Office 365 Admin Center

Office 365 Admin Center is op dit moment nog in bèta stadium. Vooral op visueel gebied heeft dit onderdeel een grote upgrade gekregen. De jaren '80-interface kan eindelijk de prullenbak in.

Vooral het nieuwe reporting-portaal is geweldig. Het feit dat je nu in één oogopslag informatie kan zien over de gebruikersactiviteit in functionele grafieken is mooi. Ook het graven in een rapport (op zoek naar e-mail activiteit) is een stuk makkelijker.

De reporting-feature geeft je ook de mogelijkheid gebruiksstatistieken op te vragen. Als je switcht naar Office 365, zal je je backend-gebruik moeten verantwoorden. In het nieuwe Admin Center kan je e-mail activiteit, OnDrive bestandsgebruik, Office actieveringen en Skype activiteit bekijken. (Overigens kan je in de huidige bèta alleen e-mailactiviteit en Office-actieveringen zien).

Microsoft zal ook de Power BI Content Pack meeleveren. Dit pakket geeft je de mogelijkheid nog dieper te duiken in de gebruiksdata zodat je een nog beter inzicht kan krijgen. Microsoft is van plan extra API's te verschaffen waardoor je de gegenereerde rapporten kan koppelen aan third-party tools.

OneNote

Microsoft probeert al een hele tijd gebruikers die met notitie-apps werken, zoals Evernote, voor zich te winnen. De softwaregigant probeert deze gebruikers al een tijdje te laten overstappen en heeft een bèta tool uitgebracht die gebruikers helpt hun Evernote-notities over te hevelen naar OneNote. De tool werkt op dit moment alleen nog onder Windows maar Microsoft zegt dat er binnenkort ook een Mac-versie aankomt. Over een Linux-versie wordt niet gesproken.

OneNote moet het op sommige gebieden nog afleggen tegenover Evernote. Maar de nieuwe (bèta)-versie is bezig met een flinke inhaalslag en verslaat Evernote op het gebied van tekstverwerking al ruimschoots. Voor het doorzoeken van PDF-bestanden en het toevoegen/verwerken van illustraties is Evernote nog steeds het betere programma, maar OneNote verkeert dan ook nog in bèta-fase.

Skype for Business

Skype for Business is eigenlijk iets te snel op de markt gebracht met alle gevolgen van dien. Maar het bedrijf belooft beterschap en heeft enkele van deze verbeteringen al aangekondigd.

Een van die verbeteringen is de nieuwe Cloud Collector-editie van Skype for Business. Deze versie geeft gebruikers de mogelijkheid de Office 365 Cloud PBX-dienst wereldwijd te gebruiken. Het maakt daarbij niet uit bij welke telco de gebruiker zit.

Microsoft heeft ook een nieuwe feature genaamd Organizational Auto Attendant. Deze feature kan worden ingezet om inkomende telefoongesprekken automatisch te verwerken in combinatie met gespreksherkenning binnen de Cloud PBX.

Skype Meetings zal binnenkort ook meeting rooms toevoegen (via Project Rigel) en werken met traditionele videoconferencing systemen.