Gboard zit vol met innovatieve technologie om je beter te laten typen. De app werkt out of the box al erg goed, maar je kan je ervaringen verbeteren als je verschillende opties inschakelt om de boel nog beter af te stemmen op je wensen. Wij hebben de handigste instellingen voor je op een rijtje gezet.

Zoeken vanuit je toetsenbord

Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om een zoekopdracht uit te voeren in Android, Gboard voegt daar nog een mogelijkheid aan toe. In de instellingen kan je de knop "G" aanzetten en voorspellend zoeken, zodat je altijd met één druk op de knop kunt zoeken als je aan het typen bent.

Het voelt misschien als overkill, maar het geeft je toegang tot sportinformatie, filmtijden of andere informatie zonder de app te verlaten. Als je er geen gebruik van maakt, kun je de knop altijd uitschakelen. Deze wordt dan vervangen door een pijl die zich uitbreidt zodat je Google Translate kan gebruiken, het thema kan wijzigen, kan overschakelen naar de modus voor het typen met één hand, spraak dicteren of toegang hebt tot de instellingen.

Makkelijk en snel vertalen

Google Translate is tegenwoordig een standaardonderdeel van Gboard. Raak de pijl of het Google-pictogram aan en vervolgens het vertaalpictogram om het te activeren. Aan de linkerkant van het scherm zie je de taal waarin je typt (Google kan dit automatisch detecteren als je dat liever hebt), terwijl aan de rechterkant de taal is waar je die taal naar vertaalt.

Vertalen zal niet zo nauwkeurig zijn als een vloeiende spreker, maar het zou het werk kunnen doen als je snel een praatje moet maken met iemand (misschien een Airbnb-host in een ander land) en je spreekt de taal niet.

Sneller zoeken

Die G-knop mag dan wel overkill zijn, maar in de loop der tijd hebben wij een aantal situaties gevonden waarin het echt nuttig is. Als je bijvoorbeeld aan het chatten bent over een restaurantbestelling, kan je direct zoeken via Google en het menu ophalen.

Net zo belangrijk is de bijbehorende batch zoekopdrachten die over de onderkant van het scherm zullen gaan zweven. Google helpt je met alle plezier om het aantal stappen te verminderen, en als je meer restaurantonderzoek kunt doen of gewoon de inhoud van de kaart kunt delen, kan dit je evenementplanning een stuk eenvoudiger maken.

Ander uiterlijk

Gboard geeft je de mogelijkheid een ander thema in te stellen voor je toetsenbord en als de vele standaard thema's je niet bevallen, kan je een eigen achtergrondafbeelding toevoegen.


Slepend typen

Sinds Swype werd geïntroduceerd in de wereld van on-screen toetsenborden hebben bedrijven deze feature geprobeerd te kopiëren. Google heeft dat goed voor elkaar gekregen met Gboard en heeft er zelfs een paar handige features toegevoegd.

Onze favoriet is de mogelijkheid om gebaren te verwijderen door naar links te schuiven van de deletetoets. In de instellingen kan je de ervaring aanpassen door de gesture trail, deze functie voor het verwijderen van gebaren en een cursorbesturingstool in of uit te schakelen. Dat is erg handig.

Typen met één hand

Je kent het wel, in je ene hand heb je een hete kop koffie terwijl je met je andere hand probeert een bericht te typen. Gelukkig is er de one-handed mode. Raak de G-knop aan en druk dan op het "één hand-icoontje. Het toetsenbord verschuift nu naar de andere kant van het scherm en je kan zelf instellen welke kant je het fijnst vindt door op een van de pijltjes te drukken.


Eigen woordenboek maken

Het is vervelend om je e-mailadres of de zinnen die je regelmatig gebruikt steeds opnieuw in te typen. Met Gboard kun je een persoonlijk woordenboek maken dat je kunt activeren met een aangepaste sneltoetsencombinatie.

Dit kan een echte tijdsbesparing opleveren, dus ga naar Woordenboek > Persoonlijk woordenboek in de Gboard instellingen om het jezelf makkelijker te maken.

Praten in plaats van typen

Heb je een hoop te vertellen? Gebruik de microfoon-knop om te gaan dicteren. Zet deze optie aan in het spraakgedeelte en zorg ervoor dat de taalkeuze overeenkomt met de taalkeuze die je gebruikt in de dagelijkse spraak. De optie voor offline spraakherkenning is belangrijk, zodat je kan dicteren, zelfs als je offline bent.


