Het is inmiddels al een tijdje mogelijk de DOS-games op archive.org te spelen in je browser. Met behulp van een aangepaste versie van DOSBOX (EM-DOSBOX) is het mogelijk een x86-omgeving met DOS te emuleren waardoor alle programma's en games uit die tijd gebruikt kunnen worden zonder restricties van je huidige besturingssysteem. Er zijn blijkbaar miljoenen bezoekers die zo nu en dan een DOS-game starten vanuit the Archive. Tijd om de beste games er even uit te lichten, dat scheelt je een hoop gescroll en getest.

En als we dan toch bezig zijn, kijken we ook meteen even of nog een moderne twist aan gegeven kan worden voor de mensen die geen zin hebben in oude games of gehannes met emulatoren.

1. Prince of Persia

Deze, van origine, Apple II game maakte destijds veel indruk op gamers wereldwijd. De vloeiende animaties, vechtmechaniek en "gore" gaven de game een eigen identiteit en maakte de game immens populair. De game is zo'n beetje op elke spel/homecomputer uitgebracht die op dat moment beschikbaar was. Ook het vervolg, Prince of Persia II : the Shadow and the flame, deed het erg goed.

Na jaren radiostilte kreeg de serie een 3d reboot en kregen de originele delen een remake. Inmiddels is de game speelbaar op moderne spelcomputers en smartphones. Wil je echter losgaan op het origineel zonder al te veel poespas? Geen probleem, dat kan dus via archive.org

2. Wolfenstein 3d

Dit was één van de games die het First Person Shooter-genre populair maakte. Deze game speelde je vanuit de ogen van de hoofdrolspeler, wat je de vrijheid gaf in 3d dimensies te bewegen. Ook deze game werd ontzettend populair en kreeg, na jaren radiostilte net als Prince of Persia, een reboot. Inmiddels wordt er weer op vrij regelmatige basis een nieuwe Wolfenstein-Game uitgebracht.

Als je oude tijden wilt doen herleven met het origineel, kan je je hart ophalen dankzij archive.org

3. SimCity

Nog zo'n geweldige DOS-klassieker. Deze strategische citybuilder laat de speler een stad bouwen en managen. De populariteit zorgde ervoor dat de game op zo'n beetje elke home- en spelcomputer is uitgebracht. Ook zijn er talloze remakes uitgebracht en inmiddels is zelfs de source van de eerste versie vrijgegeven.

Ook de opvolgende delen deden het erg goed, behalve de laatste (2015). Dat deel was zo'n grote tegenvaller dat EA de ontwikkelstudio achter de serie, Maxis, ophief. Inmiddels is er een andere ontwikkelaar met het citybuilders-concept aan de haal gegaan. Collosal Order gooide hoge ogen met de game: Cities: Skylines, een waardige opvolger van de SimCity serie. Veel gamers noemen dit: " De game die Simcity had moeten zijn."

De originele Sim City is hier te spelen.

4. Stunts (4d Sports driving)

Racegames waren er altijd in overvloed in het DOS-tijdperk. Er was er echter ééntje die nog een stapje verder ging en je de mogelijkheid gaf zelf banen te maken. Ook deze game is goed te spelen op archive.org maar als je je eigen banen wil spelen, zal je toch de lokale DOSBOX-emulator moeten installeren.

Geen zin in oldschool racen en bouwen? Geen nood. Trackmania heeft de gameplay van Stunts naar deze eeuw getild. Bovendien kan je in trackmania met z'n 256'en racen over je zelfgemaakte baan.

5. Prehistorik 2

Hoewel deze game vroeger niet zo populair was als de eerder genoemde spellen, staat deze in de top tien van archive.org. Prehistorik 2 heeft door de jaren heen wel een groot aantal fans gekregen. Wellicht dat de game vroeger toch populairder was dan men dacht maar gewoon veel (illegaal) is gekopieerd. De cracktro van de game heeft in elk geval ook een aardige groep fans, mede door het aanstekelijke muziekje.

6. Aladdin

Hoewel dit eigenlijk een game was voor de SEGA Megadrive, deed deze game het ook zeer goed op de PC en Amiga. Ook deze game had een deel van z'n populariteit te danken aan z'n prachtige animaties. Het was de eerste keer dat (Disney)-animatoren zich bezighielden met het animeren van sprites voor een video game en dat was zeer goed te zien.

Speel de game hier.

7. Dune 2

Westwood bracht het Real Time Strategy-genre naar eenzame hoogtes met hun best-seller Dune 2. In deze game was het zaak zo snel mogelijk een basis te bouwen, grondstoffen te delven en je tegenstander zo snel mogelijk met de grond gelijk te maken.

