In Dynamics AX, de ERP-software van Microsoft voor middelgrote bedrijven, zit nu een gratis tool waarmee het stroomverbruik kan worden gemeten. Met dit ‘Environmental Sustainability Dashboard’ kunnen bedrijven die niet het budget hebben voor een grootschalige milieu-audit, toch hun verbruik in de gaten houden. Ze kunnen het verbruik meten, bijhouden en analyseren. Bovendien kunnen ze de stroomprijzen invoeren, waardoor de werkelijke kosten inzichtelijk worden.

In de huidige versie gebeurt het invoeren van de data nog met de hand, maar in volgende versies moet de informatie automatisch vergaard kunnen worden bij geavanceerde stroommeters. Vervolgens moet het ook mogelijk worden om de stroom te meten bij de energieleveranciers zelf, maar voorlopig is dat nog toekomstmuziek.

Energiemeter voor thuis

Op een weblog van Google stelt Ed Lu een energiemeter voor thuis in het vooruitzicht. Volgens Lu kunnen huishoudens tot 15 procent besparen op hun maandelijkse energierekening als ze goed inzicht hebben in hun verbruik. “We geloven dat consumenten recht hebben op gedetailleerde informatie over hun energieverbruik”, zegt hij op zijn blog.

Om dat te bereiken wil Google, aldus Lu, de informatie goed organiseren om het vervolgens publiek beschikbaar te kunnen maken. Daartoe werkt de zoekgigant op verschillende fronten. Zo is het bedrijf aan het lobbyen in Washington en bij de energiebedrijven in de Verenigde staten, “en elders in de wereld”, om de informatie beschikbaar te krijgen. Bovendien is Google bezig met het ontwikkelen van tools die kunnen worden ingezet door consumenten Bron: Techworld