1. Media Hint

Extensie installeren, inloggen op Netflix en voilà! Je krijgt het Amerikaanse aanbod voorgeschoteld. Media Hint werkt ook op andere sites, zoals die van de BBC. Let wel op dat je een oudere extensieversie installeert; de meest recente versie is een VPN-betaaldienst. Inmiddels is het bekijken van Netflix-content een waar kat-en-muis spel geworden. Verschilende gebruikers melden dat de zowel de oude als de nieuwe plug-in niet bij iedereen even goed meer werkt. Het is dus een kwestioe van uitproberen en kijken of mediahint nog werkt voor jou.

2. Pushbullet

Heb je een Android- of iOS-apparaat, dan mag Pushbullet niet ontbreken! Via de extensie en Android-app stuur je eenvoudig bestanden van en naar je pc, maar krijg je bijvoorbeeld ook je notificaties in je browser te zien. Erg handig voor alle onfortuinlijke gebruikers die, dankzij aangepaste Android-installaties (of standaard iOS-installaties) niet makkelijk of snel bestanden (meer) kunnen uitwisselen met hun pc.

3. HTTPS Everywhere

Moet je op een website (bijvoorbeeld een webshop) persoonsgegevens invoeren, dan is het verstandig om na te gaan of je een versleutelde https-verbinding hebt, zodat niemand met je gegevens aan de haal gaat. HTTPS Everywhere doet dat voor je. Deze plug-in zal binnenkort minder relevant zijn aangezien HTTPS volgend jaar wordt afgedwongen. Maar mocht je ongeduldig zijn of niet overspoeld willen worden met foutmeldingen, is deze plug-in een handige oplossing.

4. Social Fixer for Facebook

Facebook heeft er een handje van te willen bepalen wat je allemaal te zien krijgt. Met Social Fixer bepaal je zelf het uiterlijk van dit sociale netwerk en sorteer je de berichtenvolgorde standaard op meest recent. Tot slot toont chat alle online vrienden.

5. BugMeNot

Je kan er bijna niet meer omheen. Zelfs voor de simpelste handelingen op websites moet je je tegenwoordig registreren. Een bepaalde video op Facebook bekijken "je moet je eerst aanmelden". Een Pinterest post bekijken? "Sign up to see more". Even snel een bepaalde forum post bekijken? "Login". BugMeNot lost het voor je op. De BugMeNot-extensie komt op dit moment in actie. Het zoekt in de eigen databank naar een algemeen te gebruiken gebruikersnaam en wachtwoord, zodat je zonder registratie kunt inloggen. Meestal worden er diverse accountgegevens weergegeven. Werkt geen van alle? Geef dit dan aan en BugMeNot gaat aan de slag. Met BugMeNot hoef je niet overal je e-mailadres achter te laten en ook niet meer overal accounts te openen waarin je hele doopceel wordt gelicht.

Uiteraard is niet elke website-eigenaar hier blij mee aangezien de plug-in ook wel eens wordt gebruikt om te trollen en te spammen. Aangemaakte BugMeNot-gebruikers worden actief geweerd (of door BugMeNot zelf geblokkeerd na het ontvangen van klachten). Je zal dus even moeten kijken hoe nuttig deze plug-in is voor jou.

6. Flashgot

Content downloaden van websites wordt steeds lastiger. Er zijn steeds meer websites die met allerlei scripts en trucjes proberen te voorkomen dat je een bepaald document, bepaalde video of dat ene mooie plaatje opslaat op je eigen computer. Flashgot zorgt ervoor dat je alle media gewoon kan worden opgeslagen op je computer. Het maakt daarbij niet uit of het een Youtube-video is of een serie foto's in een slideshow, Flashgot grijpt alle media.

Deze plug-in is alleen beschikbaar voor Firefox. Chrome-gebruikers kunnen aan de slag met Download Master of Simple Get.

7. PanicButton

Snel alle openstaande webpagina's wegdoen met een klik of druk op de knop? De PanicButton add-on voor je browser doet dit. Ideaal voor die momenten waarop je eigenlijk zou moeten werken, maar liever op YouTube een grappig filmpje bekijkt. Zodra je de baas binnen ziet of hoort komen, klik je op de PanicButton in je browser en de pagina's verdwijnen gelijk. Alleen zelfbenoemde 'veilige' pagina's blijven zichtbaar. Zodra de kust weer veilig is, druk je wederom op die knop en de pagina's openen weer zoals ze eerst stonden. Om het nog anoniemer te maken, kun je kiezen uit verschillende button-pictogrammen.

8. Web2pdf

Een webpagina omzetten naar pdf-formaat is ideaal om documenten te delen met vrienden en collega's. De Web2pdf add-on werkt snel en effectief. Je kunt met een druk op de knop een pagina als pdf opslaan, online openen, een link delen met anderen en het document in bijvoorbeeld Google Docs bekijken. Het document is vervolgens ook op te slaan op de harde schijf. Op dit moment wordt de echte add-on nog niet in de browsers Opera en Safari ondersteund, maar deze gebruikers kunnen wel een knop naar hun favorietenbalk slepen. Deze knop doet vervolgens hetzelfde basiswerk als de add-on.

9. Turn Off the Lights

Met deze add-on dim je het licht dat felle witte achtergronden van pagina's als YouTube of Google leveren. Zo focust het beeld zich volledig op de video die je afspeelt. Je wordt niet meer afgeleid door andere tekstkaders en knipperende advertenties. Het pictogram van Turn Off the Lights zit niet in de taakbalk, maar in de adresbalk van de browser. Klik erop en het doet zijn werk. Je kunt een eigen sneltoets instellen en krijgt diverse opties zoals kleurselectie, flash-detectie en meer.


10. Schone tekst kopiëren met AutoCopy

AutoCopy ( Firefox, Chrome) is zo'n plug-in waarvan je waarschijnlijk denkt: waarom bestaat een dergelijke optie niet standaard in elke browser? Wat het doet is namelijk het volgende: je selecteert een stuk tekst op een website, om bijvoorbeeld te kopiëren en plakken in Microsoft Word. Normaal gesproken kopieer je met Ctrl+C of de optie kopiëren uit de taakbalk en neemt Windows automatisch de originele opmaak mee. AutoCopy kopieert de tekst al direct bij het selecteren en laat de opmaak juist weg. Zo plak je altijd alleen de letters in de opmaak van je Word-document.