Killing Floor 2

Als je een groot fan bent van zombies knallen, kan je je lol op met Killing Floor 2. Speel met z'n zessen en kies uit gigantisch veel unieke wapens om zoveel mogelijk zombies mee kapot te schieten. In tegenstelling tot veel andere games zorgt de engine ervoor dat alle kapotgeschoten monsters en hun ingewanden gewoon blijven liggen waardoor je aan het eind van een level nog even goed kan nagenieten van je slachtwerk.

De ontwikkelaar, Tripwire heeft goed zo'n best gedaan deze game te onderhouden. Killing Floor 2 begon misschien als een matig vervolg, maar is dankzij de vele patches uitgegroeid tot een van de beste zombiekillers sinds de eerste Killing Floor.

The Evil Within 2

De eerste Evil Within was niet zo'n goede game. De ideeën waren geweldig, maar de uitvoer liet te wensen over. De controls waren matig, de opening was klungelig en het save-systeem wekte zoveel frustratie op dat wij zelfs fans hebben zien afhaken.

Deel 2 is echter totaal anders, misschien zelfs wel een van de beste games van 2017. De open-world-structuur is wel even wemmem, maar de verhalende delen zijn adembenemend. Van mensen die vastzitten in de tijd tot de kippenvelgenrerende architectuur en bovennatuurlijke hallucinaties. Alle goede onderdelen van het eerste deel zitten ook in deze game en meer. Een aanrader.

Dead by Daylight

Niet zo heel lang geleden woedde er een grote strijd tussen Dead by Daylight en Friday the 13th, twee horrorspellen met hetzelfde idee: asymmetrische multiplayer-madness waarbij vier mensen moeten samenwerken terwijl een andere speler, het sterkte monster de rest moet afslachten. Zoiets als Evolve, maar voor sadisten.

De strijd is voorbij, Dead by Daylight is de enige game waar je voor kan gaan. Friday the 13th is verwikkeld in een rechtszaak over de rechten van de serie en de ontwikkelaars zijn niet van plan nog veel tijd, geld en moeite in deze game te steken. "Er zal geen nieuwe content meer worden toegevoegd aan deze game". Friday the 13th is nog steeds te koop op Steam, maar je kan beter voor Dead by daylight gaan.

Dusk

Als je een horrorgame wilt waarbij je flink wat zware tegenstanders moet bevechten, kijk dan eens naar Dusk. Geïnspireerd door Quake en andere blokkerige FPS-spellen uit de late jaren '90, is het een enge, zware, bloederige strijd tegen de KKK en andere minder gruwelijke monsters. Het wordt episodisch uitgebracht, maar twee van de drie afleveringen zijn af en voelen fantastisch aan.

Als je meer een Heretic dan Quake-speler bent, kijk dan eens naar Amid Evil van dezelfde uitgever, een horrorgame waarin de focus ligt op meelee wapens en magie.

Alien: Isolation

één alien, Dat was de ontwerprichting achter Creative Assembly's Alien: Isolation die de survival horrorstemming van de originele film uit 1979 nastreefde in plaats van de actievolle plot van de modernere Alien-films.

En het werkte. Hoewel een beetje te lang en soms onnodig moeilijk, is Alien: Isolation de sterkste big-budget horrorervaring in jaren. Dit spel is gewoon spannend - bijna ondraaglijk, zeker als je het speelt met een VR headset.

Soma

Soma is misschien niet het engste spel dat Frictional ooit heeft gemaakt, Het is nauwelijks een horrorspel te noemen en de monsters zijn eerder hinderlijk dan eng.

Maar de onderwaterwereld van PATHOS-II is vaak zenuwslopend, wat met het gekraak en gepiep van onder druk gezet metaal en de flikkerende lichten en de robots die lijken te geloven dat ze nog steeds menselijk zijn. Het is een sterke ervaring, en het is de moeite waard om te spelen, zelfs als het je niet keer op keer laat schrikken.

Amnesia: The Dark Descent

Dit is nou wél een game van Frictional die je goed bang maakt en je regelmatig laat schrikken. Een kasteel uit het Victoriaanse tijdperk lijkt misschien niet de beste setting voor een horrorspel, maar met Amnesia: The Dark Descent nam Frictional alles wat het leerde van zijn eerdere games, polijstte het, en bracht een van de engste games aller tijden uit. Je speelt als Daniel, een archeoloog die zijn geheugen is kwijtgeraakt en alleen een brief van zichzelf heeft om hem te begeleiden bij zijn ontsnapping uit het waanzinnige kasteel en de schaduwfiguren die hem stalken.

Vanaf 2018, Amnesia's ook bijgewerkt met een nieuwe moeilijkheidsgraad, moeilijker dan voorheen. Ik zou het niet aanraden voor nieuwe spelers, want echte horror's laten je denken dat je zou kunnen ontsnappen. Maar voor veteranen is het geweldig om een reden te hebben om het kasteel opnieuw te bezoeken.

