1. De algemene samenhang. Voor een Microsoftproduct is Windows 7 best verfijnd. Maar het heeft wel last van onnodige onsamenhangendheid. Waarom plaatsen de meeste tools menu’s aan de linkerkant, terwijl Internet Explorer 8 en het helpsysteem ze aan de andere kant neerzetten? Heeft de nieuwe media-sharing feature (HomeGroup) nul, een of twee hoofdletters? Waarom komt de Ribbon interface van Office 2007 alleen tevoorschijn bij Paint en WordPad?

2. De benamingen. Veel te vaak zijn de namen die Microsoft aan dingen geeft eerder verwarrend dan verhelderend. ‘User Account Control’ heeft niets te maken met de feature die door de naam wordt beschreven en ‘Action Center’ klinkt onterecht wel heel erg spannend. En in een besturingssysteem dat al een feature heeft dat Device Manager heet, zou een andere feature niet ‘Devices and Printers’ moeten heten.

3. Windows Update. De ingebouwde patchfunctie is essentieel voor het besturingssysteem. Maar Windows Update is ook de meest irritante overdrachtsfunctie. Laat je het alles downloaden en installeren zonder verdere tussenkomst (zoals Microsoft dat aanbeveelt) dan wil het ineens per se rebooten, terwijl jij met belangrijk werk bezig bent. Of het sluit je helemaal buiten je eigen computer als het bezig is met de updates!

4. Search. De Federated Search van Windows 7 maakt het mogelijk om externe bronnen zoals Flickr en YouTube toe te voegen aan zoekopdrachten van Windows Explorer. Maar het besturingssysteem helpt je niet met het vinden van die bronnen en het vermeldt Federated Search ook niet in het hulpsysteem.

5. Hulp. Hulp kan wel wat hulp gebruiken! De ene sectie probeert commandlinenerds aan te spreken, de andere onnozele newbies. Er zijn maar weinig onderdelen die zich richten op intelligente maar drukke gebruikers met matige ervaring.

6. Flip3D. Druk op Windows-Tab, en je krijgt die flitsende 3D taakwisselaar van Vista, die je dwingt om een voor een door al je taken heen te fietsen. Dit is precies dezelfde functie als Alt-Tab. Ze hadden er beter een functie in kunnen bouwen waarmee je met een paar kliks naar elke gewenste taak springt, zoals Apple heeft met Exposé.

7. Backup. Het Backup and Restore Center van Windows 7 dwingt je niet langer om een hele externe harde schijf op te offeren voor een volledige systeembackup. Maar het is nog steeds niet zo makkelijk als Time Machine van Apple. En de beslissing van Microsoft om network backup alleen te bundelen met de duurste editie is ronduit kinderachtig.

8. De versies. In theorie is het hebben van verschillende versies natuurlijk prima. Maar in de werkelijkheid leiden de kleine en willekeurige verschillen tot verwarring. Misleidende namen als Windows 7 Home Premium, de enige thuisversie van Windows 7 die hier los te koop is, helpen daar niet bij.

9. Internet Explorer 8. De browser die met Windows 7 wordt meegeleverd voldoet uitstekend, maar hobbelt wel achter innovatieve concurrenten aan als Firefox en Chrome, die tegenwoordig bepalend zijn.

10. Document viewing. Net als Vista geeft Windows 7 je de mogelijkheid om applicatie-onafhankelijke documenten te creëren. Maar daar gebruikt het het XPS-formaat voor, terwijl PDF wat dit betreft de de facto standaard is en XPS nog lang niet overal is doorgedrongen. Dus het zou oneindig beter uitkomen als Windows 7 direct PDF zou ondersteunen.

Er zijn ook nog positieve kanten aan Windows 7 Bron: Techworld