Google's langzame maar gestage opmars met de cloud-centrische Chromebook is niet te stuiten en het is tegenwoordig een heel krachtig, veilig en daadkrachtig gebruikersplatform. Nee, echt waar. Apple-fanaten lachen erom en zeggen dat een MacBook Pro hetzelfde al kan als je browser Chrome opstart, maar dan met alle voordelen van betere lokale contenttools en een strakker ontworpen apparaat.

Windows-liefhebbers komen met soortgelijke argumenten. Een Chromebook is misschien een grappig apparaat, maar geen serieuze productiviteitstool. Zij zullen bijvoorbeeld een apparaat als de Surface Book 2 aanwijzen als kleine handzame laptop, maar dan eentje die je kunt gebruiken als échte computer.

En Linux-adepten zeggen dat Chromebooks interessant zijn, maar niet kunnen worden gebruikt voor software-ontwikkelingen. Maar al deze argumenten zijn verouderd en stroken niet meer met de realiteit van moderne Chromebooks. Tijd om eens tien hardnekkige mythes te bespreken om te zien wat er veranderd is of wat simpelweg onjuist is.

1. Chromebooks hebben geen apps

Tegenwoordig zijn applicaties van Windows, Linux en Android te gebruiken op een Chromebook. Voorheen was dat inderdaad niet het geval en kon je alleen webcontent via Chrome aanspreken. Kortom, je kon alles doen, zolang er maar een webversie van was. Maar inmiddels kun je apps van drie besturingssystemen aanspreken.

Niet alleen draaien Chromebooks wel apps, ze kunnen meer applicaties aan zonder dualboot en opstarten naar een secundair systeem dan ieder ander computerplatform. In dezelfde Chrome OS-sessie gebruik je Android, Linux en Windows-applicaties.

Het gaat niet om booten naar een ander OS: in dit voorbeeld draai ik links Notepad++ voor Windows, de Android-game Orbit rechtsboven en daaronder Chrome.

2. Android-apps draaien niet best op een Chromebook

Toen ik de eerste keer Android op Chrome OS zag op Google's ontwikkelaarscongres I/O vier jaar geleden, was ik behoorlijk pessimistisch over de emulatie van Android-apps op een Chromebook. Nu ik elke dag Android-apps gebruik op mijn Pixelbook moet ik toegeven dat ik ongelijk had. De betere Chromebooks draaien Android-apps heel soepel en de meeste apps zijn compatibel.

Chrome OS evolueert ook steeds meer in dezelfde richting als een native Android-apparaat. Commits in Chromium Gerrit (de open source ontwikkelaarstool van de open voorloper van Chrome en Chrome OS) geven aan dat er gewerkt wordt aan de integratie van Android-bestandsbeheer in Chrome OS om de bestanden te vinden die je normaal gesproken alleen op een Android-toestel kunt aanspreken.

De ondersteuning van Android maakt Chromebook een van de beste computerplatforms voor mobiele adepten, maar dat is nog lang niet alles.

3. Chromebooks draaien geen Linux

Op de laatste Google I/O onthulde het bedrijf dat het een virtuele machine voor Linux ontwikkelt voor Chrome OS, die volledig met het systeem integreert en snel opstart. Er is momenteel al een aantal varianten van Linux die je kunt installeren op een Chromebook, maar dat is behelpen. Linux op Chrome OS draait straks prima en voelt aan als native Linux.

4. Chromebooks draaien geen Windows

Windows-apps zijn beschikbaar op Chromebooks via de apps. Een Windows-toepassing met een goede reputatie is de Windows-compatibiliteitslaag CrossOver Chrome OS. De software is niet alleen gratis, maar biedt momenteel zelfs gratis support.

5. Chromebooks zijn traag

Verschillende workloads hebben variërende snelheden afhankelijk van platforms en apparaten, en deze variaties zijn nog duidelijker als je een Chromebook vergelijkt met macOS, Windows of Linux. Applicaties van andere platforms worden geëmuleerd en zullen daarom nooit zo snel zijn als op hun thuisplatforms.

Maar veel tijd ben je tegenwoordig kwijt aan de browser en mensen die Chrome gebruiken (tegenwoordig de meerderheid van de webgebruikers) zijn veel beter af op een nieuwe Chromebook. Ik gebruikte Chrome op mijn MacBook Pro, maar door meer tabs te openen en extensies te gebruiken, werd de machine traag en begon de ventilator flink te blazen. Chrome op de MacBook deed mijn productiviteit fors dalen.

Met een Pixelbook heb ik tientallen tabbladen openstaan en gebruik ik tientallen extensies, maar het apparaat blijft snel werken (en heeft geen ventilator die op hol kan slaan). Dus mijn MacBook Pro is snel met applicaties, maar traag met serieus Chrome-gebruik. Deze Pixelbooks kwamen in oktober uit en als ze straks één jaar oud zijn, komen er krachtige alternatieven van andere fabrikanten.

Zo werkt Google aan een Chromebook die Intels 'Kaby Lake G' processoren gebruikt, waar Radeo-graphics bij zijn geïntegreerd. Acer richt zich ook op high-end Chromebooks met zijn nieuwe Chromebook 13, Spin 13 en Spin 15. In tegenstelling tot eerdere hardware die gericht was on de onderwijssector, hebben deze achtste generatie Intel-chipsets.

