1. Finder Sidebar: Windows Navigation pane

De Finder Sidebar van het Mac-systeem zit aan de linkerkant van het scherm, net als de Navigation pane van Windows. In beide gevallen kan de gebruiker er snel mee navigeren naar alle mappen op de computer. Apple presenteerde de Finder Sidebar in Mac OS X 10.3 Panther, terwijl Microsoft de Navigation Pane twee jaar eerder introduceerde bij Vista-voorganger Windows XP. Op zijn beurt heeft Microsoft dan weer de kleine driehoekige pijltjes in de navigatiebalk overgenomen van Apple: vóór Vista konden de maplijsten in Windows met plussen en minnen worden uitgebreid of ingeklapt.

2. Mac Path-balk: Windows Adres-balk

Nieuw in Mac OS X 10.5 Leopard was een optionele Path-balk onderaan mapvensters, waarin de locatie van een bestand of map is aangegeven. Door te dubbelklikken op een map wordt deze geopend en ook kunnen bestanden worden verplaatst of gekopieerd naar de gewenste locatie. Een zelfde soort functionaliteit was de Adres-balk in Windows Vista, dat een jaar eerder is uitgekomen dan Leopard. Via die Windows-tool kunnen gebruikers door te klikken op een pijltje direct een map openen.

3. Browser-navigatieknoppen

Microsoft was de eerste OS-maker die de van internetbrowsers bekende Volgende- en Terug-knoppen ook toepaste op mappen in Windows 2000. Merkwaardigerwijs kwam Apple aanvankelijk slechts met een Terug-knop in Mac OS X. Pas in versie 10.2 Jaguar verscheen ook een Volgende-knop in het besturingssysteem.

4. Vensters minimaliseren

Sinds Mac OS X 10.6 Snow Leopard biedt Apple de mogelijkheid om vensters te minimaliseren, hoewel deze functionaliteit standaard is uitgeschakeld. In plaats van een nieuw icoontje te maken in de Dock, gaat het venster dan op in het bijbehorende programma-icoontje. In Windows was dit al mogelijk via de taakbalk.

5. Screen Sharing: Remote Desktop Connection

In Mac OS X 10.5 Leopard integreerde Apple het weinig bekende maar handige Screen Sharing- programma (te vinden in: /System/Library/CoreServices/), dat ook is te gebruiken via iChat. Hiermee kunnen gebruikers een op hetzelfde netwerk aangesloten computer zien en beheren. Windows-gebruikers kunnen dit echter al sinds Windows XP, met Remote Desktop Connection. Microsoft ontwikkelde zelfs een gratis Mac-versie van dit programma voordat Apple de functionaliteit zelf toevoegde aan Leopard.

6. Time Machine: Backup and Restore

Apple heeft Time Machine niet gestolen van Windows, maar wel het achterliggende idee van het aanbieden van een back-upmogelijkheid in een besturingssysteem. Time Machine is eenvoudiger te gebruiken dan de Backup and Restore-tool in Windows 7, maar Windows liep hiermee voorop.

7. System Preferences: Control Panel

Voor het uitbrengen van Mac OS X waren de systeemvoorkeuren op een Mac-computer te vinden in losse bestanden onder de naam 'control panels'. Microsoft nam die naam over, maar bracht alle instellingen samen op één overzichtelijke locatie. In Mac OS X 10.0 Cheetah heeft Apple dit concept op zijn beurt weer overgenomen onder de naam System Preferences. In tegenstelling tot het Windows Control Panel worden in die System Preferences geen extra mappen geopend. Volgens sommigen is de Mac-interface eenvoudiger dan die van Microsoft.

8. ActiveSync: Exchange 2007 support

Lange tijd had Microsofts Windows een streepje voor op Mac als het ging om Exchange Server, de e-mail- en samenwerkingsserver. Sinds Mac OS X 10.6 Snow Leopard ondersteunt het Apple-besturingssysteem echter ook de diensten van Exchange Server 2007. Twee weken voor de marktintroductie van Leopard kondigde Microsoft de komst aan van een Outlook-versie voor Mac OS X.

9. Command-Tab: Alt-Tab

Al sinds de jaren negentig van de vorige eeuw kunnen Windows-gebruikers via de toetsencombinatie Alt-Tab snel schakelen tussen programma's. Apple volgde in 2003 met de combinatie Command-Tab in Mac OS X 10.3 Panther. In recentere versies van het Apple-systeem verschijnt daarmee een horizontaal menu van iconen. Apple bedacht daarop weer de mogelijkheid om door het menu te navigeren met Command en de pijltjestoetsen. Microsoft nam dat concept over in Vista, waarin ook previews van de vensters te zien zijn via Aero Flip 3D.

10. Terminal: Command Prompt

Oudgedienden herinneren zich nog wel dat Windows ooit is begonnen als GUI over een MS-DOS-systeem met een commandoregel. Tegenwoordig maakt Command Prompt geen gebruik meer van DOS, maar geeft het toegang tot de prompt van het Windows-systeem zelf. Apple liet de commandoregel weg in versies 1 tot en met 9 van het Mac OS, maar bood in Mac OS X via Terminal toegang tot de achterliggende Unix-laag. In 2006 kwam Microsoft met Windows PowerShell, een commandoregel-interface die ook Unix-achtige commando's ondersteunt.

Bron: Techworld