Hoewel iOS-browsers nog steeds gebruik maken van dezelfde rendering-engine als Safari, is het toch handig te kijken naar een alternatief vanwege de verschillende functies die de standaard browser moet missen. Sommige van deze functies kunnen heel erg goed van pas komen in het bedrijfsleven.

Voordat wij beginnen willen we je nog wel even vertellen dat je als iOS-gebruiker zoveel browsers kan installeren als je wilt, maar dat Safari altijd de standaard browser zal blijven en niet te verwijderen is. Als je op een link klikt, in welke app dan ook, zal deze standaard altijd in Safari geopend worden. Daarnaast dwingt Apple ontwikkelaars om dezelfde Webkit-rendering engine te gebruiken als Safari dus alle browsers die wij in dit artikel noemen zijn allemaal Webkit met een andere wrapper. Toch zijn de verschillen groter dan je denkt...

Ghostery Privacy Browser

Ghostery begon als een privacybeschermende extensie voor desktop browsers. De makers van deze plug-in besloten de software in browservorm uit te brengen op iOS-apparaten. Het begon als een tracker blocker, een tool die advertentienetwerken blokkeert en voorkomt dat gebruikers online worden gevolgd.

De iOS-browser doet eigenlijk precies hetzelfde en heeft nog enkele extra features waaronder Wifi-protection. Deze functie gebruikt Ghostery's VPN-servers om trackers in andere applicaties te filteren of te blokkeren. Je moet daarvoor wel verbonden zijn met een Wifi-netwerk. Ghostery Broswer is helemaal gratis dus je kan het altijd proberen als je iOS 8 of hoger hebt.

Yandex

Yandex is Rusland's antwoord op Google en de gelijknamige browser maakt gebruik van de search engines van het bedrijf om te laten zien hoe krachtig het is. De browser heeft verder features die je direct naar je favoriete sites stuurt, een turbo modus (die downloads versnelt door de data te comprimeren voordat deze wordt binnengehaald). De vreemdste functie is Zen. Een bodemloze nieuwsfeed die zich aanpast aan jouw interesses. Ook de Yandex browser is gratis en draait al op systemen met iOS 7 of hoger.

Onion Browser

Deze browser heeft eigenlijk geen introductie nodig. Onion Browser (voorheen The Onion Router, TOR) is een systeem ontworpen om internetverkeer te anonimiseren. Je provider kan niet zien op welke webpagina's jij je bevindt en websites kunnen je IP-adres niet zien. Beide kunnen overigens wel achterhalen wie je bent als je inlogt op Facebook.

Dit is de originele browser die is gemaakt door Mike Tigas. Het is een open source project dus er zijn genoeg kloons beschikbaar als het origineel je niet bevalt. De ene gratis en de ander betaald. Het is niet helemaal duidelijk welke kloons voordelen hebben ten opzichte van het origineel (als die er al zijn dus kijk uit wat je kiest). Wij hebben alleen gekeken naar het origineel. Deze is sinds 2016 gratis en werkt op iOS 8.2 of hoger.

Opera Mini

Deze webbrowser heeft z'n sporen lang en breed verdiend en bestaat langer als de smartphone zelf. Opera Mini is oorspronkelijk ontwikkeld om dataverbruik zo laag mogelijk te houden en laadsnelheden te verhogen door alle data voor te laden op eigen (proxy) servers en te comprimeren voordat deze wordt doorgestuurd naar je telefoon. De browser heeft tegenwoordig ook een ingebouwde ad blocker en een night time modus om je surfervaring nog aangenamer te maken.

Opera Mini is gratis en draait op iOS 9 of hoger.

Endless Browser

Endless browser verzekert je dat al je internetverkeer versleuteld over HTTPS-verbindingen loopt via HSTS (http Strict Transport Security) en HTTPS Everywhere. SSLv2 en SSLv3-verbindingen worden geweigerd. Verder stuurt de browser automatisch do-no-not-track-headers door en blokkeert sommige trackers, advertenties en pop-ups. Ook blokkeert deze browser verschillende JavaScripts op verschillende sites en cross-site aanvallen op lokale netwerkbronnen (denk daarbij aan de configuratiepagina van je [besmette] router). De maker van de Onion Browser zit eraan te denken de TOR-techniek te combineren met deze browser om een superveilig product te maken voor gebruikers. Deze browser is gratis en vereist iOS 10 of hoger.

