De SNES is een 16-bit spelcomputer en niet alleen de opvolger van de populaire NES, maar ook Nintendo's antwoord op de steeds populairder wordende Mega Drive van concurrent SEGA. Deze twee spelcomputers kregen het voor elkaar een ware flamewar te ontketenen tussen Nintendo en SEGA-fanboys.

Deze flamewar was zo groot dat het uitgroeide uit tot een waar fenomeen en uiteindelijk bekend stond als de console war, een oorlog die overigens nog steeds doorwoedt, maar nu wordt gevoerd door Sony en Microsoft.

Nintendo wist vorig jaar een hele hype te creëren door een mini-versie van de Nintendo Entertainment System uit te brengen en het bedrijf doet dat nu nog eens over met de opvolger, de Super Nintendo. Dit apparaat (SNES Classic Edition) wordt uitgebracht met 21 ingebouwde games. Vandaag kijken wij naar enkele topgames die voor het apparaat zijn uitgekomen door de jaren heen en die je allemaal kunt spelen op de Classic Edition.

Super Mario World

Het kan natuurlijk niet zo zijn dat wij niet beginnen met een van de populairste videogamefiguren uit de game wereld, Mario. Het was een van de eerste games voor het apparaat en tegelijkertijd een van de populairste. In deze platformgame moet je niet alleen Princess Peach (voor de zoveelste keer) redden van Bowser (King Koopa) en z'n kinderen.

In de onderstaande video zie je een van de eerste reclamespotjes die de spelcomputer promoten en de game. Super Mario World staat standaard op de SNES Classic Edition.

The Legend of Zelda: A Link to the Past

De action RPG-serie, The Legend of Zelda, kreeg een derde deel en werd in 1992 uitgebracht voor de SNES. In deze game speel jij Link, een krijger die het land Hyrule moet redden uit de klauwen van de kwaadaardige tovenaars Ganon en Agahnim. Ook deze game was ongelooflijk populair en heeft daarom een mooi plekje verdiend in de SNES Classic.

Donkey Kong Country

Deze game, gemaakt door Rare, is een computerspel met een van de Nintendo's oudste spelfiguren in de hoofdrol, Donkey Kong. In deze game is het niet langer meer de boze aap die het gemunt heeft op prinsessen, maar de hoofdrolspeler in een avontuur waarin je moet strijden tegen de Kremlings om je bananenvoorraad terug te krijgen.

Deze game was destijds niet alleen populair vanwege het goede verhaal en de ijzersterke gameplay, maar ook vooral vanwege de graphics. De voorgerenderde CGI-graphics waren destijds zeer zeldzaam en gaven de game een hele bijzondere 3d-look. Er zijn later nog twee delen verschenen van deze game maar alleen het eerste deel is te vinden op de SNES Classic.

Super Ghouls 'n Ghosts

Deze "horror/comedy"-platformer is de eerste game uit de serie die niet eerst is uitgebracht in de arcadehallen en dat merk je vooral op de manier waarop de gameplay in elkaar zit. De focus ligt meer op de thuisspeler en daardoor zal je wat meer moeite moeten doen voor je continues. Deze serie is daar overigens niet makkelijker op geworden, maar dat mag de pret zeker niet drukken (integendeel)

Dit derde deel kan je ook spelen op deze kleine spelcomputer en zal je heel wat (positieve) frustratie opleveren. Het gevoel van voldoeding is daardoor des te groter als je de game uitspeelt.

Street Fighter II

Een van de populairste vechtgames van de jaren '90, Street Fighter II, werd uiteraard ook gepoort naar de Super Nintendo en dat heeft het bedrijf Capcom zeker geen windeieren gelegd. De serie groeide uit tot een heus begrip in de game-wereld en kreeg vele remakes, remixen en vervolgen. Op de SNES Classic kan je Street Fighter II Turbo: Hyper Fighting vinden. Deze versie heeft een hogere snelheid en meer characters dan het origineel.

Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars

Wij Europese Super Nintendo-fans kunnen een gat in de lucht springen. Super Mario RPG is ook te vinden op de SNES Classic, dat is bijzonder omdat deze game nooit officieel in Europa is uitgebracht. Ook deze game maakt gebruik van de Advanced Computer Modelling-techniek en de graphics zijn dus gelijk aan die van Donkey Kong Country.

Het is de eerste keer dat het Mario-universum wordt gebruikt in een RPG en dit subgenre werd daarom ook erg populair. Nintendo brengt zo nu en dan nog steeds RPG-games uit die zich afspelen in dit universum en deze games zijn stuk voor stuk fantastisch.

Star Fox 2

En nog een game die wij nooit hebben mogen ontvangen. Het vervolg van Star Fox is namelijk nooit officieel uitgekomen. Er is jaren later wel een ROM uitgelekt en er zijn zelfs fans die de (Japanse) game hebben vertaald. Binnenkort kan je de game gelukkig legaal spelen omdat deze dus netjes wordt meegeleverd met de SNES Classic.

Er is uiteraard geen reclamespotje van deze game beschikbaar dus wij linken naar een longplay-video. Als je geen spoilers wilt, raden wij je af niet de gehele video te kijken. In deze video wordt namelijk de game van begin tot eind gespeeld.

Super Mario Kart

Nintendo heeft met deze game praktisch een nieuw genre ontwikkeld, de kart-racer. Racegames bestonden al jaren, maar Nintendo gaf er een flinke draai aan door figuren uit het Nintendo-universum te laten racen tegen elkaar in kartwagentjes. De game was immens populair en vele andere gamestudio's volgden. Het eerste deel uit deze iconische serie wordt meegeleverd met de SNES Classic waardoor je weer lekker kan racen als vanouds.

In de onderstaande video zie je de Amerikaanse reclamespot van Super Mario Kart.

Contra III: The Alien Wars

Ook deze serie is ooit begonnen in de arcadehal maar werd al vrij snel gepoort naar spel- en home-computers. Dit derde deel is, net als Super Ghouls 'n Ghosts, speciaal ontwikkeld voor spelcomputers en deed het ook erg goed.

Contra III is een run and gun shooter waarin jij het op moet nemen tegen hordes aliens en robots. Dit derde deel is ook te vinden op de SNES Classic. In de onderstaande video zie je een Japans reclamespotje van de game (die in Japan Contra Spirits heet).

Kirby Super Star

Deze serie is door de jaren heen ook uitgegroeid tot een flink fenomeen. In deze platformer loop en spring je niet alleen, maar kan je ook door de levels vliegen en de krachten van je vijanden over te nemen door ze op te zuigen en in te slikken.

Niet alleen Kirby Super Star, maar ook Kirby's Dream Course is te vinden op het nieuwe kleine spelcomputertje van Nintendo.


Er zijn door de jaren heen uiteraard nog veel meer top games uitgekomen voor de SNES, maar wij laten het voorlopig hierbij. De overige games die je kan vinden op deze mini-console zijn:

EarthBound

Final Fantasy III

F-ZERO

The Legend of Zelda: A Link to the Past

Mega Man X

Secret of Mana

Super Castlevania IV

Super Metroid

Super Punch-Out!!

Yoshi's Island