Met een paar aanpassingen worden Chromebooks nog veelzijdiger. Bovenaan de lijst van populaire hacks staat waarschijnlijk de optie om een volledig Linux-OS te installeren via het Crouton-project. Maar je kunt meer toevoegen aan een Chromebook om hem krachtiger te maken.

Stream Steam

Het is waarschijnlijk algemeen bekend dat je in principe Steam kunt gebruiken op Chromebooks, maar niet alle hardware heeft een GPU om alle games te kunnen draaien. Hier komt de optie om lokaal te streamen van pas. Met deze feature kun je de games an sich draaien op je game-pc, en ze streamen naar de Chromebook om ze daarop te spelen.

Lees ook: Zo installeer je Linux op een Chromebook

Valve's oplossing stuurt de game realtime door naar een apparaat met weinig kracht. Je gameplay-inputs (controller, muis, toetsenbord) worden verzonden naar je game-krachtpatser via je thuisnetwerken. Dat klinkt alsof het een recept is voor schokkerige resultaten, maar het werkt verrassend goed - zelfs bij games die behoorlijk wat resources vereisen.

Dit werkt op een Chromebook eigenlijk niet veel anders dan op een Linux-pc. Het enige minpuntje daarbij is dat je een beetje moet tweaken, omdat Chromebooks bepaalde poorten standaard dichtgooien die Steam gebruikt om te streamen. Als je Linux op je Chromebook gebruikt, blijven deze poorten gesloten.

Veel sites laten je zien hoe je deze poorten opent, maar we baseren ons op deze blogpost van ontwikkelaar Brian Smith. Het doel is om een Bash-alias te maken met alle instructies daarin, zodat je alleen nog maar één opdracht hoeft te geven om de poorten te openen. Ga naar de Linux-chroot en typ het volgende om alles te verwerken in een alias steamStream:

echo "alias steamStream=' sudo iptables -A INPUT -p udp —dport 27036 -j ACCEPT; sudo iptables -A INPUT -p udp —dport 37804 -j ACCEPT; sudo iptables -A INPUT -p tcp —dport 37804 -j ACCEPT; sudo iptables -A INPUT -p tcp —dport 27036 -j ACCEPT; sudo iptables -I INPUT -p udp —dport 27031 -j ACCEPT; sudo iptables -I INPUT -p udp —dport 27036 -j ACCEPT; sudo iptables -I INPUT -p tcp —dport 27036 -j ACCEPT; sudo iptables -I INPUT -p tcp —dport 27037 -j ACCEPT;'" >> ~/.bash_aliases

Wanneer je nu de poorten wilt openstellen, start je de Linuxterminal en typ je steamStream in het venster. Start Steam op en je je moet een Stream-optie zien naast iedere game die je hebt geïnstalleerd op je Windows-machine. Als je de alias niet hebt gedraaid voor je Steam hebt geopend, moet je de toepassing sluiten, de terminal-opdracht geven en Steam opnieuw openen.

Chrome Remote Desktop

Nog een handige optie om bij je gegevens te kunnen als je bijvoorbeeld in het buitenland bent, is door de Chrome Remote Desktop te gebruiken. Het enige nadeel daarvan is dat je Windows/Mac/Linux-machine niet in de slaapstand mag staan om in kunnen te loggen.

Als je de Chrome-app Chrome Remote Desktop op beide machines hebt draaien is het enkel nog een kwestie van het openen van de Remote Desktop op de pc die je wilt bedienen. Klik onder 'Mijn computers' op 'Aan de slag' en volg de instructies.

Om de externe verbinding op te zetten, moet je de Chrome Remote Desktop Host installeren, en het setup-proces handelt dit automatisch voor je af. Je stelt een pincode in om de toegang te beveiligen. Als dat eenmaal is gebeurd, kun je elke keer de de app openen op je Chromebook, op 'Aan de slag' klikken, je pincode opgeven en voilá, je bent binnen op de externe computer.

Spreken i.p.v. typen

Software om te kunnen dicteren is handig voor mensen die last hebben van RSI of niet de hele tijd willen typen. Je hebt daar apps voor, maar Google Documenten ondersteunt tegenwoordig standaard dicteren, ook in het Nederlands.

Om die te gebruiken open je een document en navigeer je naar Extra > Spraakgestuurd typen. Er opent dat een klein venster met een microfoon aan de linkerkant van het beeld. Hier heb je ook de optie om een andere taal te kiezen. Klik op de microfoon om te beginnen met spraak-naar-tekst-omzetting.

Deel bestanden tussen Chrome OS en Linux

In dit eerdere artikel kun je lezen hoe je Linux installeert op je Chromebook met Crouton. Zo krijg je eenvoudig een tweede besturingssysteem op je laptop voor wanneer je een volledige ouderwetse desktop nodig hebt. Een van de handige features van Crouton is dat je bestanden tussen de Linux- en Chrome OS-omgeving kunt delen.

De bestanden in de map Downloads zijn dezelfde ongeacht in welk besturingssysteem je werkt. Als je bestanden die je op een van de twee OS'en gebruikt ook in de andere wilt hebben, kopieer je ze naar deze map en klaar is Kees.