Het gaat om de bèta's van iOS 12 en macOS 10.14 (Mojave) die zijn afgeleverd zodat ontwikkelaars ermee aan de slag kunnen. Gebruikers die alvast aan de slag willen met de onverfijnde versies van de besturingssystemen, moeten nog eventjes geduld hebben, maar zo rond het eind van de maand komen ze ook publiek uit.

Apple doet het heel anders dan Microsoft, vooral omdat de Windows-maker zich vooral richt op de zakelijke markt met massa-gebruik, en Apple zich meer op individuele gebruikers. Voor zakelijke IT is het programma van Apple met iOS en macOS veel te ad-hoc en onvoorspelbaar om breed uit te proberen. Vandaar dat we vandaag even stilstaan bij de meestgestelde vragen over Apple's bèta's, zodat je comfortabel aan de slag kunt.

1. Hoe krijg je de iOS- en/of macOS-bètas?

De eerste methode is door je te registreren als Apple-ontwikkelaar. Dat doe je in een handomdraai, maar het is niet gratis. Het kost 99 dollar per jaar om actief lid te blijven. Als geregistreerde developer kun je previews downloaden, Apple's API's gebruiken en software indienen bij de App Store en de Mac App Store.

Je hoeft niet daadwerkelijk iets te ontwikkelen of zelfs maar een woordje code te kunnen schrijven. Het enige wat je nodig hebt is een Apple ID (de inloggegevens waarmee je de iCloud bereikt), wat persoonsgegevens (zoals naam en e-mailadres) en een creditcard om de betaling te verrichten. Doe dat op deze pagina en vervolgens kun je de bèta's vanaf deze dev-pagina downloaden.

De tweede methode is even wachten op de publieke bèta. Die kost je niks en je hebt er enkel een Apple ID voor nodig. Registreer je op deze pagina voor deelname aan het bètaprogramma. Door je in te schrijven kun je zowel iOS 12 als macOS 10.14 (Mojave) downloaden.

2. Hoe installeer ik de iOS-bèta?

Ga naar de Download-pagina van de ontwikkelaarssite (als je een developer bent) of naar beta.apple.com/profile voor de publieke bèta met het apparaat waar je de software op wilt installeren. Je download een configuratieprofiel naar je apparaat en gaat dan naar Instellingen > Algemeen > Software-update. Daar zou je nu de preview moeten zien staan.

Updates voor de bèta komen ook regelmatig uit, net zoals iOS regelmatig wordt bijgewerkt. Dat gaat hetzelfde als reguliere updates en je iPhone of iPad download en installeert de nieuwste versie van iOS 12 en daarna wordt het apparaat opnieuw gestart om het proces af te ronden. Meer informatie vind je op deze pagina - die is voor iOS 11 geschreven, maar werkt eveneens voor iOS 12.

3. Hoe installeer ik de macOS-bèta?

Dit gaat vrijwel hetzelfde als bij iOS. Elke Mac moet je na inschrijving in het bètaprogramma opgeven met deze utility die je kunt krijgen via deze website. Als de Mac eenmaal is toegevoegd en de eerste bèta is binnengehaald vanuit de Mac App Store, worden alle verdere updates automatisch aangeboden.

4. Wat moet ik weten voor ik met bèta's begin?

De regels die van toepassing zijn voor previewcode gelden ook voor deze bèta's. Dat betekent vooral dat je niet aan de slag moet met je primaire apparaat dat je gebruikt voor kritieke acties. We snappen dat dit niet altijd mogelijk is, maar het is een gouden regel waarvan we vinden dat we het hier toch even moeten melden.

(Op een Mac kun je de preview installeren op een secundaire partitie. Hier vind je instructies hoe dat ging bij de vorige versie, 10.13.)

Ten tweede moet je een back-up maken van het apparaat, zodat je altijd kunt herstellen naar de situatie van vóór de bèta. Apple heeft ondersteuningspagina's geschreven met meer informatie over back-ups: hier vind je de pagina voor iPhone, iPad en iPod Touch, en hier de pagina voor de Mac.

