Van prestatieverbeteringen tot ARKit 2.0 en groepsgesprekken met FaceTime, de volgende versie van het mobiele besturingssysteem van Apple zit zo vol met functies dat Apple niet alles kon weergeven in het uur dat het voor iOS 12 was uitgetrokken. Wij bekijken, samen met onze collega's van MacWorld, 21 fantastische functies waarover Apple niet heeft gesproken.

Langere Animoji-berichten

Een van de gebreken van Animoji in iOS 11 (afgezien van het feit dat je "Bang a Gong" niet als een echte T-Rex kunt zingen) is de extreem korte 10-seconden limiet op de opname binnen de Berichten-app. In iOS 12 verdrievoudigt Apple de opnametijd tot 30 seconden.

Controller voor kritische meldingen

iPhone- en iPad-gebruikers krijgen een nieuw type goedkeuring voor kritische meldingen in iOS 12, zodat ze er zeker van kunnen zijn dat ze pushberichten ontvangen van belangrijke applicaties zoals zorgverleners. Deze kritische waarschuwingen hebben de hoogste prioriteit op het vergrendelscherm en in het meldingenoverzicht en worden zelfs weergegeven wanneer "Niet storen" is ingeschakeld.

Verbeterde ondersteuning voor RAW-beelden

Terwijl Apple sinds iOS 10 de import van RAW-foto's via de Lightning-on-SD kaartlezer en Lightning-on-USB-adapter toestaat, zal iOS 12 het proces verder optimaliseren. Met Apple kun je nu RAW-foto's importeren, beheren en bewerken op iPhone en iPad Pro, zodat je geen apps van derden hoeft te gebruiken.

Portretsegmentatie API

Over portretten gesproken: Apple zal ook zijn beste camerafunctie openstellen voor ontwikkelaars voor gebruik in hun apps. Een nieuwe Portrait Segmentation API in iOS 12 stelt ontwikkelaars in staat om niet alleen portretfuncties in hun applicaties te integreren, maar ook om lagen in foto's te scheiden, zoals het scheiden van de achtergrond van de voorgrond. Dit betekent dat je de onscherpte na het fotograferen in iOS 12 kunt aanpassen.

Betere lichteffecten voor portretten

Als je een iPhone 8 of X bezit, weet je al hoe geweldig portretverlichting kan zijn voor je foto's. Maar het wordt nog beter in iOS 12. Wanneer je een van de lichtmodi toepast, creëert de camera een masker wanneer het een persoon detecteert en "intelligent en elegant" scheidt van de scène. Dit betekent dat je portretten nog adembenemender worden.

Siri Wachtwoord zoeken

iOS 12 introduceerde een aantal nieuwe mogelijkheden voor Siri, waaronder snelkoppelingen waarmee applicaties van derden hun diensten kunnen integreren met Siri. In iOS 12 helpt Siri je bij het zoeken naar wachtwoorden op je telefoon, zodat je deze niet steeds hoeft op te schrijven.

Siri geeft informatie over de levensmiddelen

Siri heeft nu uitgebreide kennis van voedsel. Vragen die je kan stellen zijn onder andere: "Hoeveel cafeïne bevat een kopje koffie" of "Hoe gezond is vis", waarbij Siri z'n antwoorden haalt uit de USDA database. Je kan ook om calorieën, vitaminen en voedingsinformatie vragen, zolang je er geen bezwaar tegen hebt dat Siri weet hoe vaak je bij McDonald's eet. Het is echter nog niet bekend of deze functie ook naar Nederland komt.

Automatisch invullen van SMS-beveiligingscodes

Twee-factor authenticatie kan onze gegevens veiliger maken, maar het betekent ook dat we moeizaam codes van berichten moeten kopiëren als we moeten inloggen op een nieuw apparaat. Dit verandert in iOS 12. Wanneer u een eenmalig een SMS-wachtwoord ontvangt, wordt dit automatisch standaard weergegeven, waardoor u honderden seconden per jaar bespaart.

