Buma/Stemra kreeg de toorn van heel internettend Nederland en zelfs Den Haag over zich heen met geplande tarieven voor het embedden van muziek. Uiteindelijk werden de tarieven ingeslikt en sloot de Buma een deal met YouTube. Maar door de bittere nasmaak verdient de collectieve rechtenorganisatie een nominatie.

Oplettende lezers hebben gezien dat cloud computing ook al in Top-poll stond. Toch is er ook een hoop aan te merken op de cloud. Er wordt dan wel steeds meer opgeslagen en berekend in datacenters, maar wat als er een storing is, Google Docs voor onderhoud op slot gaat, of een blikseminslag een datacenter teistert? Hoe kan je dan bij je bestanden? En dan hebben we het nog niet over de beveiliging van de gevoelige data.

Ook het browserkeuzescherm voor Windows, waarmee de antitrustzaak van Kroes is afgelopen, staat in zowel de top als flop-lijst. Alhoewel door velen toegejuicht, vinden velen het doorgeslagen bemoeizucht van Brussel. Iedereen die wil kan toch met een paar kliks een nieuwe browser installeren?

Andere kandidaten zijn wederom Windows Vista (de winnaar van de Flop van 2008 en 2007) dat nooit is aangeslagen en momenteel een langzame dood sterft.

En glasvezel tot in huis, dat maar niet van de grond komt, en de OV-chipkaart, waar nog van alles aan mis is. Ook de hardnekkige securityproblemen bij software van Adobe (vooral Flash en PDF Reader) en het veel te traag opstartende monsterproject EPD verdienen een nominatie voor flop van het jaar.

Tenslotte aandacht voor twee partijen die dwarsliggen bij het vrij en blij binnentrekken van films, games en muziek. UPC omdat het tegen de regels in downloadverkeer ging afknijpen, en Stichting Brein omdat het met de botte bijl de aanval zocht en tegen de bierkaai vecht tegen p2p-sites.

Laat ons weten wat jij de flop van 2009 vindt. Stemmen kan in de rechterkolom of op deze pagina, eveneens in de rechterkolom. De peiling sluit op donderdag 31 december.