Het is geen toeval dat Apple een serie internationale spotjes uitbracht voor de iPad enkele uren voordat Microsoft zijn betaalbare tablet Surface Go onthulde. De vier commercials richten zich op de functionaliteit van de goedkopere iPad met betrekking tot administratie, inpakken en reizen om alledaagse taken gemakkelijker te maken.

Microsoft heeft een sterke concurrent in zijn assortiment. Met een prijskaartje van 449 euro in Nederland (vergeleken met de 359 van Apple's goedkope model) is het de betaalbaarste Surface die het bedrijf heeft en een van de goedkoopste tablets met alle toeters en bellen die je wellicht nodig hebt.

Afhankelijk van je eisen kan het verschillen of een iPad of een Surface geschikter voor je is en daarom lopen we hier de voor- en nadelen na. We beginnen met: Wanneer de Surface Go beter is dan de iPad.

1. Het is een volwaardige pc

De tablet Surface Go lijkt qua uiterlijk op Apple's iPad, maar van binnen is het een Windows-pc met 4 GB RAM, 64 GB opslag en een Intel Pentium 4415Y (1,6 Ghz). Dat is nou niet bepaald high-end, maar indrukwekkend voor een tablet die minder dan een centimeter dik is. Ter vergelijking: het iPad-instapmodel heeft de helft van dat werkgeheugen, de helft van de opslag en een twee jaar oude processor.

Met zijn Intel-processor draait de Surface Go een volledig pakket Windows-applicaties en geen uitgeklede mobiele versies, zoals je ziet op de iPad. Hoewel we hierbij moeten aantekenen dat je dan wel de standaardmodus, S-Modus moet verlaten om naar volledig Windows 10 over te stappen. Dat is overigens gratis.

Maar wat de Surface Go echt een streepje voor geeft op de iPad zijn de invoeropties. Net als de iPad de Apple Pencil heeft, heeft de Surface Go Microsofts Surface Pen, maar je kunt ook een Surface Type Cover-toetsenbord gebruiken en de Surface Mobile Mouse. Dat betekent dat je dit apparaat net zo makkelijk inzet als een laptop op een tafel en dat gaat niet zo makkelijk met de 9,7-inch iPad.

2. Je kunt een 4K-scherm gebruiken

Het zou geen echte pc zijn als je geen monitor kon aansluiten. Dat hoeft niet zomaar een oude bak te zijn, het apparaat kan een 4K-display met 60 Hz aan. Net als met de SurfaceBook 2 heb je daarvoor een usb-c-adapter of Surface Dock voor nodig, maar dat is een kleine prijs om te betalen om een 10-inch tablet te gebruiken met een groot 3840 x 2160-scherm. Je kunt zelfs twee monitoren gebruiken, maar dan daalt de refreshrate wel naar 30 Hz. Maar toch, zie dit maar eens te bereiken met een iPad.

3. Je hebt gezichtsherkenning

Hoewel het wellicht heel logisch is dat de iPad uiteindelijk de TrueDepth-camera gaat gebruiken voor zijn ultraveilige Face ID-ontgrendeling, heeft de Surface Go dit nu al ingebouwd. Microsoft heeft Windows Hello-ondersteuning in zijn nieuwe tablet, zodat je het apparaat kunt ontgrendelen door er simpelweg naar te kijken.

Het is lang zo sterk beveiligd niet als Apple's 3D-mapping met 30.000 punten, maar het is nog steeds een snelle en gemakkelijke manier om je tablet te vergrendelen en veel handiger dan steeds met knopbediening te moeten werken.

Dan nu: Wanneer de iPad beter is dan de Surface Go.

1. De iPad is goedkoper

Hoewel 449 euro geen verkeerde prijs is, is de Surface Go nog prijziger dan het lijkt. De verborgen kosten zitten in de accessoires. Een Surface Type Cover kost 100 euro extra, Surface Mouse 36 euro en de Surface Pen 100. Je 449 euro wordt dus met deze extra's 685 euro. Apple vraagt ook 99 euro voor zijn Pencil, maar dat betekent nog steeds dat de hele startuitrusting je 458 euro kost. Daarbij is de randapparatuur niet zo noodzakelijk voor een iPad-ervaring als bij de Surface.

2. Hij is waarschijnlijk sneller

Hoewel de Surface Go een Intel Pentium heeft in plaats van een energiezuinige Atom, gaat de tablet geen prijzen winnen voor zijn snelheid. De 14 nm-chip is gebaseerd op Intels Kaby Lake-architectuur en loopt dus nu al een generatie achter op de huidige Coffee Lake-chips.

De iPad heeft ook een oudere chip, de A10 uit 2016, maar Apple's optimalisaties van iOS op de eigen chip zorgen ervoor dat de iPad optimaal presteert nu en in de toekomst. We moeten benchmarks uitvoeren om dit zeker te weten en om te zien of Microsoft zijn Surface Go vleugels heeft weten te geven, maar op papier is de chip in dit model niet geweldig.

3. Betere accuduur

Microsoft beschrijft in de specificaties van de Surface Go een accuduur van negen uur, ongeveer tien procent minder dan Apple's claim over de iPad. Dat zou niet zo verkeerd zijn, totdat je bedenkt dat Microsoft voor zijn andere Surfaces de accuduur erg optimistisch inschat. Een Surface Pro uit 2107 zou 13,5 uur meegaan, maar in praktijktests kwamen we uit op 8 uur.

Bovendien zal het verlaten van S-Modus voor een volwaardige pc-beleving, een van de voordelen die we noemden, ook een negatieve impact hebben op de accuduur. Ook dit moet uiteindelijk blijken als we de tablet van Microsoft aan praktijktests kunnen onderwerpen en hoe lang de accu precies meegaat, maar de kans is groot dat het niet beter gaat zijn dan de iPad.