Er gaan nog steeds veel verhalen dat je niet veel kunt beginnen met een Chromebook, vaak gebaseerd op ervaringen die mensen jaren geleden opdeden - of soms zelfs nergens op gebaseerd zijn. In het hier en nu is het duidelijk geworden dat Google Chromebooks uit het experimentele heeft getrokken en ze nergens heengaan. Je zou zelfs kunnen stellen dat de Chromebook een heel nieuwe categorie is gaan vormen en voordelen biedt tegenover een pc, tablet én smartphone.

De verkoop is sterk en wordt steeds beter, terwijl de apparaten op een opmars bezig zijn in bedrijven. Chrome OS is zelfs Linux aan het voorbijschieten als desktopplatform na Windows en macOS. Kortom: dit is geen experimentje meer. We kijken daarom naar 4 hardnekkige mythes die nog steeds de ronde doen.

Mythe 1: Je kunt niet zoveel doen met een Chromebook

Dit verhaal hoor je vaak, maar klopt van geen kant. Chrome OS is inderdaad een heel ander besturingssysteem dan de meeste mensen gewend zijn, maar dat betekent geenszins dat je wat je eigenlijk gewend bent niet meer kunt doen. Het gaat alleen op een fundamenteel andere manier.

Als cloudgebaseerd OS is het voornamelijk gebaseerd op webapplicaties. Dus nee, je hebt niet de 'normale' Microsoft Word-software - hoewel je tegenwoordig de Android-versie kunt installeren, waar ik zo op terugkom - maar gebruik je cloudgebaseerde office-pakketten, zoals Google Documenten. Dat is voor de meeste mensen (niet voor powerusers) prima toereikend voor het verwerken van tekst.

Omdat een Android-subsysteem in moderne Chromebooks is gebouwd, kun je nu ook Android-apps installeren. Handig voor mensen die écht niet zonder Word kunnen en nu de mobiele versie van de software kunnen gebruiken op een Chromebook. Er zijn ook alternatieven als OfficeSuite Pro, Polaris of WPS - of een ander pakket dat beschikbaar is voor Android.

Op dezelfde manier kun je geen Photoshop gebruiken, maar de doorsnee gebruiker heeft die software ook echt niet nodig. Je kunt de geïntegreerde afbeeldingenbewerker gebruiken van het OS zelf en als je meer opties zoekt kun je naar iets als Pixlr of Polarr kijken of enkele Android-apps (inclusief die van Adobe, Autodesk en Google). Het is geen Photoshop, maar het webgebaseerde Pixlr is verrassend veelzijdig als je een afbeelding wilt bewerken.

Vandaag de dag gebruiken mensen webgebaseerde of mobiele software meer dan ouderwetse pc-software en met de combinatie van Chromebook met Android-apps zijn daarom de meeste gebruikers voorzien van de tools die ze nodig hebben voor het gemiddelde werk.

Dat gezegd hebbende, zijn er uitzonderingen. Daarom is Chrome OS niet voor iedereen geschikt. Als je gebruik maakt van resource-intensieve programma's of pc-applicaties waar je niet zonder kunt - en er geen equivalent is als web-app of Android-app, bijvoorbeeld bij specifieke bedrijfssoftware - dan is een Chromebook waarschijnlijk niet de laptop die je zoekt.

Maar stellen dat je met een Chromebook niet uit de voeten kunt voor 'normaal' werk duidt op een onbegrip over wat het platform is en wat je ermee kunt.

Mythe 2: Chromebooks zijn nutteloos zonder internetverbinding

Dit is ook een heel oud fabeltje en dat komt omdat er in de basis een kern van waarheid in schuilt. Toen Chrome OS zijn debuut maakte was zijn offline functionaliteit op z'n zachtst gezegd beperkt. Maar dat is al heel lang niet meer zo. Je hebt zonder verbinding toegang tot eerder gesynchroniseerde webtools als Gmail, Agenda en Documenten van Google. De Chrome Web Store heeft een heleboel offline apps - van notitietools tot spraakrecorders.

Daarnaast heb je natuurlijk de Android-apps om te installeren en deze werken hetzelfde als op je telefoon: dus ook offline. Het heeft zelfs wat voordelen ten opzichte van een traditionele pc-setup, omdat je bij mobiele software behalve streamen (als in Netflix of YouTube) ook vaak de optie hebt om content te downloaden om offline te kijken - wat je bij de pc vaak niet hebt.

