Eén van de beste eigenschappen van Linux is dat het aanpasbaar is aan de behoefte van gebruikers. Ontwikkelaars kunnen hierdoor een besturingssysteem in elkaar zetten dat volledig gericht is op een specifieke doelgroep. Gebruikers kunnen als het ware door een virtuele bouwmarkt lopen. Elk gereedschap dat op de planken ligt is aangepast om een specifieke taak te verrichten. En het grootste pluspunt: alles is gratis verkrijgbaar.

Superlichte Linux-builds

Tegenwoordig is het mogelijk om een boot image van Linux te maken die minder dan 100 MB groot is. Naast de voldoening die het geeft om zoveel mogelijk capaciteit in een klein volume te proppen, is het grote voordeel hiervan natuurlijk de portabiliteit. Stel je voor dat je een internetcafé binnenloopt, een USB-stick inplugt en daarmee je eigen besturingssysteem kunt opstarten.

Daarnaast gebruiken deze lichte builds slechts een klein deel van het geheugen en de processor. Hierdoor is het mogelijk om Linux via een LiveCD te booten, het besturingssysteem draait dan direct vanaf de cd en neemt dus geen harde schijf-ruimte in beslag. Ideaal voor gebruikers die Linux incidenteel nodig hebben. Deze lage systeemeisen maken lichte Linux-builds uitermate geschikt voor virtuele machines. In de meeste gevallen is 256 MB RAM meer dan genoeg. Ter vergelijking: een volledig Windows-besturingssysteem neemt vaak meer dan een gigabyte in beslag.

Twee bruikbare Linuxen in deze categorie zijn Puppy Linux en Damn Small Linux.

Puppy Linux

Het geesteskind van Barry Kauler wordt ondersteund door een grote community van gebruikers die niet alleen verantwoordelijk zijn voor een grote hoeveelheid aan speciale Puppy-packages, maar zelfs gespecialiseerde Puppy Linux-varianten hebben ontwikkeld. De boot image is ongeveer 90 MB, zodat het besturingssyteem kan opstarten vanaf een LiveCD, een USB-stick of een netwerk. Het aanbevolen systeemgeheugen voor Puppy Linux is 256 MB, maar dat is een ruime schatting. De meeste applicaties draaien direct vanaf het geheugen, met uitzondering van de Xine mediaspeler.

Puppy Linux kan zich uitstekend aanpassen aan zijn werkomgeving. Wanneer een harde schijf beschikbaar is met daarop een Linux-partitie zal het deze gebruiken, waardoor er slechts 128 MB aan geheugen nodig is. Bovendien kan Puppy de harde schijf gebruiken om instellingen op te slaan, zelfs wanneer er gebruik wordt gemaakt van een LiveCD. De configuratie wordt opgeslagen als een normaal systeembestand; de volgende keer dat Puppy wordt opgestart zal het dit bestand gebruiken om gegevens uit de laatste sessie te herstellen.

Ontwikkelaar Kauler heeft Puppy volledig zelf opgebouwd, zonder daarbij gebruik te maken van een bestaande Linux-distributie. Versie 3.x is volledig compatibel met Slackware 12, maar doordat Puppy hierdoor voor een groot deel zijn onafhankelijkheid verloor besloot Kauler vanaf versie 4.0 weer vanaf nul te beginnen.

De Puppy Linux-basis bestaat uit onder meer uit de SeaMonkey webbrowser, Gnumeric spreadsheet, Inkscape Lite voor het maken van vectorbestanden en mtPaint voor bitmapbestanden. Via de PetGet-package manager heeft de gebruiker toegang tot een grote collectie applicaties, waaronder de OpenOffice.org-suite, Firefox en Opera-webbrowsers, Gimp, Python en Skype.

Damn Small Linux

Een Linux-build die gebaseerd is op Knoppix Linux, zonder twijfel de grootvader van LiveCD-Linuxen. Knoppix zelf is gebaseerd op Debian Linux, en daardoor wordt Damn Small Linux (DSL) geleverd met een aantal voorgeïnstalleerde Debian-packages.

De boot image van DSL is slechts 50 MB groot kan in zijn geheel al in het geheugen draaien bij 128 MB aan RAM. Het vermogen is verrassend groot. Een compacte, maar stevige HTTP- of FTP-server nodig? In het eerste geval beschikt DSL over het lichtgewicht Monkey HTTP, in het tweede geval is er de BetaFTP-server. Beide draaien vanaf het DSL-dashboard, dat ruwweg te vergelijken is met het control panel van Windows. Hiermee is bijvoorbeeld ook een netwerk in te stellen en een printer te configureren.

Na de installatie heeft DSL alle fundamentele programma’s: editors, browsers, systeemverkenners, en ga zo maar door. Op Office-gebied zijn er de Slag-spreadsheet editor, alsmede ondersteuning voor Microsoft DOC- en PDF-bestanden. De standaard mediaspeler is XMMS. Maar ook bij DSL zijn talloze nieuwe programma’s toe te voegen, in dit geval via MyDSL. Deze programma’s worden niet verspreid door middel van packages, maar via extensions die vanaf een USB-stick, harde schijf of zelfs een netwerk worden geladen.

In het vervolg: Linuxen voor oudere hardware: antiZ en SliTaz Linux. En ook Linux to the rescue: GParted Live en SystemRescueCD Bron: Infoworld.com Vertaling: Marijn Akerboom Bron: Techworld