De game sloeg zo ontzettend goed aan dat veel andere bedrijven ook RTS-games begonnen te produceren. Westwood wist de RTS-fans nog verder te plezieren met de Command and Conquer serie. Inmiddels zijn er zoveel games met dit genre op de markt dat je er bijna niet omheen kan.

Inmiddels zijn er ook van deze games open versies beschikbaar waardoor je sommige versies inmiddels gratis en voor niets in de webbrowser kan spelen.

Mocht je toch voor de originele Dune 2 willen gaan kan je uiteraard ook gewoon aan de slag op archive.org.

8. Scorched earth

Scorched earth is een game gebaseerd op een zeer bekend principe. Schiet elkaar af. Talloze versies zijn deze game al voorgegaan waarvan "Tank wars" toch wel de bekendste is. Deze versie is echter het meest uitgebreid en werd veel gespeeld tot Team 17 met de "worms"-games op de proppen kwam.

Deze uitgebreide, high-res, shareware-versie van tank wars is uiteraard ook te spelen op de archive.org-site al zijn er ook talloze remakes, ports en heruitgaves beschikbaar. Mocht je iets moderns willen spelen, kunnen wij je de nieuwste Worms aanraden.

9. Duke Nukem 3D

Toen Apogee software begon met de Duke Nukem serie, was dit niet meer dan een 2d platformer. Deze games deden het erg goed, maar de serie werd pas echt bekend toen de derde versie werd uitgebracht. Duke Nukem 3D is, net als Wolfenstein 3D, een first-person-shooter en werd, na Doom, een van de populairste FPS-games. De held heeft een ware cultstatus, ook al deed het laatste deel het niet zo goed.

Er zijn talloze add-ons en ports uitgebracht voor deze game. Op archive.org is de "Duke it out in D.C." versie te vinden.

10. Jazz jack Rabbit

Deze platform-game werd ontzettend populair onder pc-gamers en ook het opvolgende deel werd erg goed ontvangen. Zelfs de shareware-versie (demo-versie) werd ontzettend populair en is destijds uitgeroepen tot Arcade Game van het jaar.

Deze demo is ook te spelen via archive.org. Mocht je de volledige versie willen spelen, zal je alsnog de portemonnee moeten trekken.

11. Golden Axe

Deze arcadeklapper van Sega maakte heel wat los bij gamers. Fans die geen spelcomputer hadden maar slechts een pc konden hun lol op met deze DOS-versie aangezien dit een hele goede poort was (iets wat in dat tijdperk behoorlijk zeldzaam was. De pc werd door consolegame-ontwikkelaars een beetje als ondergeschoven kindje gezien).

De DOS-versie van Golden axe speelde praktisch net zo goed als de arcade tegenhanger en nu kan je deze dus gratis en voor niets hier spelen in je browser.

12. SimAnt

Na het daverende succes van Sim City schoten het aantal simulatiegames als paddestoelen uit de grond. Maxis, de studio achter Sim City bracht zelf de nodige sim-games uit, maar ook concurrerende bedrijven als Bullfrog konden er ook wat van. Op een gegeven moment waren zo'n beetje alle beroepen en branches in de vorm van een simulatiegame te vinden, maar dat weerhield Maxis er niet van nog een stapje verder te gaan.

Het bedrijf kwam met een spel op de proppen waarin je een heuse mierenkolonie moet managen. Dit klinkt misschien niet als een erg spannende game maar ik kan je vertellen dat dit redactielid uren, nee, dagen zoet was met deze game. Aanrader!

Speel hier gratis SimAnt.

13. Master of Orion

Heb je altijd al de Orion belt willen veroveren en de mensheid verder willen brengen dan de aarde? In deze game kan het. Maak kennis met andere wezens, werk samen met ze of werk ze tegen. Zorg ervoor dat de mensheid het grootste, succesvolste ras wordt en uiteindelijk de Master of Orion worden.

Deze serie heeft door de jaren heen een flinke fanbase weten te verzamelen en de makers van deze serie plukken daar nu nog steeds de vruchten van en hebben vorig jaar een remake uitgebracht van het eerste deel. Mocht de DOS-versie je nou heel erg bevallen, dan kan je nu ook nog genieten van deze prachtige remake.

Conclusie

Uiteraard zijn er nog heel veel meer games op de site. En zijn er zat prachtige klassiekers die wij nog niet genoemd hebben. Wellicht dat wij er in een volgend artikel weer vijftien uitlichten, maar met deze lijst kom je het weekend wel door.

Zijn er nog toppers die jij mist in deze lijst? Laat het ons weten, we zijn benieuwd naar jouw DOS-game-ervaringen. Prettig weekend!