Met andere woorden: voor dingen waar je op een laptop een actieve verbinding zou vereisen - live webpagina's, e-mails bekijken et cetera - heb je niet zoveel nodig op een Chromebook wat je niet offline kan doen.

Mythe 3: Android-apps werken nauwelijks op Chrome OS

Ook dit sprookje is gebaseerd op verouderde informatie. Google heeft een paar pogingen gedaan om Android-apps naar Chromebooks toe en zoals je dat gewend bent van Google is dat experimenteel in bèta-stijl gegaan.

Als je een jaar geleden Android-apps op Chrome OS probeerde, staat je een verrassing te wachten. De stabiliteit en beschikbaraheid van het platform is enorm verbeterd sinds Google is begonnen met zijn experimenten. Vooral de afgelopen maanden is het niet alleen ontzettend bruikbaar, maar ook aantrekkelijk geworden.

Begrijp me niet verkeerd: het is namelijk niet perfect en er is ruimte voor verbetering. Je zult af en toe een Android-applicatie tegenkomen die watje ook onderneemt om hem beter te laten werken niet soepel functioneert op Chrome OS. Daarnaast zijn sommige Chromebooks beter in het efficiënt draaien van Android-apps

Chromebooks die momenteel op de markt verschijnen, zijn het beste in staat om Android-apps te draaien. Ik heb zelf geëxperimenteerd met de Asus Chromebook Flip C302A en ben aangenaam verrast door de soepelheid van de draaiende apps en hoe ver ze zijn gekomen sinds ik het een jaar eerder probeerde in Chrome OS.

De zet om Android-apps te kunnen draaien is een game-changer voor Chrome OS, want het is een nog grotere verandering dan we aanvankelijk dachten. Het gaat er namelijk niet om dat een Chromebook een betere laptop wordt, maar dat het zelfs beter wordt: een Android-tablet met meer features dan een tablet, meer op een laptop lijkt - en nog goedkoper is ook.

Mythe 4: Als je een Chrome-browser op een pc gebruikt, heb je dezelfde ervaring als een Chromebook

Deze laatste mythe komt meestal van mensen die Chrome OS nooit écht gebruikt hebben en het onderstreept het onbegrip over de functie van het platform. Ja, je kunt webgebaseerde apps ook op een pc gebruiken, maar mensen die deze ervaring hetzelfde noemen als een Chromebook begrijpen het helemaal niet.

De reden dat Chrome OS in principe niet functioneert als een pc-omgeving is omdat het is ontworpen voor een persoon die zulke applicaties of traditionele omgeving niet nodig heeft. Door deze overbodige elementen uit de omgeving te schrappen, heb je een aantal interessante voordelen ten opzichte van een traditionele laptop.

Chrome OS boot zonder die overhead direct op en je bent vrijwel onmiddellijk online. Andere rompslomp die je had met pc's, zoals installatie, configuratie en updates zijn verleden tijd: alles wordt op de achtergrond uitgevoerd - als het al nodig is. Je hoeft niet meer te wachten op een OS-upgrade, je hoeft software niet meer bij te werken, je hoeft antivirus niet meer te updaten, je hoeft drivers niet meer te zoeken en installeren en je systeem wordt niet zo onvermijdelijk traag zoals je ziet bij een pc of laptop die je al een tijdje hebt.

Chrome OS verbetert aan de lopende band en op de achtergrond krijg je elke paar weken beveiligingsfixes en features binnen. Daarbij heb je het universele synchronisatiesysteem van Google, waarbij al je apparaten dezelfde data, instellingen, extensies en applicaties binnenkrijgen als je inlogt, en je hebt een unieke setup die inderdaad geenszins lijkt op een traditionele pc.

En met de toevoeging van apps behoud je de voordelen van de Chrome OS-omgeving, maar voeg je enkele pluspunten van een traditionele omgeving toe. De optie om apps te gebruiken die je ook op je telefoon hebt - of zelfs op de pc - is een enorm voordeel voor gebruikers.

Inderdaad, Chrome OS is niet de beste keus voor iedereen, maar dat hoeft ook helemaal niet. Zoals alles heeft het voor- en nadelen en wat een logische keus is voor de ene gebruiker, hoeft dat niet te zijn voor de andere. Maar hoe je er ook tegenaan kijkt: het afwijzen van een heel platform gebaseerd op onvolledige of foutieve informatie is geen goede zaak.