Desktop-keuze

Versie 18 van Linux Mint wordt net zo lang ondersteund als Ubuntu 16.04 (vijf jaar) en is daarom uitermate geschikt voor bedrijven. Mint geeft gebruikers ook de mogelijkheid te kiezen welke desktop ze willen gebruiken. De Cinnamon-desktop is ontwikkeld door het Mint-team en Linux Mint 18 heeft versie 3.0 aan boord.

De Cinnamon Desktop

Gebruikers kunnen ook kiezen voor MATE. Deze desktopomgeving is een fork van het niet langer onderhouden GNOME 2 en is zo populair dat er zelfs een hele Linux-distributie omheen is gebouwd.

De MATE desktop

Xviewer voor afbeeldingen

Linux Mint 18 heeft een nieuwe set apps aan boord genaamd X-apps. Deze zijn zo gebouwd dat ze overweg kunnen met alle desktopomgevingen die werken met GTK. Het idee hierachter is om alle desktopomgevingen van Mint een consistente basisset van applicaties te geven. Dit is Xviewer, de nieuwe standaard applicatie voor het weergeven van afbeeldingen, gebaseerd op Eye of GNOME.

Xreader voor documenten (Xreader)

Zoals Xviewer overweg kan met afbeeldingen, zo kan Xreader overweg met documenten en PDF-bestanden. De oude apps, die hetzelfde deden in de oude versies van Mint, kunnen overigens ook nog gewoon gedownload worden uit de repository. De oude en nieuwe apps kunnen naast elkaar worden gebruikt. Altijd handig als je wil vergelijken welke applicaties fijner werken.

Xplayer voor video

Xplayer is een videospeler die is gebaseerd op Totem. Deze speler is de standaard mediaspeler voor muziek en video's. Gebruikers die al jaren werken met Mint hoeven zich overigens geen zorgen te maken. De overstap naar X-apps zou geen problemen op moeten leveren omdat ze veel lijken op hun voorlopers. In het geval met Totem ben je met Xplayer zelfs beter af. Deze applicatie lijkt meer op de vorige versie van Totem dan de nieuwe versie van Totem.

Pix voor foto's

Je hebt waarschijnlijk al een beetje een vermoeden wat deze applicatie doet en waar deze op is gebaseerd. Linux Mint 18 heeft een nieuw fotobeheerprogramma aan boord en is gebaseerd op gThumb. Nee, de applicatie heet geen Xpicture, Xphoto of iets wat daarop lijkt, maar gewoon simpelweg Pix.

Verbeterde Update Manager

Linux Mint heeft een conservatieve aanpak wat software-updates betreft en heeft daarom de updatemanager een flinke opknapbeurt gegeven. Gebruikers kunnen nu bijvoorbeeld veel makkelijker bepalen of (en welke) kernel-updates zij willen toepassen.

Een duidelijke update-gids

We blijven nog even bij de updates. In de vorige versies van Linux Mint was het niet altijd duidelijk hoe je de update manager kon configureren en waarom je dat überhaupt zou doen. Er is nu een nieuw scherm toegevoegd waarin wordt uitgelegd hoe en waarom gebruikers dat kunnen doen.

Nieuw thema

Linux Mint kwam in 2010 met een metallic thema genaamd Mint-X. De nieuwe versie van Linux Mint wordt uitgerust met een modern, strak, professioneel ogend thema genaamd Mint-Y. In de screenshot zie je de light-versie van de MATE-desktop.

Werk je op een computer/laptop met een Oled-scherm of houd je gewoon liever van donkere thema's? Ga dan voor het donkere Mint-Y thema. Op de onderstaande screenshot zie je de donkere versie van het Cinnamon Mint-Y thema.

Mint-X zal overigens nog steeds als standaardthema worden ingesteld.

Nieuwe achtergronden en meer

Linux Mint 18 heeft ook een frisse verzameling nieuwe achtergronden aan boord en ook nog eens een aantal nieuwe beveiligingsopties. Het besturingssysteem is uitgerust met versie 4.4 van de Linux-kernel en het systeem zal veiligheidsupdates krijgen tot 2021.

Linux Mint 18 mag dan nog wel in betafase verkeren, je kan 'm wel alvast testen en de betaversie gratis downloaden. Veel plezier.