Sommige veranderingen, zoals gebundelde notificaties zijn redelijk voor de hand liggend, daarnaast zijn er ook onzichtbare veranderingen doorgevoerd zoals de multitasking-snelkoppeling. Wij bekijken ze allemaal.

Daydreams worden screensavers

Google geeft de Daydream-functie een andere taak en doet dat om geen verwarring te creëren met het VR-platform. De nieuwe naam is Screen Saver en deze naam past eigenlijk beter bij de functie dan de vorige naam. Android screensavers werken verder op de zelfde manier als altijd.

Sneller Multi-tasken

Je kan nu dubbeltappen op de recente-app en snel wisselen tussen je twee laats gebruikte apps. Je zit bijvoorbeeld in Gmail maar je wil iets opzoeken in Chrome om informatie toe te voegen in de mail. Je opent dat Chrome, zoekt en kopieert de link, dubbeltapt op de recente apps-snelkoppeling en je switcht zo terug naar Gmail.

Twee apps tegelijk gebruiken

Samsung-gebruikers kunnen deze functie al langer gebruiken. Google heeft dit ook mogelijk gemaakt in Android Nougat. Alle apparaten die dit besturingssysteem draaien kunnen deze functie gebruken door lang op de recente apps-snelkoppeling te drukken. De app die je op dat moment gebruikt schuift een stukje naar boven (of links als je een tablet gebruikt). Er verschijnt een lijst met laats gebruikte apps aan de onderkant van het scherm. Selecteer de tweede app die je wil gebruiken en sleept de verdeler om de grootte van de appvensters te wijzigen.

Twee chrometabs tegelijk

Apple had twee jaar nodig om split-screen taps te introduceren in Safari voor iPad-gebruikers, maar Google deed dat op het zelfde moment dat het multi-window introduceerde in Android. Als je de Chrome multi-windows-modus gebruikt, tap dan op de menu knop en selecteer de optie "verplaats naar ander venster".

Tekst en afbeeldingen draggen en droppen in multi-window-modus

Als je twee apps tegelijkertijd gebruikt kan je teksten en afbeeldingen verslepen en verplaatsen tussen de twee openstaande apps. Selecteer de tekst, houd deze lang ingedrukt en deze begint te zweven. Sleep deze naar het tekstveld in de andere app en laat los. Dit werkt exact hetzelfde met afbeeldingen.

Het vergendelingsscherm krijgt eindelijk een eigen achtergrondafbeelding

Ook deze functie was al een hele tijd aanwezig in verschillende Android-versies van fabrikanten (of custom roms) maar deze functie is nu ook eindelijk standaard ingebakken in de stock versie van Android 7. Je kan nu een andere achtergrond instellen op je vergrendelingsscherm dan op je andere schermen.

Verwijder alle recente apps

Google heeft een "verwijder alles"-knop toegevoegd in de recente apps-lijst. Deze is wel redelijk verstopt. De knop staat niet onderaan de lijst maar huist helemaal bovenaan. Je zal dus moeten scrollen om de knop te bereiken. Als je daar op drukt worden alle apps gesloten en de lijst leeggehaald. Een nieuw icoontje laat dan zien dat er geen recente apps meer zijn.

Apk-oorsprong

Android Nougat houdt nu bij waar een bepaalde app vandaan kwam en via welke dienst deze is geïnstalleerd. Open instellingen, scroll naar het einde van de pagina en je ziet de bron van de app netjes weergegeven staan. In de meeste gevallen zal dat gewoon de Google Play store zijn. Maar gesideloade-apps kan je er op deze manier makkelijker uitpikken.

Nieuwe installer-animatie

En als je dan toch apps installeert buiten de Play Store om (wat wij wegens veiligheidsoverwegingen stiekem toch afraden) kijk dan ook meteen even naar die prachtige nieuwe installatie-animatie als je een .APK sideloadt. Het is een subtiele wijziging die geen dramatische impact op je leven zal hebben maar het is een mooie verandering.

