1. De Dock

De taakbalk van Windows 7 met grote, naamloze iconen lijkt zonder meer op het bekende Dock-concept van Mac OS X. Zo kunnen gebruikers er zowel toepassingen opstarten als vensters minimaliseren of iconen verplaatsen zoals op een Mac. Apple kreeg het Dock-concept in handen na de overname van het door Steve Jobs opgerichte NeXtstep, dat weer leentjebuur had gespeeld bij het Arthur-besturingssysteem van Acorn uit 1987.

2. Jump lists: Dock menus

Zowel de Windows-taakbalk als de Mac OS X Dock maken gebruik van menu’s, maar in Windows 7 lijken deze te zijn afgeleid van Mac OS X 10.6 Snow Leopard en zijn voorloper Leopard. Via 'jump lists' kunnen bestanden worden geopend of applicaties worden gestart. In beide besturingssystemen komen de menu’s tevoorschijn door op de rechtermuisknop te drukken. De functionaliteit verder is afhankelijk van het programma.

3. Aero Peek: Exposé

Met de Aero Peek-functie in Windows 7 worden alle vensters transparant, zodat het bureaublad verschijnt. Vergelijkbaar was Exposé van het in 2003 uitgekomen Mac OS X 10.3 Panther. Er zijn kleine verschillen tussen beide functionaliteiten: zo maakt Aero Peek de vensters compleet doorzichtig, terwijl ze bij Exposé uit de weg schuiven. Volgens sommigen is er daarom geen sprake van kopieergedrag.

4. Previews

Previews van bestanden waren al te vinden in Windows Vista en nu in Windows 7, maar Apple liep ermee voorop. De voorbeeldfunctionaliteit was al terug te vinden in Mac OS X 10.0 Cheetah, uitgebracht in 2000. Net als het Mac-besturingssysteem geeft Windows ook previews van beeld- en geluidsbestanden, maar toont nog geen voorbeelden van opgemaakte tekst. Met de Cover Flow view in Mac OS X 10.5 Leopard kunnen razendsnel verschillende previews worden bekeken en met Quick Look is een voorbeeld van iedere pagina van een document te bekijken.

5. Gadgets: Widgets

Deze mini-applicaties maakten ook al onderdeel uit van Windows Vista, maar oorspronkelijk stammen zij af van de Mac widgets, te vinden in OS X 10.4 Tiger. Veel gadgets en widgets gebruiken informatie van internet, zoals beurskoersen of het weerbericht. Standaard zijn er meer widgets beschikbaar in het Mac OS X dan in Windows, maar voor beide systemen is er online van alles te vinden.

6. Sticky Notes: Stickies

Het aloude memootje op het bureaublad: een handige nieuwigheid in Windows 7, hoewel er al langer vergelijkbare tools bestonden van derde partijen. Apple was al met memootjes bezig sinds System 7.5, uitgekomen in 1994. Spellingcontrole en tekstopmaak was ook mogelijk via deze Mac Stickies.

7. Saved searches: Smart folders

In Smart Folders, voor het eerst te vinden in Mac OS X 10.4 Tiger uit 2005, worden zoekresultaten handig geordend in virtuele mappen. Microsoft zag er wel iets in en kwam met Saved Searches in Windows Vista. In de nieuwste besturingssystemen van Apple en Microsoft zijn er geen verschillen tussen beide tools.

8. Filesharers in zijbalk

Sinds Mac OS X 10.5 Leopard plaatst Apple automatisch ontdekte gedeelde netwerkbestanden in de linker zijbalk. Microsoft was gecharmeerd van het idee en nam de Shares over in Windows Vista, waarvoor het oude programma Network Neighborhood moest wijken.

9. RSS-feeds

Microsoft introduceerde de mogelijkheid om RSS-feeds te bekijken in Internet Explorer 7 onder Windows Vista. Maar het integreren van zo’n reader in een browser was niet als eerste door Microsoft bedacht. Apple kwam ermee in Safari 2 onder Mac OS X 10.4 Tiger. Ook Apples Mail-programma ondersteunt RSS.

10. Disc Image Burner: Disk Utility

Tot voor kort moesten Windows-gebruikers een extra tool in huis halen om ISO disk images te branden op cd’s of dvd’s. In Windows 7 verschijnt na dubbelklikken op een ISO-bestand de Windows Disc Image Burner. Leuk bedacht, maar met Macs Disk Utility was dat al mogelijk vóór de komst van Mac OS X.

Bron: Techworld