5. Kan ik de bèta op meerdere Macs of iPhones gebruiken?

Nee. In tegenstelling tot Windows Insider, kun je de bèta niet op meerdere systemen tegelijk uitrollen. Elke Mac-gebruiker moet zijn of haar apparaten koppelen met het eigen Apple-ID. Beheerders die pilots met bijvoorbeeld macOS Mojave willen draaien, kunnen het beste specifieke werknemers verwijzen naar de url's, zoals de registratiepagina en de pagina om apparaten te koppelen.

6. Zijn de publieke bèta's al beschikbaar?

Nee, momenteel kunnen alleen geregistreerde developers aan de slag met iOS 12 en macOS Mojave. Later deze maand volgens de publieke bèta's. Vorig jaar kwam de publieke bèta van iOS 11 enkele dagen voor macOS High Sierra uit, en de methode: "eerst iOS, dan macOS" lijkt een vaste prik te zijn voor Apple.

Als hetzelfde schema wordt gevolgd als vorig jaar, komt de publieke bèta van iOS 12 uit rond 25 juni en volgt macOS Mojave op de 28ste.

7. Hoeveel bèta's komen er uit voor iOS 12 en macOS 10.14?

Dat weet zelfs Apple niet zeker. De afgelopen jaren kwamen er zes á zeven uit voor de uiteindelijke officiële versie: zes voor High Sierra (2017), zeven voor Sierra (2016), zes voor El Capitan (2015) en zes voor Yosemite (2014). Gemiddeld kwam er elke twee weken een bijgewerkte versie uit voor de publieke bèta.

Voor developers lag de frequentie hoger en waren de tussentijdse versies anders dan de publieke bèta's die uitkwamen. Zo verschenen er voor High Sierra bijvoorbeeld negen uit voor ontwikkelaars, tegenover de zes in de publieke bèta.

De uiteindelijke hoeveelheid doet er eigenlijk niet veel toe, het gaat om de kwaliteit van de builds. Rond het einde van het bètaprogramma geeft Apple soms meerdere 'gold masters' uit, een term voor een versie die bijna af is, omdat testers bugs aantroffen. Andere jaren was één 'gold master', soms twee, voldoende om te besluiten dat de software klaar is voor massaconsumptie.

8. Waar kan ik heen voor ondersteuning?

De gebruikelijke documentatie en onderlinge support via fora is beschikbaar voor ontwikkelaars en dat is een belangrijk element wat het lidmaatschap van 99 dollar per jaar rechtvaardigt. Wat de publieke bèta betreft, ben je aangewezen op jezelf.

Apple beidt daarvoor geen ondersteuning, zelfs geen dedicated discussiegroep. In vergelijking tot het Insider-programma van Windows 10, met diens discussiefora en preview-blogs, draait Apple een heel kale bèta.

9. Hoe stop ik met het ontvangen van nieuwe bèta's?

Dat is makkelijk. Op de Mac ga je naar Systeemvoorkeuren > App Store en klik je op het Wijzigen-knopje naast de regel Je computer is ingesteld op het downloaden van bètaspoftware-updates. Klik in het volgende venster op Toon geen bètasoftware-updates. Als Mojave dit najaar verschijnt, kun je het installeren via de Mac App Store zonder naar een vorige versie te hoeven terugrollen.

Op de iPhone of een ander iOS-apparaat ga je naar Instellingen > Algemeen > Profielen en tik op het profiel iOS Beta Software. Tik op verwijderen onderaan in het scherm en bevestig dit. Mogelijk wordt hier om het wachtwoord gevraagd. Hierna worden er geen nieuwe bètabuilds meer afgeleverd. Op deze pagina vind je meer informatie van Apple zelf.

10. Hoe rol ik terug naar wat ik had?

Hierom heb je dus een back-up gemaakt, zodat je kunt terugrollen naar de officiële en stabiele versie van het besturingssysteem, in dit geval iOS 11. Apple heeft deze ondersteuningspagina (Engelstalig) voor het geval de bèta je helemaal niet bevalt en je terug wilt gaan naar hoe het was.