The Internet Archrive (archive.org) is een tijd geleden begonnen met het plaatsen van grote hoeveelheden oude games en software. Eerder dit jaar maakte het archief het mogelijk DOS-games in je browser te spelen Het archief deed dat enkele maanden nog eens dunnetjes over met DOS-virussen en afgelopen week was het de beurt aan de goede oude Amiga.

Helaas is het Amiga archief op dit moment offline. Jason Scott, Archivist, meldt dat het om een beta-testperiode ging en dat de feedback (die op dit moment slecht te lezen is omdat een stel onverlaten de fora hebben volgepropt met religieuze teksten) zal worden gebruikt om de web-Amiga-emulator te verbeteren. Er waren namelijk nogal wat problemen met de software waardoor niet alle games (goed) werkten.

Het lege archief met de melding

Religieuze teksten op de fora van Archive

Dat weerhoudt ons er echter niet van alsnog een aantal Amiga-toppers te bespreken. Het apparaat was z'n tijd ver vooruit en produceerde al prachtige gesampelde geluiden in een tijdperk dat de pc nog piepte en kraakte. Om nog maar te zwijgen over het aantal kleuren en de resolutie. Dat zorgde indertijd voor prachtige spellen die er op andere systemen een stuk minder mooi uitzagen (en klonken). Laten we even een paar van deze toppers op een voetstuk zetten.

Wij kijken in deze lijst zoveel mogelijk naar games die speciaal voor de Amiga zijn gemaakt. Sommige van deze games zijn/waren exclusives en andere zijn later gepoort naar andere systemen. Waar nodig vertellen wij dan ook waarom de Amiga-versie onze voorkeur had boven de console- arcade- of andere homecomputer-versies.

Pac-Mania

Pac-man, wie kent 'm niet? Het iconische figuurtje van Namco staat bijna synoniem voor computerspelletjes tegenwoordig. Namco heeft door de jaren heel wat verschillende versies van de game uitgebracht en Pac-Mania was de eerste Pac-man game waarin het mogelijk was om te springen. Een ander leuk gegeven is dat dit de eerste Pac-man game was die gespeeld kon worden vanuit een isometrisch perspectief.

Dat maakte de game destijds heel bijzonder in de arcade en het was dan ook niet meer dan logisch dat de game uiteindelijk ook gepoort werd naar verschillende thuisplatformen. De Amiga-versie sprong er behoorlijk tussenuit. De heldere kleuren en de muziek maakte deze versie toch wat aantrekkelijker dan de andere versies.

Midnight resistance

Deze Contra-achtige run 'n gun-game is, net als Pac-Mania een poort van een arcade-game. Je speelt een lid van een verzetsgroep die zich door hordes soldaten, robots en voertuigen moet vechten om je ontvoerde familieleden te redden uit de klauwen van een druglord. De game kwam uit op een heleboel verschillende thuiscomputers (van de Commodore 64 tot de Atari ST) en op enkele consoles maar de Amiga-versie was toch wel echt de topper.

Dat kwam voornamelijk door de iconische muziek. Je zou het arrangement-technisch niet verwachten maar de panfluit-sample geeft de muziek in de Amiga-versie van deze game net dat beetje extra pit (al lijkt de muziek van de Megadrive-versie wel meer op die van de originele arcade-versie).

Hybris

Hybris is een verticale Shoot 'em up (Shmup) en is speciaal gemaakt voor de Amiga. De game speelt als een ware arcadetitel en de muziek in deze game is simpelweg geweldig. De game heeft een soundtrack waar andere homecomputers uit die tijd (1987) alleen maar van konden dromen. Je speelt als commander Lovett of Maverick en je moet zo'n beetje alles neermaaien wat je maar tegen komt. Ondertussen kan jij je ruimteschip uitbreiden met power-ups die vijanden achter laten waardoor je nog sterker wordt.

De game is alleen uitgebracht op de Amiga maar de ontwikkelaars van Cope-Com werken op dit moment aan versies voor Android en iOS.

Battle Squadron

Cope-Com's fantastische vervolg. Als je dacht dat Cope-Com een meesterwerkje had geproduceerd met Hybris, dan zal Battle Squadron je helemaal wegblazen. Deze game is Hybris on steroids met nog betere graphics, langere levels en een soundtrack waar je u tegen zegt. Dit is een van die games die duidelijk laat zien dat Paula (de Geluidschip van de Amiga) zich niet zomaar uit het veld laat slaan. Het intromuziekje van de game is zo goed dat deze een ware fanbase heeft en al vele malen is geremixed.

Ook in deze verticale shmup zal je flink wat monsters, wapens en voertuigen met de grond gelijk moeten maken. De aarde voert oorlog met aliens die zichzelf de Barrax noemen en twee commanders (Lori Bergin en Barry Mayers) worden op pad gestuurd om de aliens te vernietigen met hun geavanceerde ruimteschepen.

De game is gemaakt voor de Amiga (1989) en is later gepoort naar de SEGA Megadrive (1990). Jaren later is de game ook gepoort naar modernere systemen als iOS (2011), Android (2012) AmigaOS 4, Windows en OS X (2014)

Cannon Fodder

Deze game combineert verschillende genres en wordt daarom vaak een actie-strategie-shoot 'em up genoemd. Je speelt met een kleine groep soldaten die zich in vijandelijk gebied begeven en de tegenstander uit moeten schakelen. Dat kan te voet, maar er zijn ook missies waarin je met voertuigen aan de slag moet gaan.

