“Linus heeft aangegeven, dat KDE 4.0 voor hem nog niet geschikt was. Dat is nu een jaar geleden, dus het is maar de vraag in hoeverre dat relevant is. Ik denk dat bij de beoordeling van Linus' uitspraak met een aantal dingen rekening gehouden moet worden.

Linus gebruikt Fedora en die distributie staat erom bekend dat het alleen de allernieuwste versies van alles meelevert. Zij hebben dan ook KDE 4.0 uitgeleverd, zonder - zoals alle andere distributies - ook KDE 3.5 ter beschikking te stellen. Linus werd de update dus door de strot geduwd, zonder veel keuze. Dat zou mij ook frustreren.

Linus geeft aan dat hij er ontevreden over is dat ervoor is gekozen om met KDE4 een grote technologische slag te maken ten opzichte van KDE3. Op de lange termijn is dit echter belangrijk. Naarmate de Linux desktop meer en meer de markt penetreert, is een stabiele technische basis die veel perspectief voor toekomstige ontwikkelingen biedt absoluut noodzakelijk. De Linux kernel heeft die slag een aantal jaar geleden gemaakt (de overgang van 2.4 naar 2.6). KDE komt nu met een soortgelijke omslag, met technologieën die het voor ons mogelijk maken om echt te concurreren met Windows en Mac. We zijn ons ervan bewust dat het niet makkelijk was, en dat niet iedereen er blij mee is, maar we weten ook hoe noodzakelijk het is. Ik denk dat alle verandering weerstand met zich meebrengt. Het is zaak om daar goed mee om te gaan, en de gebruiker te helpen om de nieuwe technologieën daadwerkelijk positief effect op de productiviteit te laten hebben.

Daarnaast was de release van KDE 4.0 voor de community erg belangrijk. We moesten ontwikkelaars de kans geven om hun code te releasen. Vele apps en frameworks waren namelijk wel degelijk van release kwaliteit, andere - zoals de Plasma desktop – waren nog redelijk onvolwassen. De uitspraak "KDE 4.0 was nog niet klaar" mist dan ook het aspect van de verscheidenheid en complexiteit van een systeem als KDE.

Ook is het belangrijk om naar andere partijen te kijken. NVidia is hier een voorbeeld van. Zij waren pas bereid om de performance in hun driver te fixen nadat een grote groep gebruikers klaagde. Dat spreekt voor de werking van de markt, maar we moeten niet vergeten dat die grote groep gebruikers pas kwam toen 4.0 uit was. We zijn afhankelijk van vele andere technologieën in een complex systeem. Dat heeft simpelweg tijd nodig om allemaal goed samen te werken.

Ten slotte geeft de snelheid van de vooruitgang, de groei van de community en simpelweg hoe KDE 4.2.0 er nu uitziet ons er gelijk in dat KDE 4.0 een goede release was voor ons, al was het niet pijnloos. De KDE community heeft met 2008 een absoluut topjaar gehad, is levendiger, creatiever, productiever en diverser dan ooit.” Bron: Techworld