Widenius maakt zijn vertrek vandaag bekend op zijn weblog. 'Monty' Widenius is samen met David Axmark de vader van het open source database, waarvan de eerste versie in 1996 verscheen. Van de twee was Widenius al die tijd meer de technische man achter de database, terwijl Axmark vooral het contact met de community onderhield.

Een jaar geleden werd MySQL overgenomen door Sun Microsystems voor het lieve sommetje van 1 miljard dollar. Juist daar begint de schoen te wringen. De twee oprichters zouden zich niet thuis voelen in de bedrijfscultuur van de serverleverancier, en vooral Widenius heeft twijfels bij de technische richting die het bedrijf op is gegaan.

In de zomer van 2008 staken dan ook hardnekkige geruchten de kop op dat Widenius gaat breken met Sun. Dat bleef uit, en in plaats daarvan maakte David Axmark in de herfst bekend te vertrekken bij het bedrijf. Sun gaf toen al aan dat het aanblijven van Widenius twijfelachtig was. Hijzelf bleef oorverdovend stil over zijn positie

Twijfel

Die twijfel werd eind november verder versterkt toen 'Monty' een vernietigende blogpost schreef over MySQL 5.1. Na flinke vertraging werd de GA-versie vol bugs afgeleverd, en Widenius liet duidelijk merken het daarmee niet eens te zijn. Met een foto verweet hij de leiding van MySQL, in het bijzonder directeur Marten Mickos, de kop in het zand te steken.

Nu blijkt de geplande release van 5.1 in het voorjaar van 2008 de druppel te zijn geweest, en in zijn bericht meldt hij dat hij toen al aangaf ontslag te nemen. Hij verklaart daarmee de vertraging die MySQL 5.1 opeens opliep, al had Sun zelf al aangegeven dat de database beschikbaar zou komen.

"Ik ben toen naar de leiding gestapt om mijn ontslag in te dienen, omdat MySQL 5.1 op dat moment heel veel problemen kende en niet klaar was voor GA (General Availability -red)", schrijft Widenius. "Dat zorgde voor het gewenste resultaat dat het ontwikkeltraject werd omgegooid. De top van Sun vroeg mij om nog drie maanden aan te blijven om te helpen met het verdere ontwikkeltraject, en om een passende rol voor mij te vinden binnen Sun."

Maar het liep volgens Widenius anders. "Die drie maanden werden er zeven, en de nodige veranderingen gingen mij niet snel genoeg." Toen 5.1 eind november daadwerkelijk uitkwam, schreef Widenius een vernietigend artikel op zijn blog, waarin hij de leiding van MySQL, en vooral Marten Mickos, met een foto ervan beschuldigt de kop in het zand te steken.

Widenius benadrukt dat hij geen spijt heeft van de verkoop van MySQL aan Sun Microsystems. "Ik blijf erbij dat Sun de beste koper is geweest voor MySQL, en ik vind het jammer dat we er samen niet uitkwamen", schrijft Monty. "Ik blijf dan ook beschikbaar om Sun verder te helpen om aan hun open source-doelen te voldoen."

Zelf gaat de MySQL-vader verder met een nieuw open source-bedrijf, Monty Program AB. Daar zal onder meer de transactie-engine Maria verder ontwikkeld worden. Bron: Techworld