Gebundelde notificaties

Heb je ooit iets gepost op Facebook om vervolgens een notificatiebalk vol meldingen terug te krijgen met alerts, likes en comments? (Ik ook niet want ik gebruik geen Facebook ;) ) maar als jij dat fenomeen wel kent is de gebundelde notificatie een fijne uitkomst voor je. Als een app notificaties wil sturen via Android 7, kan je ervoor zorgen dat al deze notificaties worden gebundeld in één melding. Schuif de notificatie naar beneden om de rest van de meldingen zichtbaar te maken. En ja, ik weet het, ook deze functie was al een tijdje te vinden in custom roms maar nu kan het grote publiek ook meegenieten.

Snel antwoorden

Je kan nu nog sneller antwoorden op berichten van die via Facebook Messenger, Hangouts of Messenger binnen komen via notificaties. Het handige hiervan is dat je niet meer steeds hoeft te wisselen van de ene naar de andere chat-app. Deze functie werkt ook voor apps als Twitter. Je kan dan direct reageren op een mention.

Prioriteiten stellen

Je kan nu zelf bepalen hoe belangrijk de notificaties van een bepaalde app voor je zijn. Je kan daarnaast ook instellen dat sommige apps je "niet storen"-instellingen (DND) negeert. Tap op "meer instellingen" en kies welke apps je een hogere prioriteit wil geven. Je zal bij elke app die je in- of uitschakelt een korte uitleg krijgen hoe het werkt.

Zuinig met Data

Het is nu nog makkelijker om MB's te besparen. Je kan nu zelf bepalen welke apps gebruik mogen maken op de achtergrond. In het datagebruik-menu kan je de data-saver openen en inschakelen. Je krijgt dan een lijstje met apps te zien en instellen welke app wat mag doen. Sommige mogen bijvoorbeeld alleen verbinden als je op Wifi zit terwijl anderen alleen verbinding mogen maken als je op je mobiele netwerk zit.

Nog snellere "snelle instellingen"

Als je van boven naar beneden schuift op je telefoon zie je een rijtje met "snelle instellingen" boven je notificaties staan. Tap op een icoontje om de bijbehorende feature in- of uit te schakelen (Wifi, accu-instellingen, zaklamp inschakelen). De eerste 5 items worden netjes bovenaan weergegeven. Door de icoontjes te verplaatsen kan je bepalen welke 5 jij het belangrijkst vindt.

Tegels instellen

Ook tegels kan je op deze manier wijzigen en instellen. Open het "snelle instellingen"-menu en tap op de "bewerken"-knop. Daarnaast kan je ook nog steeds een tegel lang ingedrukt houden en deze vervolgens verplaatsen. 3rd-party ontwikkelaars kunnen nu ook tegels maken die je via dit menu supersnel kan openen en/of wijzigen.

Makkelijker navigeren in het instellingenscherm

Je kan nu via het hamburgermenu aan de linkerkant van je scherm wisselen tussen de verschillende secties (of je sleept van links naar rechts om het uitschuifmenu naar voren te halen) De instellingen zijn opgesplitst in verschillende categorieën net als in de hoofdlijst maar het uitschuifmenu zorgt ervoor dat je de "terug"-knop niet meer hoeft te gebruiken.

Aanraders

Als je de instellingen-app opent zal je aanraders krijgen voor verschillende instellingen. Als je bijvoorbeeld schermvergrendeling inschakelt en een e-mail account instelt en vervolgens "OK Google"-commando's wil gaan configureren, kan het voorkomen dat de volgende instelling als suggestie naar voren komt en je weer een paar taps bespaart.

Nieuwe Emojis

Android Nougat zit tjokvol nieuwe icoontjes die het chatten wat meer opfleuren (ja, er zit zelfs een bacon-emoji bij) Google heeft de meeste bestaande emoji's een opfrisbeurt gekregen. De emoticons zien er wat menselijker uit en je kan lekker politiek correct je favoriete geslacht en/of huidskleur liggen.

Annuleerknop voor downloads

Ook dat is nu eindelijk mogelijk vanuit het notificatiescherm. Je hoeft nu niet meer elk item apart te sluiten als al je apps spontaan beginnen te updaten terwijl je op je mobiele verbinding zit en je batterij bijna leeg is.

Hulp voor snelkoppelingen voor je toetsenbord

Als je een fysiek toetsenbord gebruikt op je Pixel C of een smartphone met (uitschuifbaar) toetsenbord hebt kan je nu eindelijk zelf je snelkoppelingen instellen. Je kan een sneltoets-scherm openen door op search + / te drukken en deze helemaal naar je hand zetten. Een echte verademing.