Alle tijd die we kwijt zijn met het rondzoeken in menu's is en verschuiven van vensters is ergerlijk als je productief bezig probeert te zijn. Microsoft heeft daarom een hoop toegevoegd om sneller te kunnen werken, zoals we eerder al in deze artikelen behandelden. Die tips en tools werken nog steeds, maar er is meer, die onder meer zijn toegevoegd in de Anniversary Update. Dus laten we eens kijken naar meer tijdsbesparende opties.

1. Taakweergave en virtuele desktops

De grootste verbetering qua productiviteit in Windows 10 is in de ogen van deze bescheiden geek de taakweergave. Dit lijkt op een kopie van de feature Exposé uit OS X, waarmee je al je openstaande vensters in een klap ziet. Dat is op zich handig, maar de taakweergave voegt nog iets extra's toe: virtuele bureaubladen.

Dit is al lang een welkom onderdeel in Linux en het zorgt ervoor dat je je werkzaamheden nog beter kunt organiseren. Je kunt bijvoorbeeld een bureaublad gebruiken voor onderzoek, eentje voor algemene werkzaamheden en een derde voor privégebruik. Het is eigenlijk het gebruik van meerdere monitoren, maar dan zonder de hardware.

Je kunt nog sneller werken als je dit onderdeel gebruikt met sneltoetsen. Windows Ctrl D maakt een virtueel bureaublad aan en met Windows Ctrl F4 sluit je het bureaublad waar je op dat moment in werkt. Met Windows tab krijg je een overzicht van alle actieve vensters en de virtuele bureaubladen onderaan, net als met het toetsen op de knop in de taakbalk naast de zoekknop.

2. Agenda in datum/tijd

De Windows-app Agenda is vanaf de Anniversary Update geïntegreerd met de aloude kalender in de tray rechtsonder op het bureaublad. Door deze op te roepen zie je behalve de normale datum en tijd die je gewend bent nu ook de taken die je hebt ingepland.

3. 4x Snap

Ook de Snap-feature wordt nuttiger dankzij de taakweergave. In Windows 8 kon het in een klap naast elkaar positioneren van vensters alleen nog maar met Windows Store-apps. Nu kan het voor pc-applicaties en Microsoft heeft ook 'Quadrant Snap' toegevoegd, waarmee je alle vensters naar de vier hoeken van je scherm brengt.

Als je een venster naar een hoek snapt (met sneltoets Windows pijltje links/rechts) laat Windows automatisch een taakweergave zien in het vrije veld waar je een venster kunt selecteren om de tweede helft te vullen. Als je een venster met de cursor (of vinger met touch) helemaal naar de hoek brengt, kun je voor een indeling van vier vensters van gelijke grootte gaan.

4. Nieuwe sneltoetsen

Je wordt pas echt productief als je sneltoetsen gebruikt, waarvan we er net al een paar aanstipten. In dit artikel vind je 15 toetsen waarmee je sneller door Windows 10 navigeert.

5. Aanpasbaar startmenu

Het startmenu is terug van weggeweest, maar heeft wel een make-over gehad. Het is nu een mix geworden van het traditionele startmenu en de live-tegels die je misschien gewend bent van Windows 8. Deze tegels zijn als Android-widgets en zijn geen statische knoppen. Vooral bij Windows-apps als Agenda, Weer en Mail zijn de tegels een handige aanvulling. Je kunt realtime-updates in- of uitschakelen met rechtsklikken op een tegel om de gewenste optie te selecteren in een uitvouwmenu.

Zelfs als je niet houdt van die tegeltjesfunctionaliteit, is het handig om het startmenu wel in te richten met de applicaties die je het meest gebruikt. Dat scheelt tijd als je niet werkt met programma's die zijn vastgemaakt aan de taakbalk. Je kunt er ook je secundaire software mee organiseren en dat is een kwestie van simpel slepen en loslaten op de gewenste positie.

6. Afzonderlijke beeldschermen schalen

In de vorige versies van Windows was het lastig om monitoren in te stellen als je meerdere resoluties gebruikte: het OS dwong één grootte af op alle verbonden schermen, wat leidde tot onjuiste weergaves en verdelingen. Onder 'Instellingen > Systeem > Scherm' kun je nu elke monitor apart instellen. Halleluja.

7. Systeemmeldingen

De nieuwe meldingen zijn een stuk handiger dan hetzelfde systeem in Windows 8. Je kunt direct actie ondernemen en als je er eentje mist, wordt hij opgeslagen in het Actiecentrim rechtsonderin, naast de klok. Met de Anniversary Update zie je ook hoeveel berichten er ongelezen zijn in het Actiecentrum. Ook andere Windows Store-apps geven nu melding van ongelezen berichten.

Zo kun je tijdig reageren op belangrijke zaken en minder kritieke taken even laten liggen. Ga naar 'Start > Instellingen > Systeem > Meldingen en acties' om in te stellen welke applicaties zulke meldingen moeten geven.

8. Actiecentrumknoppen

Als je toch in dat instellingemenu zit, kijk dan ook meteen even naar het onderdeel 'Snelle Acties' bovenaan. Deze vier knoppen zijn de opties onderin je Actiecentrum om snel een specifieke functie in of uit te schakelen en in dit menu kun je kiezen welke dat zijn. Als je vaak vliegt bijvoorbeeld, voeg je vliegtuigmodus toe of als je vaak onderweg bent VPN.

9. Windows Ink

In de Anniversary Update is Windows Ink toegevoegd, wat je kunt gebruiken op tablets en pc's of laptops met touchscherm. Je kunt een workspace tevoorschijn halen met tools en apps die stylussen ondersteunen. Met dedicated Ink-apps kun je makkelijker lijstjes en notities op je bureaublad prikken of screenshots maken en van commentaar voorzien. Dit is een niche-onderdeel dat niet voor iedereen even interessant is, maar Microsoft lijkt van plan te zijn meer met Ink te gaan doen in de toekomst.

10. Bestandsgeschiedenis

Met Configuratiescherm > Bestandsgeschiedenis kun je nu versiebeheer toepassen van individuele bestanden op een externe schijf. Hierdoor kun je teruggaan naar een eerdere versie die je al dan niet per ongeluk hebt overschreven.

11. Print als PDF

Vroeger had je een third party-tool nodig om PDF's aan te maken, maar in het afdrukmenu binnen Windows 10 kun je een bestand, e-mail of website opslaan als PDF. Dit vind je terug in het afdrukmenu van alle Windows Store-apps.

12. Inactief scrollen

Je hoeft een venster niet meer actief te maken om te scrollen. In Windows 10 kun je als je met de cursor over een inactief venster zweeft scrollen met de muis om de pagina te bewegen. Dat moet standaard zijn geactiveerd, maar als dat niet het geval is schakel je het in onder 'Instellingen > Apparaten > Muis en touchpad'.

13. Bash

Voor ontwikkelaars en geeks is dit een fijne toevoeging. Sinds de Anniversary Update is een native implementatie van Bash toegevoegd, dankzij samenwerking met Ubuntu-maker Canonical. Momenteel is dat gebaseerd op een 14.04-image, maar de eerste builds met de recentste LTS zijn al verschenen. Je hoeft nu niet meer naar een (virtuele) Linux-machine uit te wijken om Bash te gebruiken.