Lees deel 1 hier. E-discovery

E-discovery is een moderne term voor het geavanceerd zoeken in gearchiveerde e-mailberichten. Omdat de meeste geteste archiefsystemen dezelfde SQL-database gebruiken is er niet veel verschil in de resultaten: vrijwel alle pakketten doen minder dan een seconde over een zoekopdracht in 68.000 berichten. Natuurlijk is dit voor een groot deel afhankelijk van de technische specificaties van de archiefserver. Toegang tot de zoekmachine gebeurt ook hier via een plugin voor Outlook of een web portal.

Het verschil in de verschillende softwarepakketten zit in de mate van toegang die ict’ers kunnen verlenen tot de zoekfunctie en resultaten. Zo moeten gebruikers ongelimiteerde toegang hebben tot hun eigen berichten, en tegelijk moeten accountants kunnen zoeken in het archief van verschillende groepen of gebruikers. Daarnaast zijn er nog de rapporten die geproduceerd moeten worden. Tot slot moet natuurlijk ook rekening worden gehouden met de veiligheidsopties. Ook op dit gebied scoort Symantec weer hoog, gevolgd door Atempo, C2C en Mimosa. Daarnaast voldoen ook GFI, Sunbelt en Tangent redelijk, maar deze kennen lang niet zoveel functies als bovengenoemde pakketten.

Wanneer de ICT-afdeling te maken krijgt met wet- of regelgeving komen zaken als compliance en bewaarplicht om de hoek kijken. Een archiefsysteem moet voldoen aan de wettelijke eisen (denk aan de bekende Sarbanes-Oxley-wet in de VS), gekoppeld aan een interface waarin de systeembeheerder kan instellen hoe lang en voor wie een bericht bewaard moet blijven, en wat er aan het einde van deze bewaarcyclus moet gebeuren. De pakketten van Atempo, C2C, Mimosa, Symantec en Waterford ondersteunen een grote hoeveelheid aan wettelijke eisen en templates waarmee kostbare tijd kan worden bespaard.

Alle archiefsystemen beschikken op dit gebied over standaardfuncties. Wederom zit het verschil hier voornamelijk in het gebruikersgemak. Opnieuw is Symantec hier de grote winnaar, kort gevolgd door Mimosa, dat zich onderscheidt met een preview-optie zonder het archiveringsproces daadwerkelijk te hoeven activeren. De pakketten van GFI, Intradyn, MessageSolution, Sunbelt en Tangent lopen niet achter qua functionaliteit, maar zijn iets minder gebruiksvriendelijk dan de concurrentie. Een aantal pakketten ondersteunt het gebruik van WORM-tapes, maar hiervoor moet wel aparte hardware aangeschaft worden.

De uitslag

Als grote winnaar komt Symantec’s Enterprise Vault uit de bus, kort gevolgd door Mimosa NearPoint en C2C’s Archive One. Alle drie bieden ze een compleet scala aan functies, gericht op gebruikersgemak, management en schaalbaarheid.

De middenmoot bestaat uit Tangent DataCove, Atempo Digital Archive, Waterford MailMeter en MessageSolution Email Archiving. Hoewel de archiefsystemen van Intradyn, GFI en Sunbelt onderaan zijn geëindigd, wil dat niet zeggen dat de kwaliteit laag is. Vooral voor systeembeheerders van kleine bedrijven loont het de moeite om eens naar deze pakketten te kijken, omdat deze zich voornamelijk richten op een specifieke functionaliteit.

Klik hier voor een uitwijding over de testmethode (Engelstalig)

Vertaling: Marijn Akerboom

Bron: NetworkWorld Bron: Techworld