Gedetailleerde informatie over de accu

Apple heeft de optie "Batterij" in iOS 11.3 al bijgewerkt, maar in iOS 12 wordt het nog nuttiger. In de app "Instellingen" onder "Batterij" vindt u een uitgebreide verbruikstabel die uw verbruik over de laatste 24 uur of 10 dagen toont. Dan kunt u op een van de balken tikken om het gebruik van een specifieke app voor die periode te zien.

iPhone X gestures voor de iPad

De iPad kreeg niet veel podiumtijd tijdens de keynote, maar Apple is het apparaat niet vergeten. Naast de gebruikelijke gestures kunnen iPads met iOS 12 naar het startscherm terugkeren door ze overal in het dock omhoog te schuiven. En als je het Control Center wilt vinden, moet je vanaf de rechterbovenhoek van het scherm naar beneden gaan.

Het publiek wacht nog steeds op een datum om de openbare bètatest van iOS 12 te starten, maar de ontwikkelaars proberen het nieuwe besturingssysteem al uit en onthullen interessante details.

Het lijkt erop dat iOS 12 zich in jaren kan ontwikkelen tot een van de beste systeemupdates van Apple. Het is geen complete herziening van het iOS-ecosysteem, maar eerder een welkome evolutie van iOS 11. iOS 12 zet de grote stappen van iPhone X en iOS 11 zoals Animoji en ARKit voort en breidt de technologie uit op een manier die het echt nuttig maakt.

Automatische updates

Na het upgraden naar iOS 12 vind je een nieuw menu-item genaamd Automatic Updates, dat standaard is ingeschakeld. Zal iOS 12 het eerste systeem zijn waarmee je iPhone zichzelf op de achtergrond kan updaten (waarschijnlijk als het is aangesloten en verbonden met Wi-Fi)? Betekent dit dat gebruikers niet veel moeite hoeven te doen om kleinere puntversies en beveiligingspatches te installeren? We kijken ernaar uit om te zien wat de Automatic Updates echt doen.

Meer Siri Accenten

In iOS 11 kan je Siri's stem veranderen in mannelijk of vrouwelijk en één van de drie verschillende accenten (in het Amerikaanse Engelse systeem): Amerikaans, Australisch of Brits. Ga gewoon naar Instellingen > Siri & Zoeken > Siri Voices .

In iOS 12 biedt hetzelfde menu vijf accenten, de extra accenten zijn Iers en Zuid-Afrikaans. Stel je voor dat je je verkeersnieuws gepresenteerd krijgt in een Ierse Brogue.


Apps op iPhone X sluiten eenvoudig gemaakt

Een van de vreemde eigenaardigheden van iPhone X gestures is de manier waarop je apps sluit. In iOS 11 moet je vanaf de onderkant van het scherm omhoog gaan om al je app-kaarten in het multitasking-menu te bekijken. Als je dat op een iPad doet, sluit de app niet op die manier.

Dit gedrag is verdwenen in iOS 12. Zodra je het multitasking menu opent, sluit de applicatie onmiddellijk zoals je zou verwachten. Dit komt overeen met de functionaliteit van andere iPhones en iPads.

iPad-gestures gelijktrekken met de iPhone

In iOS 11 heeft de iPad een reeks gestures gekregen die uniek zijn. Als je gewoon een beetje naar boven beweegt vanaf de onderste rand, toont het scherm het dock. Als je een beetje verder gaat, zie je het multitasking menu met al je lopende applicaties en het Control Panel aan de rechterkant.

Met iOS 12 kun je overal op het dok naar het startscherm terugkeren. Dit is niet precies zoals het "thuisgebied" van de iPhone X, maar het ligt er wel heel dichtbij. Om het bedieningspaneel te openen, schuif je vanaf de rechter bovenrand naar beneden, zoals bij de iPhone X.

Dit brengt een zekere uniformiteit in de gestures van iOS-apparaten, maar geeft ons ook een indicatie van de toekomst van de iPad. Als Apple een nieuwe iPad Pro met Face ID en zonder Touch ID (en dus zonder Home-knop) zou uitbrengen, zou het een dergelijk gebaar naar het beginscherm nodig hebben.

Meerdere Face ID-login-pogingen

Het ontgrendelen van Face ID op iPhone X kan frustrerend zijn: Als je iPhone je gezicht probeert te herkennen voordat je er klaar voor bent, en de herkenning mislukt omdat je je mond bedekt, blijft iPhone X vergrendeld en vraagt je om de passcode in te voeren. Je moet dan je iPhone X in de slaapstand terugzetten.