Deze modellen zijn allemaal behoorkijk Pixelbook-achtig, met metalen behuizing en scharnieren om een tabletmodus te kunnen gebruiken. Het model van 15 inch is de eerste die een Pixelbook-achtig roteren scharnier heeft. Er komen meer van dit soort apparaten aan. En ze zijn snel.

6. Chromebooks zijn te beperkt

Webbrowser Chrome - en de extensies - hebben een radicaal ondergewaardeerd voordeel dat gata over het snijpunt tussen data en applicatie. Een mooi voorbeeld is Okta's PassProtect, die je gebruikersnaam en wachtwoord vergelijkt met de database 'Have I Been Pwned'. Die bevat een verzameling van inloggegevens die de afgelopen jaren online zijn verschenen via gehackte wachtwoorddatabases. Omdat de extensie is ingebouwd in de browser betekent dat je niet als gebruiker steeds hoeft te zoeken.

Maar elke online applicatie wordt verbeterd met een specifieke databron en dat levert een enorme meerwaarde die je niet hebt bij de meeste andere browser-aanbieders. Neem bijvoorbeeld Chrome-extensie Hunter. Hiermee krijgt Chrome een knop waarbij je ziet welke e-mailadressen zijn geassocieerd met het domein, zodat je makkelijk contact kunt opnemen met het bedrijf zonder pagina's af te hoeven struinen op zoek naar contactgegevens.

Nog een ondergewaardeerd kenmerk van Chrome-extensies is de mogelijkheid om features toe te voegen aan cloudapplicaties die de originele applicatiemaker niet eens heeft voorzien. Google's eigen dienst Gmail wordt zelfs verbeterd door honderden extensies, zodat je functionaliteiten hebt die normaal gesproken niet worden aangeboden, zoals mail merge, integratie met Dropbox of met een to-do app als Remember the Milk.

Denk verder aan extensies die veilige wachtwoorden voor je genereren, je een digitale markeerpen geven om tekst te selecteren en aantekeningen te maken, om advertenties te blokkeren en miljoenen andere functionaliteiten. Chrome-extensies zijn met datakoppeling zo krachtig dat internet via Chrome veel waardevoller is dan via een andere browser.

Het probleem is eigenlijk dat een heleboel extensies de browser traag maken, waardoor dit gebruik langzaam wordt op Windows en macOS. Dat heb je niet met een high-end Chromebook, waar je meerdere extensies kunt gebruiken zonder merkbaar prestatieverlies.

7. Chromebooks zijn ongeschikt voor software-ontwikkeling

Nu Chromebooks steeds makkelijker Linux kunnen draaien, positioneert Google de apparaten ook als platform voor development. Google: "Met Linux-ondersteuning kun je web- en Android-apps voor telefoons, tablets en laptops testen en draaien op een Chromebook. Gebruik populaire editors, programmeer in je eigen taal en start projecten in Google Cloud met de command-line."

8. Chromebooks zijn ongeschikt voor beeldbewerking

Mijn eigen favoriete beeldbewerkingsprogramma is Snapseed van Google. Dat werkt in mijn ervaring heel goed op een Android met een 13 inch-scherm, veel beter dan op m'n iPhone. Andere fotografen zweren bij Polarr, Adobe Lightroom en anderen, die tegenwoordig ook op een Chromebook draaien via Android.

9. Chromebooks zijn niet offline te gebruiken

Chrome OS ondersteunt al vele jaren lokale opslag en de grootste webdiensten van Google als Documenten en Gmail bieden ook al tijden offline functionaliteit, zodat je kunt doorwerken in de webapplicatie, ook als je even geen verbinding hebt. Verder zijn er talloze extensies in de Chrome Web Store die offline functionaliteiten bieden.

10. Chromebooks zijn goedkoop

Ja, sommige low-end Chromebooks koop je voor weinig geld, maar mijn Pixelbook met 512 GB opslag, 16 GB RAM, stylus en opbergcase kostte me in totaal bijna 2000 euro. Dus je kunt ze flink duurder kopen, maar bedenk dat je met deze generatie apparatuur veel meer capaciteiten hebt dan met een normale laptop om alle hiervoor genoemde redenen.

Waar het op neerkomt:

Chromebooks zijn niet perfect en niet voor elke gebruiker geschikt. Hoe mooi ontworpen en gebouwd de nieuwe modellen ook zijn, ze zijn niet zo gelikt als een MacBook Pro. Voor sommige taken, vooral werk dat veel grafische kracht op kloktikken vreet, is een Chromebook minder geschikt dan een pc.

Maar de voordelen zijn dat je meer applicaties kan draaien dan op welk platform dan ook. Ze hebben door hun datakoppeling toegang tot een nog functioneler web dan met reguliere browsers. En het is het best beveiligde computerplatform van dit moment.

Dus kortom, kijk wat voor jou belangrijk is en baseer je keuze daarop, maar baseer je op de nieuwe feiten en niet op oude mythes.