Na bijna twee jaar wachten was er op 14 maart 2011 eindelijk de nieuwe versie van Internet Explorer. Ondanks het groeiende marktaandeel van een browser als Chrome en het substantiële aandeel van Firefox, blijft Internet Explorer het overgrote deel van de markt in handen houden. Een browser als Firefox staat bekend om de grote community van ontwikkelaars en het resulterende extensieve aantal add-ons. Maar als je goed zoekt, zijn er ook add-ons voor Internet Explorer die het leven erg vergemakkelijken.

Xmarks

Deze add-on is al vrij bekend en veel gebruikt. Desondanks is hij absoluut de moeite van het vermelden waard voor gebruikers die hem nog niet tegen het lijf gelopen zijn. De add-on synchroniseert en backupt je favorieten over meerdere computers.

Een soortgelijke feature zit bijvoorbeeld ook in Firefox 4, maar Xmarks is beschikbaar voor de browsers Firefox, Safari en Chrome. Als je dus met meerdere systemen en browsers werkt, heb je met Xmarks alsnog overal dezelfde favorieten/bookmarks.

Een andere optie die Xmarks biedt is het highlighten van zogenaamde ‘top sites’ in je zoekresultaten op basis van hoeveel mensen een site gebookmarkt hebben. Dit kan je soms helpen met het vinden van de betere websites. Je moet voor Xmarks wel een gebruikersaccount aanmaken, maar de basis-versie van de add-on is in elk geval gratis.

Download

Speckie

Eigenlijk is het best een vreemde functie om achterwege te laten in een browser. Chrome heeft er namelijk wel gewoon eentje ingebouwd en hij werkt goed. We hebben het over het in real time checken van je getikte tekst. Dat is toch iets wat regelmatig van pas komt bij het typen van webmails of zelfs Facebook berichten. Minder getikt is het feit dat Speckie dan ook in het gat gesprongen dat Microsoft al tijden ongevuld laat.

De add-on gebruikt het woordenboek waar Google’s Chrome browser ook mee werkt en checkt live je spelling. Daarbij onderstreept het mogelijk foutieve woorden met rood, net als bijvoorbeeld in Word. Met een rechtermuisklik worden de alternatieven weergegeven en kun je woorden opzoeken via Wikipedia of Merriam-Webster. Het instellen van andere talen behoort ook tot de mogelijkheden.

Download

Web Of Trust

Achter Web Of Trust (WOT) zit een hele community aan gebruikers die een oordeel vellen over websites. De daaruit voortkomende ratings kunnen bekeken worden door op een willekeurige website op de WOT-knop te drukken.

Daar zijn deze ratings onderverdeeld in categorieën als ‘vendor reliability’, ‘privacy’, ‘trustworthiness’ en ‘child safety’ en kun je dus gemakkelijk zien hoe de website op de verschillende onderdelen scoort. Zoekresultaten worden door de WOT add-on voorzien van een gekleurd bolletje in kleuren variërend van groen naar oranje, geel en rood. Deze kleuren staan voor veilig tot onveilig. Op de WOT website is ook te checken hoe een site scoort.

Zo kun je dus bepalen of het het risico waard is om bijvoorbeeld te downloaden van een website. De veiligheidswaarschuwingen kunnen namelijk wel genegeerd worden, mocht je het risico alsnog willen nemen. Naast de verschillende waarsachuwingskleuren kun je ook het commentaar van gebruikers en dergelijke in binnen een muisklik zien.

WOT verdient aan de verkoop van trust seals, zodat de add-on zelf gratis kan blijven. Websites die bestempeld worden als mogelijk onveilig door de WOT community, kunnen zo laten zien dat hun site wel degelijk veilig te betreden is.

Download

ZoomInto

Als je wel vaker dingen doet met online plaatjes en zonder programma’s als Photoshop te gebruiken even snel wat wilt aanpassen of misschien simpelweg even wilt inzoomen, dan is ZoomInto een add-on waar je veel gemak van kunt beleven.

Met de add-on geïnstalleerd, verschijnt er bij mouse-over een vergrootglas icoontje in plaatjes binnen IE. Wanneer daarop geklikt wordt, komt er een venster tevoorschijn waarin allerlei bewerkingen gedaan kunnen worden aan het plaatje in kwestie.

Zo kun je heel gemakkelijk het plaatje spiegelen of ondersteboven zetten, tekst toevoegen, verkleinen, croppen en op sociale media posten, om maar een aantal opties te noemen.

Download

Enterra Download Manager

Deze downloadmanager voor Internet Explorer maakt het downloaden wat efficiënter. Hoewel de download manager van IE9 al een stuk beter is dan die van IE8, overtreft Enterra Download Manager deze alsnog.

Hoewel er in deze categorie natuurlijk velen zijn en het gebruiken van een download manager misschien wat gedateerd lijkt, bevalt deze toch wel erg goed. De downloadstatus wordt onderaan in IE weergegeven. Daarbij staat alle benodigde informatie, zoals de URL waarvan de download komt, de bestandsnaam, bestandsgrootte, downloadvoortgang, snelheid en tijdsindicatoren.

Downloadvoyeurs en andersoortige navelstaarders komen dus goed aan hun trekken met Enterra. Ook is er trouwens met gemak te downloaden van FTP servers en natuurlijk zijn er nog de standaardopties die je in bijna elke downloadmanager sinds negentienkruik terugvindt, zoals downloadonderbreking en -hervatting.

Download