Met het verdwijnen van zowel Inbox als Newton Mail keren een hoop van ons binnenkort weer terug naar Gmail. En dat betekent dat we ons met frisse tegenzin moeten aanpassen. Niet dat de Gmail-app nou zo slecht is, maar het kan een behoorlijke schok zijn als je iets revolutionairders of soepelers gewend was.

Google heeft gelukkig wel veel dingen die stiekem aanpasbaar zijn, maar ze zijn niet zo bekend. Misschien ken je enkele van deze tips nog niet of is het handig een opfriscursus te krijgen nu je weer terugkeert naar Gmail. Deze dingen maken Gmail een stuk plezanter te gebruiken dan de standaarduitrusting die je normaal krijgt.

1. Eigen veegacties

Als je graag ziet dat je een simpel gebaar zou kunnen toevoegen aan acties die je vaak gebruikt, bijvoorbeeld een kleine beweging om iets als ongelezen te markeren, hebben we goed nieuws, want die optie is er. Ga naar de instellingen van de app (linksboven op de drie horizontale lijntjes en onderaan vind je de optie Instellingen.

Tik op de optie Algemene instellingen en ga naar Veegacties. Je hebt twee bewegingen voor mailtjes in je postvak: schuiven naar links of schuiven naar rechts. Standaard verplaatst een veeg naar links of rechts mail naar het archief, maar je kunt hier ook instellen om een mail te snoozen - een Inbox-feature die zo handig bleek dat hij nu in Gmail zit.

2. Logisch reclame-postvak

Het tabblad 'Reclame' is een zegen en een vloek: het is een goede manier om reclame en nieuwsbrieven te scheiden van gewoon mailverkeer, maar er komen ook extra advertenties mee en het verandert de chronologie van dit postvak. Je kunt niet veel aan de reclame veranderen, maar er wel voor zorgen dat de chronologie niet zo wordt verknald.

Dit komt omdat Google sommige e-mail als "topmail" beschouwt die boven post komt te staan dat eigenlijk nieuwer is. Dit kun je uitzetten. Ga opnieuw naar Instellingen en tik deze keer op de e-mailadres. Kijk bij Inbox-categorieën en zet het vinkje uit bij Bundelen van topmail inschakelen. Nu is de volgorde weer zoals het hoort.

3. Doeltreffendere meldingen

Meldingen kunnen handig zijn, maar laten we wel wezen: soms zijn ze behoorlijk irritant. Geef jezelf ademruimte door ervoor te zorgen dat alleen prioriteitsmail (in de regel beantwoorde berichten of e-mails van adressen die je als belangrijk hebt gemarkeerd) een melding oplevert en de nieuwsbrieven en andere herinneringen stil zijn.

Deze feature gebruikt AI om te verfijnen wat jij belangrijk vindt en kijkt naar wat je opent, hoe snel je het opent en andere factoren om prioriteitsmeldingen te verbeteren. Ga naar Instellingen, tik op je adres en kijk naar Meldingen en kies Alleen hoge prioriteit. Probeer dit een paar dagen uit om te zien of het bevalt.

4. Minder gepor

Over meldingen gesproken, je kunt ook instellen dat Gmail je niet helpt herinneren aan e-mails waar je niet op hebt gereageerd, maar al een tijdje in je postvak hangen. Als die feature je meer ergernis dan hulp oplevert, kun je deze uitzetten in Instellingen en vervolgens de optie met je e-mailadres.

Onder het kopje Porren zie je de optie Beantwoorden en opvolgen. Klik hierop om onderstaande vinkjes uit te zetten van de Gmail-features om e-mails op te volgen. Nu is het afgelopen met dat gepor.

5. Opmaakinstellingen

Vergeleken met de webinterface ziet de app er behoorlijk kaal uit, maar dat betekent niet dat de opmaakopties die je normaal ziet er niet zijn. Je kunt een onderbalk om bijvoorbeeld vet of cursief te drukken oproepen door ergens in het veld E-mail opstellen het scherm vast te houden totdat je de opties Opmaak en Plakken ziet. De laatste optie in de balk - en dat gaat je een hoop ellende schelen - wist de hele opmaak van het veld met één druk op de knop.