Accuratere correcties maken

Om een toetsenbord echt slim te laten zijn, moet het meer leren over je typpatronen en woorden herkennen, zelfs als je ze verkeerd typt.

Het aantal opties voor tekstcorrectie in de Gboard instellingen is enorm, dus breng hier een beetje tijd door. De nuttigste zijn de contactnamen en gepersonaliseerde suggesties, omdat Google je accountgegevens gebruikt om de woorden en namen aan te bieden die je nodig hebt (niet voor de pricvacyfreaks onder ons), je zal wat gegevens moeten afstaan om die slimme diensten optimaal te kunnen gebruiken.

Het enige gebied waarvan wij denken dat Gboard beter zou kunnen worden in vergelijking met andere toetsenborden is als je echt een woord door elkaar gooit. In plaats van het toevoegen van meer letters in de hoop dat het woorden eerder zal herkennen, kan je beter af zijn je foute woorden gewoon te verwijderen en opnieuw te beginnen. Houd de autosuggesties in de gaten om uit te vinden hoe verder te gaan.

GIFs en emoji

Wat is een tekstgesprek zonder GIF's en emoji? Gboard zal je helpen om precies de juiste te vinden om je chats op te fleuren.

Het is vooral handig met emoji, omdat je niet zoveel tijd hoeft te besteden aan het bladeren door de lange lijsten om het plaatje te vinden dat je nodig hebt. In plaats daarvan hoef je alleen maar "burrito", "party" of de zinsnede waar je naar op zoek bent te typen en het staat in de woordsuggesties op je te wachten.

GIF's zijn ook leuk om toe te voegen en Google's zoekopdracht doet zijn werk goed bij het vinden van een aantal slimme opties. Merk op dat apps GIF's via het toetsenbord moeten ondersteunen, maar de ondersteuning is sterk onder de eigen apps van Google en Whatsapp ondersteunt deze feature ook al een hele tijd.

Zwevend toetsenbord

Het is tegenwoordig mogelijk om in de nieuwere versie van Android je toetsenbord te verplaatsen. Je kunt het losmaken van de onderkant van het scherm en het overal neerzetten waar je maar wilt. Raak de knop "G" aan en tik vervolgens op de blauwe richtingsknop in het midden van het scherm en houd deze ingedrukt.

Raak het vinkje aan om het te docken. Raak vervolgens het pictogram met vier pijlen aan om het toetsenbord terug te sturen naar de oorspronkelijke positie. Die open ruimte aan de onderkant zou erg handig zijn voor een trackpad, vooral op een groter schermapparaat. Je weet het nooit.

Tekstselectie

Google heeft besloten om een echt nuttig hulpmiddel te bouwen waarmee je de cursor met een volwaardige cursorbesturingstool kunt bedienen. Beweeg de cursor naar de gewenste plaats en tik vervolgens op selecteren. Vervolgens kun je die tekst knippen en kopiëren, en ergens anders plakken. Het zal echt handig zijn voor lange gesprekken of bij het werken in een bestandsbewerkingsprogramma zoals Word of Google Docs.

Maak een emoji van jezelf

De nieuwste versies van Android (en Gboard) kunnen overweg met stickers en het toevoegen van emoji in de vorm van Minis. Apple pocht met Animoji en gepersonaliseerde Memoji als belangrijke feature van de nieuwere Face ID-aangedreven telefoons. Samsung laat je je eigen AR emoji maken die op jou lijken en Snapchat kocht Bitmoji (Bitstrips) om zijn gebruikers eigen stickers te laten maken. Dankzij Google's Minis is het mogelijk zonder apps van derden of toestellen van specifieke fabrikanten eigen emoji te maken.

Om je eigen Emoji Minis te maken, open je Gboard, tik je op de stickerknop aan de onderkant en vervolgens op het Mini-pictogram. Je wordt gevraagd om een selfie te nemen, en met behulp van de machine learning tech, zal Google een aangepaste emoji-style sticker maken op basis van je uiterlijk. Van daaruit kun je je look verfijnen en je haar, gezichtsvorm, hoeden en nog veel meer aanpassen.

Hoewel je technisch gezien een sticker maakt, is het ontworpen om er net zo uit te zien als Google's emoji voor Android die gebruikt wordt in Oreo en Pie. Je kan je gemaakte selfie ook gebruiken om hippe stikkers te maken.