De opzet wordt uitgevoerd door Userful, een bedrijf dat 10 gebruikers voorziet van een desktop op maar een pc. Aan die pc hoeven alleen maar 9 extra videokaarten te worden toegevoegd, en natuurlijk zijn er 9 extra KVM-sets nodig. Op die manier worden de kosten erg laag gehouden. Userful kost 69 dollar per seat, en bij projecten met de omvang van die in Brazilië kunnen die kosten nog zakken tot 50 dollar.

Userful heeft de deal gekregen ten koste van de marktleider op dit gebeid, NComputing, dat een Multi-seat product aanbiedt op basis van Windows. De Braziliaanse regering zet echter zwaar in op Linux. Het ministerie van onderwijs heeft zelfs een eigen distributie ontwikkeld op basis van Debian, Linux Educational 2.0. Die distributie zal ook gaan draaien op die 357.000 desktops. Dat brengt zelfs nog lagere hardware-kosten met zich mee, onder andere doordat low-end videokaarten voldoende zijn voor Linux.

De hardware wordt geleverd door ThinNetworks, een Braziliaanse pc-bouwer. Het is de grootste virtuele desktopimplementatie ter wereld tot nu toe, en bovendien het grootste Linux desktop-project.

Bron: Techworld