Er zijn mensen die al bang worden. Het bewuste tijdstip valt namelijk op vrijdag de dertiende om 23:31:30 UTC. Doomscenario’s doen de ronde. Dat wordt minstens het einde van de wereld. Maar we hoeven niet zo heel erg bang te zijn voor de apocalyps, omdat er lokaal een uur bij UTC wordt opgeteld. Tegen de tijd dat Unix time de opmerkelijke getallenreeks bereikt is het inmiddels zaterdag. Dat is Valentijnsdag, wat weer heel andere associaties oproept. Wellicht gezellig met z'n tweetjes voor de computer bij romantisch kaarslicht ?

Unix time is het systeem dat punten aangeeft in de tijd. Die punten worden gedefinieerd als het aantal seconden dat verstreken is sinds 1 januari 1970 (UTC). Van leap seconden trekt Unix time zich overigens niets aan.

Hoe laat je precies naar je computer moet gaan zitten staren, kun je heel makkelijk uitvinden via de commandline. Jon Maddog Hall doet het met een perl-script:

$ perl -e 'print scalar localtime(1234567890),"\n";'

Maar het is makkelijker met het commando date

$ date –d @1234567890

Daarmee krijg je de lokale tijd te zien.

Om de Unix klok live in beeld te krijgen doe je:

$ watch –n 1 date +%s

Wie meer het communitygevoel wil, kan ook de countdowns in de gaten houden, zoals coolepochecountdown of 1234567890day.com. Misschien zijn er wel 1234567890-feestjes bij jou in de buurt. En anders is het beslist een goed idee om er een te organiseren. Bron: Techworld