Vijf jaar geleden startten de Linux-kernelontwikkelaars met de zogenaamde "long-term stable kernel" releases. De eerste was 2.6.16, die tot versie 2.6.16.62 werd onderhouden met bugfixes. Daarna kwamen 2.6.27 en 2.6.32, die beiden door Greg Kroah-Hartman werden onderhouden. Die laatste zit nu aan versienummer 2.6.32.23 en zal tot 2011 of 2012 bugfixes krijgen. De LTS-versies van de kernel zijn heel populair geworden en zitten in heel wat Linux-distributies. Linux 2.6.32 zit bijvoorbeeld niet alleen onder de motorkap van de enterprise distributies SUSE Linux Enterprise 11 SP1, Red Hat Enterprise Linux 6 en Ubuntu 10.04 LTS, maar is ook de kernel in Debian Squeeze (6.0) en Android 2.2 (Froyo).

Terug naar de roots

In een e-mail naar de Linux-kernel mailing list kondigt Kroah-Hartman echter aan dat de ontwikkelaars terug naar hun roots gaan. Dat wil zeggen: enkel de laatste release en eventueel één of twee releases daarvoor worden nog onderhouden met bugfixes en blijven dus "stabiele kernels". Volgens Kroah-Hartman is het op dit moment immers verwarrend voor gebruikers welke kernelversies nog onderhouden worden en waarom bepaalde versies langer onderhouden worden.

De huidige long-term stable kernel releases zullen nog een tijdje blijven bestaan en een speciale vermelding krijgen op de kernel.org website, zodat duidelijk is waarom zij langer onderhouden worden. Zij zullen aan dezelfde regels blijven voldoen als de stabiele kernels. Naast 2.6.27 en 2.6.32 zal ook 2.6.35 een long-term stable kernel worden, onderhouden door Andi Kleen. Die laatste legt uit dat zijn werkgever Intel er een Linux-distributie op wil baseren (MeeGo 1.1 gebruikt deze kernel) en dat ook het CE Linux Forum (dat onlangs met de Linux Foundation fuseerde) interesse heeft in een langetermijnkernel gebaseerd op versie 2.6.35.

Meer focus op nieuwste release

Volgens Kroah-Hartman zal het stoppen met LTS-versies een goede zaak voor de kernel zijn. Het zal de ontwikkelaars helpen zich weer te focussen op de nieuwste release, en zo zullen ze "hun tijd niet meer nodeloos moeten verspillen aan jaren oude kernels waar alleen distributies om geven." Dit betekent wel dat de Linux-distributies zelf meer werk zullen hebben om hun kernelversies te onderhouden.

Bron: Techworld