Google kondigde de laatste tijd zoveel producten en diensten aan dat je er makkelijk een paar vergeet. Het viel ons op dat het er vorig jaar heel veel waren, maar dat er daarna met geen woord meer over werd gerept. Vandaag kijken wij naar de producten die in 2017 zijn aangekondigd, maar waar nauwelijks over gesproken is en die het grote publiek (en misschien Google ook?) is vergeten.

'Proactive assistance' in Google Home

Google kondigde op het I/O-evenement van vorig jaar aan dat Google Home "Proactive assistance" zou ondersteunen. Deze feature zorgt ervoor dat je op de hoogte gebracht wordt als er vertragingen optreden in het verkeer, geplande afspraken op korte termijn plaatsvinden en statusupdates over vluchten die je hebt opgezocht.

Het bedrijf liet in een blogpost van 17 mei 2017 weten dat deze feature binnen enkele maanden zou worden gepusht naar Home-apparaten, maar tot op de dag van vandaag wachten wij nog steeds...

Hangouts Chat

Google's bonte verzameling van messaging-apps is een verhaal apart, maar een specifiek element, aangekondigd in het begin van 2017 schittert in afwezigheid: Hangouts Chat. Hangouts Chat zou een intelligente communicatie-app worden voor teams die gebruik zou maken van de direct messaging-feature van Hangouts en deze uitbreidt met een functie om als team met elkaar te communiceren. De Google-versie van Slack dus.

Google kondigde Hangouts op op 9 maart 2017. Deze app moest de tegenhanger worden van Hangouts Meet. Meet is een onderdeel van het G Suite Enterprise-pakket en wordt al een tijdje gebruikt in het bedrijfsleven. Gebruikers konden zich aanmelden om het "early adopter programma" te proberen en daarna werd het stil...

We zijn nu bijna een jaar verder en er is maar weinig gebeurd. Hangouts Chat is nog steeds niet gelanceerd en G Suite-gebruikers klagen steen en been over de oorverdovende stilte rondom deze app.

Het is niet duidelijk wat dit uiteindelijk gaat betekenen voor Hangouts (je weet wel, die standaard chat-app van Android en onderdeel van de Gmail-interface) en Google blijft er in elk geval vaag over.

Visuele respons voor Google Home via Chromecast

Een andere mooie I/O-belofte was de mogelijkheid Google Home op een visuele manier te laten reageren via Chromecast. Deze feature zal "later dit jaar" uitkomen (2017 dus).

"Je zal de antwoorden van de assistent zien op het grootste scherm in je huis als je vraagt wat er nu op YouTube TV is of "Wat staat er in mijn agenda?" vraagt. Deze feature werd op 17 mei aangekondigd.

In de onderstaande I/O-demo liet Google de nieuwe feature zien:

Er is helaas geen nieuwe informatie naar buiten gebracht over deze feature en wij vragen ons af of de beslissing om hier niets meer over los te maken heeft met de volledig geïntegreerde smart displays, of dat het simpelweg nog niet af is.

Google Clips

Google kondigde in oktober 2017 de Google Clip aan, een hip cameraatje speciaal gemaakt voor het vastleggen van mooie, spontane momenten met behulp van kunstmatige intelligentie. Het idee is dat je deze kleine camera op je tafel of je stoel zet, inschakelt en de leukste momenten herkent en vastlegt. De camera synchroniseert deze beelden draadloos met de bijbehorende app op je smartphone. De opgenomen clips en foto's worden opgeslagen op Google Photo of andere dienst.

Google is niet echt "te laat" met dit product omdat het nooit heeft gezegd wanneer het apparaat precies uitkomt, maar het blijft vreemd dat Google zoiets in oktober aankondigt, uitgebreide demo's geeft aan verschillende media outlets om vervolgens maandenlang helemaal niets meer los te laten over de camera.

Maar niet getreurd, nieuwssite Variety heeft ontdekt dat er een officiële aanvraag is ingediend voor Clips bij de FCC, het ziet er dus naar uit dat het apparaatje binnenkort toch op de markt komt.

Google Assistant en Android TV

Google kondigde meer dan een jaar geleden (5 januari 2017) aan dat Google Assistant beschikbaar zou komen op de meeste Android TV-apparaten. Deze feature zou "de komende maanden" worden uitgerold. De Nvidia Shield werd expliciet genoemd "samen met alle Android TVs in Amerika die draaien op Android 6.0 Marshmallow of Android 7.0 Nougat, waaronder de AirTV Player, Sharp Aquos, Sony Bravia, Xiaomi Mi Box en meer.

De Nvidia Shield kreeg negen maanden later uiteindelijk de assistent en in oktober verscheen deze ook op de tv's van Sony. Het is een stap in de goede richting, maar het is natuurlijk geen "alle Android TVs in Amerika die draaien op Android 6.0 Marshmallow of Android 7.0 Nougat". En dan hebben we het nog niet eens over de rest van de wereld. Hoe zit dat, Google?