Google Chrome

De populairste browser ter wereld is dat vooral dankzij het grote marktaandeel van Android. Op iOS-apparaten staat deze browser op de tweede plaats (na Safari). Het voordeel van deze mobiele browser is dat al je bookmarks/bladwijzers van je desktop met een druk op de knop van synchroniseren met de mobiele versie. Daarnaast kan je makkelijk en snel gebruik maken van andere Google diensten als Translate, stemopdrachten en het scannen van QR-codes. De Incognito-modus stuurt geen cookies en slaat geen browsergeschiedenis op.

Google Chrome is (uiteraard) ook helemaal gratis.

Brave

Deze browser gooit het over een andere boeg en zet niet alleen groots in op privacy en beveiliging (door HTTPS everywhere te gebruiken, scripts, pop-ups, third party cookies en trackers te blokkeren). Maar ook door advertenties grondig aan te pakken. Niet door ze simpelweg te blokkeren en te verstoppen (en zo de inkomsten van de sitebouwers te dwarsbomen), maar door minder intrusieve advertenties te tonen en gebruik te maken van de Basic Attention Token (BAT) om zowel gebruiker als aanbieder 'financieel' tegemoet te komen.

Brave is gratis en vereist iOS 9 of hoger.

Ullti Smart Web Browser

De ontwikkelaar achter deze browser, Biggerpan, zegt gebruik te maken van kunstmatige intelligentie om mensen, die nog niet precies weten wat ze willen, op weg te helpen. Door op de magische knop te drukken tijdens het lezen van een webpagina kunnen gebruikers zien wat hij hierna kunnen lezen of bekijken aan de hand van een suggestielijst.

Als gebruikers bijvoorbeeld informatie over een nieuwe film bekijken en zij drukken op de 'magische knop' , dan is de kans groot dat er een suggestielijst verschijnt waarin onder andere de trailer van de video staat, een review over de film gevonden kan worden of de mogelijkheid verschijnt kaartjes te kopen voor de film. Als je kiest voor de kaartjes en zal de suggestielijst een kaart met de route weergeven, je de mogelijkheid bieden een taxi te bestellen en een etentje te boeken bij een restaurant in de buurt voor na de film.

Deze wensen zijn niet zo heel moeilijk te voorspellen, het wordt pas echt interessant om te zien wat de volgende stap is als gebruikers bijvoorbeeld op StackExchange zitten en vragen hebben of een rapport typen via Bugzilla.

Ook Ulli kan je gratis binnenhalen

.

Dolphin Web Browser

Deze browser is ook al een oudgediende in internetland. Je kan de browser vertellen waar je naar toe wilt door te pakken op een van de sneltoetsen, een website selecteren uit het bookmark-, geschiedenis- of open tabs-scherm die je kan synchroniseren met je pc of door het adres in te typen. Je kan ook touch-gestures gebruiken om zo je favoriete bestemmingen te selecteren. Door bijvoorbeeld een "W" te tekenen op je scherm om naar de Webwereld-pagina te gaan.

Voor 99 cent kan je de browser uitbreiden met de Sonar add-on waarmee je je browser kan besturen via spraakopdrachten. Dolphin Web Browser is (op de losse add-on na) helemaal gratis.

Microsoft Edge

Wie had dat ooit durven dromen? Een webbrowser van Microsoft op een niet-Windows-platform. Edge is sinds kort ook beschikbaar op iOS en kan worden gebruikt in combinatie met de "Continue on PC"-feature. Dat betekent dat je je browserwerk op de pc met een druk op de knop kan voortzetten op je mobiel en andersom. Deze optie is aanwezig in Windows 10 sinds de Fall Creators Update.

Daarnaast synchroniseert Edge favorieten en wachtwoorden op alle apparaten waar de browser op te vinden is (en is ingelogd met het Microsoft-account) en heeft het een ingebouwde QR-scanner, zoeken met stemopdrachten (waarschijnlijk in combinatie met Cortana waar beschikbaar) en een privacy-modus genaamd InPrivate.

De app verkeert nog in betafase en kan hier worden getest.