Als je Android-apps op je pc wilt draaien zijn er natuurlijk veel verschillende, handige (emulatie)tools voorhanden waarmee je de software bovenop je huidige besturingssysteem kan draaien, maar wat als je een stapje verder wilt gaan en een volledig dedicated desktop-systeem wilt hebben gebaseerd op Android? Remix OS leek daarvoor altijd de beste keuze te zijn. Dit besturingssysteem is behoorlijk verbouwd waardoor het vooral lijkt op een mix tussen Windows en Chrome OS.


Wij hebben dit besturingssysteem zelf ook uitgebreid onder handen genomen en een uitgebreide guide geschreven waarin wij uitleggen doe je dit systeem kan installeren op je (oude) computer. Dat beviel ons, op wat kleine dingetjes na, uitstekend. Mocht je dat zelf nog willen doen, wees er dan snel bij. Op dit moment kunnen de images nog worden gedownload van de website van Jide dus wees er snel bij.

Helaas heeft de bouwer van dit systeem aangegeven te stoppen met dit besturingssysteem. Maar niet getreurd, er zijn nog genoeg alternatieven die je ook een redelijke Android-desktop-ervaring kunnen geven.

Android-x86

Hier is het allemaal begonnen en veel van de andere besturingssystemen zijn weer gebaseerd op deze versie van Android. Het Android-x86 project is een poort van het Android Open Source Project en heeft, in tegenstelling tot Remix OS, niet echt een desktop georiënteerde omgeving.

Het lijkt dan ook erg op de gemiddelde Android-installatie die je vindt op je smartphone of tablet. Als je al veel ervaring hebt met Android en je niet te veel wilt afwijken van de standaard look and feel, dan is dit misschien wel de beste versie die je kan proberen.

Phoenix OS

Dit besturingssysteem kwam ongeveer tegelijk uit met Remix Os en lijkt ook verdacht veel op het besturingssysteem van Jide. De layout van het bureaublad en de algehele user interface lijkt als twee druppels water op dat van Remix OS en dat is geen slecht ding.

Dit maakt het overstappen naar een alternatief systeem wel heel makkelijk aangezien je jezelf geen nieuwe look and feel hoeft aan te leren. Daarnaast wordt Phoenix OS nog actief onderhouden door Beijing Chaozhuo Technology Co. Op dit moment is de nieuwste versie gebaseerd op de allernieuwste versie van Android (7.1.1, Nougat) terwijl Remix OS nooit verder is gekomen dan versie 5.

OPENTHOS

Dit besturingssysteem zit weer tussen Remix OS en Android-x86 in. OPENTHOS is gemaakt met het doel een Android-desktopsysteem te maken dat compatible is met verschillende architecturen (van x86 tot ARM en zelfs PowerPC) en samen kan werken met verschillende besturingssystemen. In tegenstelling tot de andere systemen in deze lijst wordt OPENTHOS standaard geleverd met een (UEFI) bootloader die zelfs overweg kan met macOS.

OPENTHOS is, net als Android-x86 open source.