Het kwam als een donderslag bij heldere hemel. Nuance Communications liet maandag weten te stoppen met het Swype toetsenbord en zich terug te trekken uit de consumentenmarkt.

"Het is een verandering die nodig is om ons te kunnen concentreren op het ontwikkelen van AI-oplossingen voor business to business-verkopen. Wij hopen dat je met veel plezier hebt kunnen werken met Swype , wij hebben in elk geval met veel plezier met de Swype-community gewerkt," schreven de ontwikkelaars in een e-mail.

Het on-screen toetsenbord zal niet langer nieuwe features krijgen en zal ook geen beveiligingsupdates meer ontvangen. Dit nieuws zorgde voor een hoop teleurgestelde gebruikers, maar gelukkig zijn er nog een hoop alternatieven en wij hebben de mooiste voor je op een rijtje gezet. Wij kijken hierbij alleen naar toetsenborden die een soortgelijke veeg-feature aan boord hebben als die van Swype.

Gebruik jij een alternatief toetsenbord op je smartphone?
Ja, Swype
Ja, een ander toetsenbord
Nee, het standaard meegeleverde toetsenbord
Created with QuizMaker

Swiftkey

Dit virtuele toetsenbord werd in de markt gezet als een alternatief/concurrent van Swype en bevatte de zelfde handige sleeptechnologie als Swype. Ook dit toetsenbord kreeg een grote fanbase en het aantal features voor Swiftkey steeg explosief.

De Healthcare-functie gaf gebruikers bijvoorbeeld de mogelijkheid snel medische termen te gebruiken terwijl ShakeSpeak mensen liet typen zoals Shakespeare destijds sprak. Bovendien ondersteunt dit toetsenbord honderden emoji en kan het overweg met meer dan 240 talen.

Gboard

Ook Google's eigen toetsenbord kan tegenwoordig goed meekomen met Swype en concurrenten. Het bedrijf heeft de veegfunctie aan z'n eigen toetsenbord toegevoegd en daar nog wat handige extra's aan toegevoegd waaronder de zoekfunctie, het instant switchen van talen en integratie van andere Google-apps waardoor je tijdens het chatten niet meer hoeft te switchen naar andere apps.

Je denkt misschien dat dit toetsenbord niet thuishoort in deze lijst omdat Gboard standaard in Android zit, maar er zijn genoeg fabrikanten die een eigen toetsenbord meeleveren.

Minuum

Een veelgehoorde klacht van smartphonegebruikers die een hardwarematig toetsenbord moeten missen is dat het virtuele toetsenbord zoveel ruimte in beslag neemt. Minuum laat zien dat dit argument de prullenbak in kan.

Dit toetsenbord geeft je de mogelijkheid alle letters op elkaar te proppen en via predictive typing toch de juiste woorden te laten typen. Daarnaast ondersteunt dit toetsenbord ook de veegbewegingen (niet alleen om woorden te typen, maar ook als gestures als je de swipe-modus niet gebruikt) en kan het zelfs als los venster boven je apps zweven zodat je de schermruimte optimaal kan gebruiken.

Een andere mooie extra is dat dit toetsenbord zo compact is en zo'n goede predictive mode heeft dat je het zelfs kan gebruiken op je smartwatch.

Verlang je toch liever terug naar (een smartphone met) een hardwarematig toetsenbord? Geen nood, ze bestaan nog steeds.

Minuum is gratis, maar voor alle mooie extra's zal je 3,46 euro moeten neertellen.

Go Keyboard

Dit virtuele toetsenbord zet groots in op thema's, emoji en multimedia. Je hebt keuze uit meer dan 800 emoji die je met gemak kan toevoegen en als dat niet genoeg is kan je je berichten ook nog opleuken met stickers en gifjes. Go keyboard ondersteunt 60 talen en vier verschillende toetsenbord layouts, autocorrect en, uiteraard, de veegfunctie.

Conclusie

Er zijn meer dan genoeg virtuele toetsenborden te vinden voor zowel Android als iOS, wij hebben nu alleen de toetsenborden genoemd die niet direct een loopje nemen met machtigingen. Ook hebben we gekeken naar apps die nog actief worden ondersteund.

Overigens bleek uit onze tests dat oude toetsenborden als Keymonk, die in het zelfde schuitje zitten als Swype en al jaren geen update meer hebben gehad, nog steeds werken. Daarom hoef je nog niet meteen Swype te deïnstalleren van je toestel. Zolang de app nog goed werkt, kan je die nog gewoon op je toestel laten staan. Tenminste, totdat het eerstvolgende beveiligingslek of feature/api-update roet in het eten gooit.