Een kleine ergernis, maar een die aanzienlijk wordt verminderd door een eenvoudige ontwerpwijziging in iOS 12. Als Face ID mislukt, zie je nog steeds het scherm met de wachtwoordcode, maar je wordt nu gevraagd om gewoon verder te gaan om Face ID opnieuw te proberen. Na drie mislukte Face ID-pogingen moet je echter alsnog je wachtwoord invoeren.


Alternatief uiterlijk voor Face-ID

Over Face ID gesproken, er is een nieuw onderdeel "Uiterlijk" in de Face ID instellingen met een enkele optie: Stel een alternatief uiterlijk in.

Apple lijkt van plan om Face ID betrouwbaarder te maken voor degenen die de neiging hebben om hun uiterlijk ingrijpender te veranderen dan het leeralgoritme van de technologie aankan. Face ID bereikt niet de flexibiliteit van de Touch ID om tien vingers te registreren, maar het moet mogelijk zijn voor ten minste een tweede persoon - de partner bijvoorbeeld- om toegang te hebben tot iPhone X en de andere Face ID-apparaten die nog komen.


USB-accessoires vergrendelen

Wetshandhavingsinstanties (en wie weet welke andere organisaties) hebben apparaten zoals GrayKey gebruikt om toegang te krijgen tot vergrendelde iPhones zonder wachtwoord. Het is niet bekend welke andere soortgelijke apparaten je vergrendelde, versleutelde iPhone kunnen binnendringen en met welke methodes precies.

De nieuwste ontwikkeling van Apple in de eindeloze strijd om je privacy is echter een nieuwe functie in iOS 12 die de toegang tot alle USB-apparaten uitschakelt als je apparaat meer dan een uur lang vergrendeld is.

Dit betekent een belangrijke veiligheidswinst: een uur is genoeg tijd voor legitieme gebruikers om USB-gerelateerde functies zoals back-up of herstel uit te voeren, maar bijna zeker niet genoeg tijd voor USB-gebaseerde iPhone-krakers om in te breken in je telefoon.

Gesprek en FaceTime snelkoppelingen in berichten

Heb je ooit contact opgenomen met iemand via messaging (voorheen bekend als iChat) en vervolgens besloten dat je hem of haar liever zou bellen of met hem of haar praten via FaceTime? Tot nu toe heeft dit geleid tot een echte beproeving: je moet de applicatie sluiten, de telefoon of FaceTime openen, de persoon weer opzoeken, of je kunt een hele contactenlijst met foto's en alles wat daarbij hoort doorploegen en ze van daaruit bellen via telefoon of FaceTime.

Berichten in iOS 12 vereenvoudigt dit. Het pictogram van de persoon die je meldt verschijnt bovenaan het scherm. Tik erop om een klein menu uit te breiden met handige toetsenbordcombinaties: Audio-oproep, FaceTime of Info.


Zoeken naar teksten in Apple Music

Apple Music blijft grotendeels onveranderd in iOS 12 - maar nu kun je nummers zoeken op tekst! Er zijn miljoenen tracks in Apple Music die tekstgegevens bevatten, en als je de naam van een nummer niet kent, maar de lyrics kent, maakt iOS 12 het veel makkelijker om de titel te vinden.

Favicons op Safari-tabbladen

Vreemd genoeg geeft Safari geen favicons (deze kleine locatie-specifieke pictogrammen) weer in tabbladen onder macOS en iOS. Een frustratie waar Apple gebruikers al jaren mee worstelen, omdat elke andere moderne browser het ondersteunt.

Dit is eindelijk opgelost in macOS Mojave en iOS 12. Als je "Toon pictogrammen in tabbladen" in de instellingen activeert.


Instelling voor het groeperen van meldingen per app

Een van de beste eigenschappen van iOS 12 is dat apps gegroepeerd zijn op apps (of soms op type, zoals een berichtthread). Maar dit is geen kwestie van "alles of niets"!

Je kan de notificatiegroepering per toepassing wijzigen door te kijken naar de notificatie-instellingen voor elke toepassing. Dit betekent dat je de meeste van je notificatiegroepen kunt behouden, maar je kunt er ook enkele toepassingen uit halen (zoals je video-deurbel of beveiligingscamera's) als je al hun notificaties op een rijtje wilt zien.