendstations.

Uitrol op zijn vroegst in 2011

Vodafone-ceo Vittorio Colao zegt zich eerst te richten op goede uitbating van HSPA. France Telecom-topman Didier Lombard meent ook dat huidige 3G-netwerken voldoende capaciteit en groeimogelijkheden bieden. En ook T-Mobile manager Hamid Akhavan, van Deutsche Telekom, voorziet voor de komende jaren geen grootschalige toepassing van LTE. T-Mobile verwacht de eerste test-implementaties eind 2010 en eventuele grootschalige uitrol pas in 2011.