Doki Doki Literature Club

Wat doet zo'n kleurrijke Japanse visual novel nou weer in deze lijst? We moeten schoorvoetend toegeven dat we, door deze game in deze lijst te zetten al hebben gespoiled dat het stiekem toch een horror-game is. En dat terwijl een van de leuke verrassingen van deze game juist is dat je niet weet dat het een horrorgame is.

Maar zelfs als je weet dat er een plotwending komt, is Doki Doki Doki Literature Club nog steeds een slimme horrorervaring die de speler een aantal keren op een dwaalspoor brengt. De game is gratis, dus zelfs als je geen fan bent van visual novels zal je niet veel risico's lopen door het te downloaden en het te proberen.

Resident Evil 7

Resident Evil 7 is totaal anders dan de voorgaande delen. Geen 3rd person-camera meer en de gebruikelijke Resident Evil-esthetiek wordt achterwege gelaten. Daarnaast ligt de focus minder op gevechten.

Wat overblijft is heel duidelijk Frictioneel geïnspireerd, spel dat vergelijkbaar is met Amnesia of Penumbra (of, als je buiten Frictional gaat, Outlast). Het verhaal speelt zich voornamelijk af rond een huis en je speelt een kat-en-muis-spel met Jack Baker en zijn gekke familie, terwijl je probeert om je vrouw Mia te redden. Daar komt een hoop bloed en ingewanden bij kijken.

Het is niet alleen het beste Resident Evil in jaren, het is ook een van de beste horror games in het algemeen.

Outlast

Asylums zijn makkelijk voer voor horrorverhalen en Outlast haalt het meeste uit zijn cliché setting door je niet de mogelijkheid te geven jezelf te verdedigen en je te dwingen in de found-footage verhaalstijl, gepopulariseerd door horrorfilms zoals Blair Witch Project. Het spel is niet perfect, maar de horror-elementen zijn zo goed dat je het die game vergeeft.

En als je al gespeeld en genoten hebt van het basisspel Outlast, moet je zeker de vorig jaar uitgebrachte Whistleblower DLC bekijken. Outlast 2? Die kan je laten liggen.

Visage

De nieuwste game op deze lijst is zo nieuw dat deze eigenlijk nog niet af is (maar al wel te spelen via de Steam Early Access lijst). Het inventarisbeheer bevat nog wat schoonheidsfouten, sommige van tutorialteksten bevatten nog typfouten, en er zijn een heleboel kamers nog niet toegankelijk op dit moment.

Maar als je van langzame horror houdt, is Visage zich aan het vormen om geweldig te worden. Je zit gevangen in een huis dat oneindig(?) groot is, vol wezens in de muren en een gebrek aan betrouwbare gloeilampen. Waarvan Visage ook de "geestelijke gezondheid" mechaniek uit Amnesia, Eternal Darkness, heeft geleend. Blijf te lang in de duisternis en.... nou ja, blijf niet te lang in de duisternis. Dat is alles wat ik kan vertellen.

Hello Neighbor

Deze survival horror stealth game lijkt op het eerste gezicht wat luchtiger dan de andere games in deze lijst (behalve dan misschien Doki Doki Literature Club), maar schijn bedriegt. In deze game moet je onderzoeken wat jouw aardige buurman allemaal voor geheimzinnigs uitspookt in z'n huis. Je zal onder andere moeten proberen hem op een dwaalspoor te brengen zodat jij z'n huis (en tuin?) kan gaan onderzoeken door het oplossen van een reeks van puzzels om de items die nodig zijn om bepaalde deuren te ontgrendelen of om toegang tot zijn kelder te krijgen. Als de speler het huis van de buurman verkent, moet je voorkomen dat je wordt betrapt door de mysterieuze buurman, anders word je achtervolgd. Als de speler niet snel genoeg is om te verbergen of te ontsnappen, word je gevangen genomen en loopt het niet goed met je af.

De kunstmatige intelligentie (AI) van het spel wijzigt het gedrag van de buurman op basis van de eerdere acties, zoals het instellen van vallen langs paden die de speler in een vorige poging heeft gevolgd.

Het bloed en de ingewanden zullen je misschien niet om de oren vliegen, maar de spanning is om te snijden.

Dead Space serie

Als System Shock 2 de beste survival horror game in de ruimte is, zal de Dead Space-serie een goede tweede zijn. Ingenieur Isaac Clarke probeert een enorm ruimtestation te repareren, maar ontdekt dat het "veroverd" is door aliens die bekend staan als de Necromorphs.

Dead Space is in wezen wat het horrorspel Doom 3 zo wanhopig probeerde te zijn. Het is absoluut de moeite waard.

Anchorhead

Bang worden van een text adventure? Het kan! Het is een verhaal van een griezelig oud herenhuis en een jong stel, Anchorhead is op dit moment meer dan vijftien jaar oud en heeft een flinke portie te danken aan Mr. H.P. Lovecraft. Net als een goede horrorroman gaat Anchorhead minder over jump-out-of-your-seat scares en meer over het creëren van spanning. En Anchorhead weet dat prima voor elkaar te krijgen.

Bovendien is het gratis, zoals de meeste moderne tekstavonturen, en speelbaar via je browser.