De game is gemaakt voor de Amiga maar is vrij snel gepoort naar vele verschillende platformen (van DOS tot Game Boy). De verschillen zijn niet heel erg groot, maar de Amiga-versie heeft toch weer de beste muziek. Uiteraard konden nieuwere systemen als de 3DO en Atari Jaguar dit makkelijk evenaren maar aangezien deze versies veel later uitkwamen en stukken krachtiger zijn is die vergelijking niet helemaal eerlijk. Als je in 1993 Cannon Fodder wilde spelen was je (in elk geval voor de muziek) het beste af met de Amiga-versie. Toegegeven, de PC-versie was in die tijd krachtig genoeg om dezelfde muziek te produceren. Wellicht vonden de ontwikkelaars het de moeite niet waard.

Shadow of the Beast

Een echte platformer waarin jij speelt als een strijder die veranderd is in een beest en wraak neemt op de tovenaar die je vader heeft vermoord en jou heeft veranderd in een beest. Ook deze game was immens populair en is gepoort naar een heleboel verschillende platformen. De game kwam in 1989 als eerste uit voor de Amiga en de graphics en de muziek van die game waren prachtig. De andere versies zagen er toch net iets minder mooi uit en klonken net wat minder mooi.

Ook deze game heeft een flinke fanbase en door de jaren heen zijn er verschillende vervolgen uitgebracht en enkele maanden gelden is er een remake uitgebracht voor de Playstation 4.

Fire Power

Fire Power (niet te verwarren met FirePower) is een strategisch tankspelletje waar jij een tank bestuurt en het fort van de tegenstander moet slopen en de vlag moet veroveren. Dat klinkt makkelijker dan het is. Het is niet bekend waar de basis (en het fort + vlag) van de tegenstander zich bevindt en tijdens je zoektocht zal je heel wat wachttorens, helikopters en mijnen uit de weg moeten ruimen.

De game kon tegen de computer gespeeld worden maar ook tegen een medespeler. De game kon zelfs via een modem tegen mensen die zich niet in dezelfde kamer als jij bevonden worden gespeeld. Iets dat erg bijzonder was in 1987.

Fire Power is een jaar later ook uitgebracht op andere homecomputers (als de PC, Apple IIGS, Atari ST en Commodore 64) maar de Amiga versie zeg er toch net iets mooier uit.

Jim Power

Deze pittige platformer is in 1992 gemaakt voor de Amiga, Atari ST en Amstrad CPC. De game maakt regelmatig uitstapjes naar andere genres, van side-view platforming naar top view platforming, en shoot 'em up maar is voornamelijk een behoorlijk moeilijke platform game. De game heeft een geweldige soundtrack en de Amiga-versie doet daar dankzij Paula nog een flinke schep bovenop.

De game is niet zo heel erg bekend maar ik raad je zeker aan deze eens te spelen. Deze platformer heeft de tand des tijds goed doorstaan. De Amiga-versie mag dan wel de beste muziek hebben, op andere gebieden heeft hij het wat zwaarder. De pc-versie doet het op grafisch gebied wat beter en gooit er mooie 3d-elementen in om het geheel af te maken. Daarnaast heeft de pc-versie betere geluidseffecten en een uitgebreider kleurenpalet. Net als bij Cannon Fodder had de pc de zelfde muziek uit de speakers kunnen blazen maar hebben de ontwikkelaars daar vanaf gezien.

Als je het beste van beide werelden wil kan je stiekem toch het beste de (alleen in Amerika uitgebrachte) Super Nintendo versie spelen (graphics van de PC-versie + muziek van de Amiga-versie). Maar als het je vooral om de prachtige muziek gaat, pak dan gerust de Amiga versie uit het archief.

The Great Giana Sisters

Een schaamteloze rip-off van Super Mario Bros. Maar ach, beter goed gejat dan slecht bedacht moeten ze bij Time Warp Productions gedacht hebben. Helaas voor de studio dachten ze daar bij Nintendo heel anders over en de game moest uit de schappen worden gehaald. Desondanks had de game een grote groep fans.

De game is van origine een Commodore 64 game maar de Amiga-versie was zoveel beter. Prachtige muziek en kleurrijkere levels. De game heeft door de jaren heen heel wat officiële en onofficiële poorts (en vervolgen) gehad op home computers als de Amsrad CPC, Atari ST, MSX 2 en (veel later) pc, maar ook oude en nieuwere spelcomputers als de Dreamcast en de Nintendo DS.

De originele ontwikkelaars hebben inmiddels de draad weer opgepakt en hebben nieuwere officiële vervolgen geproduceerd voor de PC, Playstation 4 en de Nintendo DS.

Another World

Deze prachtige game liet de Amiga hard werken. Deze Cinematic action adventure platform game draait om een jonge wetenschapper die zichzelf tijdens een experiment per ongeluk transporteert naar een andere wereld. Deze game maakte gebruik van polygonen om de wereld en de karakters weer te geven. De vloeiende animatie die daarmee gepaard ging maakte de game tot een waar meesterwerkje.

De game is gepoort naar verschillende homecomputers en consoles. Deze versies zijn allemaal nagenoeg identiek (ja, zelfs de pc-versie zónder geluidskaart) en het maakt daarom niet zoveel uit op welk platform je de game speelt. Maar aangezien deze game als eerst op de Amiga uit kwam en deze zo geweldig is, wilde we je 'm niet onthouden.

Als je geen zin hebt om te wachten tot The Internet Archive weer online is kan je ook de 20th anniversary-edition spelen op iOS, Linux, Android, Windows, OS X en alle moderne consoles.